Πολύ μικρές είναι πλέον οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά της περιοχής μας. Οι αφίξεις απέχουν πάρα πολύ από το 2015, όταν το προσφυγικό πρόβλημα είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το έτος 2015 έφθασαν σε Ρόδο, Τήλο, Χάλκη και Καστελόριζο συνολικά 8156 μετανάστες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, ήτοι 6207 άτομα ήταν Σύροι, ενώ 1613 ήταν από το Ιράκ και 226 από το Αφγανιστάν. Ανάμεσά τους υπήρχαν και 50 άτομα από την Ερυθραία, 21 από την Παλαιστίνη, 24 από το Ιράν, 10 από το Κουρδιστάν, δύο από τη Σομαλία, ένας από το Λίβανο και ένας από τη Δομινικανή Δημοκρατία!
Το έτος 2016 μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, οι ροές μεταναστών μειώθηκαν σημαντικά. Περίπου στο ¼ των αφίξεων του 2015 περιορίστηκαν οι ροές πέρυσι. Συγκεκριμένα, αφίχθησαν στα νησιά μας 2290 άτομα, εκ των οποίων οι 1947 ήταν Σύροι. Αφίχθησαν επίσης 273 Ιρακινοί, 44 Αφγανοί, 8 Ιρανοί, ένας από η Γεωργία, 13 από το Πακιστάν, 3 από το Νεπάλ, ένας από τη Σρι Λάνκα!
Το τρέχον έτος, οι ροές μεταναστών παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Μέχρι και τις 24 Αυγούστου έφθασαν σε Ρόδο, Τήλο, Χάλκη και Καστελόριζο 823 μετανάστες με τους Σύρους να είναι πάντα οι περισσότεροι. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το 2017 έφθασαν στα νησιά μας 507 Σύροι και 208 Ιρακινοί. Εντύπωση προκαλεί όμως πάντα το γεγονός, ότι ανάμεσα στους μετανάστες περιλαμβάνονται αλλοδαποί από τα πέρατα της γης, οι οποίοι προφανώς δεν δραπετεύουν από εμπόλεμη ζώνη και «μπερδεύονται» με τους υπόλοιπους για να φτάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται δηλαδή για πρόσφυγες αλλά για παράνομα εισερχόμενους στην ελληνική επικράτεια οικονομικούς μετανάστες. Φέτος π.χ. συνελήφθη ανάμεσα στους παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς και ένας Βραζιλιάνος! Συνελήφθησαν επιπλέον τέσσερις Τούρκοι, ένας από την Ερυθραία, 46 από την Παλαιστίνη, 11 από το Ιράν, ένας από το Κουρδιστάν, δύο από το Λίβανο, δύο από την Υεμένη, ένας από τη Λιβύη, ένας από την Αλγερία και 38 από το Κουβέιτ.
Όπως προκύπτει από επίσημες πηγές, στην τελευταία τριετία συνελήφθησαν συνολικά 101 διακινητές (78 το 2015, 15 το 2016 και 8 το 2017). Περίπου οι μισοί (46) ήταν Σύροι και ακολουθούν οι Ουκρανοί, οι Γεωργιανοί και οι Ρώσοι (συνολικά 31). Συνελήφθησαν επίσης 9 Τούρκοι ως διακινητές μεταναστών, τρεις από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ένας από την Ελλάδα, ένας από το Αζερμπαϊτζάν, ένας από το Λίβανο, ένας από την Παλαιστίνη, ένας από το Ιράν, δύο από το Πακιστάν, δύο από το Μαρόκο και ένας από το Ιράκ. Τέλος, κατασχέθηκαν την τριετία 2015-2017 συνολικά 107 σκάφη που μετέφεραν μετανάστες στα νησιά μας.
Η μείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά της περιοχής μας φέτος έχει να κάνει προφανώς με την εντατικοποίηση των ελέγχων της Λιμενικής Αρχής (σε συνεργασία με την Frontex ) αλλά και με το γεγονός ότι οι περισσότερες ροές καταλήγουν στο Βόρειο Αιγαίο (Λέσβο, Χίο, Σάμο). Θετικά φαίνεται να λειτουργεί και η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ και η λειτουργία κέντρων κράτησης στην περιοχή μας φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των ροών.
Το κέντρο της Κω με χωρητικότητα περίπου 200 ατόμων ήταν από τα πρώτα που λειτούργησαν στη χώρα, ενώ αντίστοιχο κέντρο δημιουργήθηκε και στη Λέρο. Στόχος των κέντρων κράτησης είναι να περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο τα άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό και άρα θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα άτομα αυτά να εξαφανίζονταν και πολλές φορές δεν μπορούσαν οι Αρχές ούτε να τα εντοπίσουν για να τους επιδώσουν την αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους. Πλέον, με τη λειτουργία των hotspots δεν μπορεί κάποιος μετανάστης να «εξαφανιστεί». Πολύ πιθανότερο είναι να «εγκλωβιστεί» για μεγάλο διάστημα στα κέντρα κράτησης μέχρι να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Το ενδεχόμενο αυτό, φαίνεται ότι λειτουργεί επίσης ανασταλτικά στην άφιξη μεταναστών.
https://www.dimokratiki.gr/29-08-2017/simantika-miomenes-isroes-prosfygon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.