Τοπικές Ειδήσεις

Ολα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται υπό ύφεση – Ο πύρινος εφιάλτης κατέκαψε πάνω από 200.000 στρέμματα

Το πρώτο φως του ήλιου χθες στη Ρόδο, έριξε και τις πρώτες ακτίνες αισιοδοξίας για τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Το πρωινό της 11ης ημέρας που ξέσπασε η πυρκαγιά, βρήκε όλα τα μέτωπα σε ύφεση.
Συνολικά, σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιώργο Πουρνάρα, στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε επιχείρηση με 350 άτομα και καθημερινά επιχειρούσαν 12-15 εναέρια μέσα.
Στη δύναμη αυτή βέβαια δεν αναφέρθηκαν από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εκατοντάδες εθελοντών που συνέδραμαν το έργο των πυροσβεστών και η παρέμβασή τους ήταν καταλυτική στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς και στον έλεγχο των μετώπων. Διαφορετικά, ακόμα και σήμερα θα μετρούσαμε ενεργά μέτωπα και καμένα στρέμματα γης.


Χθες ξημέρωσε μια καλή ημέρα για τη Ρόδο, μετά από 10 μέρες που ο πύρινος εφιάλτης κατέκαψε περισσότερα από 200.000 στρέμματα και περίπου το 70% του δασικού πλούτου του νησιού.
Όλα τα μέτωπα ήταν υπό έλεγχο ήδη από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή. Δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές παραμένουν στα καμένα, για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων καθώς οι καιρικές συνθήκες (ενισχυμένοι άνεμοι και ξηρασία) αλλά και η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Η λήξη του συναγερμού και το μήνυμα από το 112 για επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους από τις περιοχές που εκκενώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μπορεί να μην σήμανε τη λήξη του εφιάλτη αφού οι αναζωπυρώσεις είναι αρκετά επικίνδυνες, αλλά τουλάχιστον προκάλεσε ανακούφιση ότι η φωτιά κατέστη δυνατό να ελεγχθεί έστω και την 11η ημέρα.


Ο απολογισμός της τεράστιας καταστροφής, τόσο σε δασικό πλούτο όσο και σε ζωικό κεφάλαιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, με την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί να είναι ολέθρια.
Από τα περισσότερα από 200.000 στρέμματα που είχαν καταγραφεί ως καμένα μέχρι χθες τα 8.215 βρίσκονται εντός τεσσάρων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι και η προστασία των ελαφιών Dama Dama που αποτελεί σύμβολο του νησιού, πολλά από τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο στο φλεγόμενο δάσος.
Ηδη υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για τη διασφάλιση τροφής και συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης, ενώ εθελοντικές οργανώσεις και από άλλες περιοχές της χώρας σπεύδουν να συνδράμουν με αποστολές τροφής ειδικές για το προστατευόμενο είδος ελαφιού, ο πληθυσμός του οποίου υπέστη σοβαρό πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές μαζί και με άλλα ζώα που κάηκαν μέσα στις φλόγες.

Συνολικά 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα «χάθηκαν» στη Ρόδο

Σε 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη υπολογίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που βρέθηκε στο νησί μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Οι περισσότερες καταστροφές φυτικού κεφαλαίου εντοπίζονται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Απολλώνων, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, και αφορούν εκτός από ελαιόδεντρα, περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών, κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών. Σε ό,τι αφορά στις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ο τελικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων.


Παράταση για τις δηλώσεις ζημιών από τις πυρκαγιές
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και των ΔΑΟΚ.
«Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες εικόνες από το δορυφορικό σύστημα «Copernicus», για να προσδιοριστούν οι καλλιέργειες εντός των καμένων περιοχών από την πύρινη λαίλαπα και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των παραγωγών, θα συντάξει ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους αποζημιώσεων», αναφέρει το ΥΠΑΑΤ σε ανακοίνωσή του.
Σημαντικά μικρότερες ήταν οι ζημιές φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας, οι οποίες αφορούν κυρίως καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών, ενώ σημαντικές ζημίες υπάρχουν σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μεγάλες είναι οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου σε μια σειρά κοινοτήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών προχθές και χθες οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε υποδομές, εγκαταστάσεις και γεωτεχνικό εξοπλισμό, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλους και γεωργικά μηχανήματα.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές από τις τρέχουσες φωτιές έχει καθοριστεί 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους και για τις δύο περιοχές.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου