• Εκτός της διαδικασίας ο Παναγιώτης Διακοφώτης
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αθλητικής ιστοσελίδα soccerplus.gr, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ξεκίνησε ερευνητική διαδικασία προς, σχεδόν, όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Εκτός… κάδρου βρίσκονται ο πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο πρόεδρος της ΕΠΣΔ Παναγιώτης Διακοφώτης και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών πρωταθλημάτων στην Ε.Ε.
Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ερευνητική διαδικασία σε βάρος 11 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, ήτοι όλων πλην του προέδρου, Π. Μπαλτάκου, του Π. Διακοφώτη και των πέντε προερχόμενων από τις επαγγελματικές λίγκες, άρχισε το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Υπό έρευνα, επίσης, βρίσκονται ο εκτελεστικός διευθυντής, Ι. Φιλιππούσης, ο διευθυντής νομικών υποθέσεων, Ν. Μπάρτζης, και ο εσωτερικός δικηγόρος της ΕΠΟ, Β. Σαράκης.
Άπαντες ενημερώθηκαν την Παρασκευή 28/7/2023 για την εκκίνηση της ερευνητικής διαδικασίας.
Όπως αποκαλύπτει το SoccerPlus έναυσμα για την έρευνα αποτέλεσαν δύο καταγγελίες της ΠΑΕ ΑΕΛ, επί ιδιοκτησίας Αλ. Κούγια, που έγιναν στην μετά Ζαγοράκη περίοδο.
Όταν, δηλαδή, ο Ζαγοράκης είχε παραιτηθεί από πρόεδρος της ΕΠΟ και τα καθήκοντά του ανέλαβε ο αναπληρωτής πρόεδρος, Π. Δημητρίου. Ωστόσο εν τοις πράγμασι πρόεδρος φέρεται ότι ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής, I. Φιλιππούσης, συνδυάζοντας το απόλυτο: έναν υπέρογκο μισθό και το σύνολο των εξουσιών που απορρέουν από το καταστατικό συγκεντρωμένες στο πρόσωπό του!
Η πρώτη καταγγελία της ΑΕΛ προς την Επιτροπή Δεοντολογίας έγινε στις 19/10/2021. Η δεύτερη καταγγελία έγινε στις 23/11/2021 και αφορά το οργανόγραμμα.
Στη 1/11/2021 ο Φιλιππούσης σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης προς της Εκτελεστική Επιτροπή είχε προχωρήσει στον καταρτισμό και στην εφαρμογή νέου οργανογράμματος, ήτοι σε ανασχηματισμό του προσωπικού και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΠΟ χωρίς, όχι μόνο να λάβει την έγκρισή της (της Εκτελεστικής Επιτροπής) αλλά χωρίς καν να την ενημερώσει! Με αυτόν τον τρόπο το “μαγαζί” πέρασε ολοκληρωτικά στα χέρια του.
Ελάχιστοι (Δημητρίου, Αντωνίου, Κουπτσίδης) βρήκαν το θάρρος να διαφωνήσουν δημόσια με τον υποβιβασμό της Εκτελεστικής Επιτροπής και την οιωνεί κατάχρηση εξουσίας από τον Φιλιππούση. Οι υπόλοιποι -δυστυχώς για το κύρος της Εκτελεστικής Επιτροπής- έσκυψαν το κεφάλι και κατάπιαν τη γλώσσα τους. Όλοι γνώριζαν ότι πουθενά στο καταστατικό της ΕΠΟ δεν προβλέπεται ρητά ότι ο εκτελεστικός διευθυντής καταρτίζει το οργανόγραμμα, χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αυτή ήταν μια ερμηνεία του Φιλιππούση και των συν αυτώ.
Η δε έγκριση του προέδρου είναι εκ των ων ουκ άνευ αφού όλες οι ενέργειες του εκτελεστικού διευθυντή τελούν υπό την εποπτεία του. Επίσης γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι στο άρθρο 55 του καταστατικού αναφέρεται ρητά ότι ο εκτελεστικός διευθυντής “εισηγείται στην Εκτελεστική Επιτροπή “ τον ορισμό και την παύση του ανώτερου προσωπικού που εργάζεται στη Γραμματεία”, κάτι που, εν προκειμένω, ουδέποτε συνέβη και συνιστά ευθεία παραβίασή του (του καταστατικού). Με το νέο οργανόγραμμα Φιλιππούση υπήρξε και τροποποίηση του κανονισμού αδειοδότησης, με κατάργηση της διεύθυνσης αδειοδότησης και του διευθυντή αυτής (ανώτερο προσωπικό γραμματείας) και τη δημιουργία τμήματος αδειοδότησης.
Η τροποποίηση έγινε κατά παράβαση του καταστατικού (αρ. 35), που προβλέπει ότι αρμόδια για τους κανονισμούς είναι η Εκτελεστική Επιτροπή και όχι ο Φιλιππούσης.
Εν κατακλείδι, παρά τις ευάριθμες και υποτονικές αντιδράσεις, το θέμα δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή η οποία με την ενδοτική στάση της, υποβίβασε τον εαυτό της σε ρόλο κομπάρσου, νομιμοποίησε τις πρακτικές Φιλιππούση και τον κατέστησε απολύτως κυρίαρχο στην ΕΠΟ.
Η συνέχεια είναι γνωστή…».