• Η δίκη έχει προσδιοριστεί για την 2α Οκτωβρίου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου
Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου για την 2α Οκτωβρίου 2024 παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου 5 αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες κατηγορούμενοι για τον θάνατο από πνιγμό, στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Ιαλυσό, την 25η Νοεμβρίου 2019, της 75χρονης ΑΜΕΑ Eιρήνης Παρασχάκη.
Η δικογραφία σχηματίστηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η 75χρονη ήταν το μεγάλο θύμα του «Γηρυόνη». Η άτυχη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα της μεγάλης νεροποντής, καθώς βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό.
Η γυναίκα μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο της Pόδου, περί ώραν 18.00 όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου ερεύνησε τυχόν τέλεση των αδικημάτων της πλημμύρας από αμέλεια και κίνδυνο για άνθρωπο και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως.
Πραγματογνώμονας πολιτικός μηχανικός, δομοστατικός ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε. της Ρόδου έχει αποφανθεί μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη τεχνική έκθεση του ως εξής:
«Η εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου και τον θάνατο από πνιγμό της Ειρήνης Παρασχάκη είναι αρκετά σύνθετη. Πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία αποτελείται από έξι στάδια και για να γίνει πλήρως κατανοητή παρατίθεται χρονολογικά ως εξής:
1. Συγκέντρωση υδάτων στο κανάλι παραπλεύρως της οδού Ιερού Λόχου και πλησίον της γέφυρας λόγω στένωσης της διαθέσιμης διατομής απορροής και του αυξανόμενου όγκου που συνέρρεε στο σημείο από το υπογειοποιημένο τμήμα του Τριαντενού ποταμού.
2. Σημειακές πλημμύρες εκατέρωθεν του ρέματος καθώς αυξάνονταν συνεχώς η σφοδρότητα του φαινομένου και ο όγκος των εισερχόμενων υδάτων.
3. Αύξηση του όγκου των υδάτων και της εσωτερικής πίεσης στο τούνελ ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης υδάτων στην έξοδο του.
4. Εκτόνωση του παγιδευμένου όγκου υδάτων και εμφάνιση σημειακών πλημμυρικών φαινομένων. Η εκτόνωση προκάλεσε την αναστροφή της φοράς των υδάτων από το τούνελ προς τα φρεάτια και ταυτόχρονα κατέστησε ανενεργό το δίκτυο απορροής με αποτέλεσμα την αύξηση των υπέργειων υδάτων στην περιοχή πέριξ της οικίας της θανούσης αντί για την απορροή τους.
5. Μείωση του εισερχόμενου όγκου υδάτων καθώς το επεισόδιο όδευε προς το τέλος του. Ταυτόχρονα μειωνόταν η πίεση στο εσωτερικό του τούνελ, η εκτόνωση προς τα φρεάτια και ο εξερχόμενος όγκος υδάτων.
6. Εκ νέου αναστροφή της φοράς του δικτύου από τα φρεάτια προς το τούνελ. Στο σημείο αυτό ξεκίνησε η απορροή των υδάτων καθώς επανήλθε η κανονική φορά του δικτύου απορροής
Επισημαίνει παραπέρα πως είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου βρέθηκε ότι η οικία της θανούσης είναι υποβαθμισμένη περίπου κατά 90 εκατοστά σε σχέση με το επίπεδο του οδοστρώματος της οδού Τριαντών, γεγονός που σημαίνει ότι τη στιγμή όπου ένας μάρτυρας αποπειράθηκε να διασχίσει την οδό Τριαντών, το νερό μπροστά από την οικία της θανούσης είχε ήδη ύψος περίπου 1,40 μέτρα.
Προσθέτει ακόμη πως ο όγκος του νερού στην περιοχή προερχόταν από τα νερά τα οποία κατάπεφταν, τα νερά τα οποία είχαν περάσει κάνω από το οδόστρωμα της οδού Τριαντών λόγω πλήρωσης της χωρητικότητας του τούνελ και από τα νερά τα οποία ανάβλυζαν από τα φρεάτια λόγω της αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό του τούνελ.
Καθιστά επίσης σαφές πως οι εκτεταμένες διαταραχές στην κλιματική εικόνα της χώρας τα τελευταία χρόνια καθιστούν ανεπαρκές σε πολλές περιπτώσεις το υπάρχον δίκτυο απορροής. Η διαρκής επαναξιολόγηση υφιστάμενου δικτύου καθίσταται πλέον αναγκαία, ενώ απαιτείται συνεχής επέκτασή του λόγω της συνεχώς αυξανόμενης πολεοδόμησης.
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε δομημένους χώρους σε συνδυασμό με την απουσία σοβαρών συνεπειών προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκαλεί αναπόφευκτα αύξηση της αυθαίρετης δόμησης.
Προσθέτει πως σε πολλές περιπτώσεις, οι αυθαίρετες κατασκευές γίνονται εις βάρος του υδρογραφικού δικτύου με αποτέλεσμα την αλλαγή της συμπεριφοράς του.
Οι συνέπειες μιας αυθαίρετης παρέμβασης στο δίκτυο ενδέχεται να εμφανιστούν σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της παρέμβασης, ενώ κατά τη διάρκεια ενός σφοδρού επεισοδίου είναι απρόβλεπτες.
Εξηγεί δε πως η επαναληψιμότητα του φαινομένου η οποία παρατηρείται κατά τη διάρκεια σφοδρών επεισοδίων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το συμβάν της 25ης Νοεμβρίου 2019 οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην μείωση της διαθέσιμης διατομής απορροής λόγω της γέφυράς της και όχι σε κάποιο τυχαίο παράγοντα.