Ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα είναι πιθανό πριν τον τέλος του χρόνου θα ελέγχεται όχι από τρείς σύν ένα αλλά από έξι θεσμούς αφού από χθες στο προθάλαμο των ελεγκτών του ελληνικού προγράμματος εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστέθηκε και ο ΟΟΣΑ.
Στην συνάντηση που έγινε στις ΗΠΑ στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας είχε χθες συνάντηση με τον επικεφαλαή του Οργανισμού Οικονομικής συνεργασία και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ Ανχέλ Γκουρία.
Ο επικεφαλής του διεθνή οργανισμού δήλωσε πρόθυμος να πρέπει τεχνική βοήθεια και εποπτεία σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος εκτός από την απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα ο κ. Χουρία δήλωσε πρόθυμος να παρέχει βοήθεια για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην δημόσια διοίκηση.
Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε να εξετάσει την πρόταση του και του υποσχέθηκε ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα.
Πριν πέντε μέρες ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς για την συμμετοχή του σώματος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.
Μόλις λυθεί το νομικό θέμα με την συμμετοχή και αυτού του θεσμού θα είναι μαζί μας ως συμπαραστάτης στα «δύσκολα» αλλά και ως επόπτης των μεταρρυθμίσεων.
Οι δύο αυτοί νεοεισερχόμενοι θεσμοί έρχονται να προστεθούν στην τρόικα που έγινε… κουαρτέτο με την προσθήκη και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που είναι και ο πιο βασικός αφού από αυτόν προέρχεται η συμφωνημένη χρηματοδότηση των 86 δις ευρώ προς την χώρα μας.
Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ εκτός από επόπτες και δανειστές του τρίτου ελληνικού μνημονίου έχουν δηλώσει πρόθυμοι και για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την χώρας μας.
Από την Ευρωπαϊκή πλευρά δια στόματος τόσο του προέδρου της Κομισιόν k. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ όσο και μέσω του επιτρόπου αρμόδιου για τα οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει την Ελλάδα να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία της.
Στην κατεύθυνση αυτή συστάθηκε και η νέα ομάδα δράσης για την Ελλάδα με επικεφαλή τον Ολλανδό κομισάριο Μάαρτεν Φερβέϊ ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες για να δημιουργήσει σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές το οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων μέσω του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ έχει επίσης δηλώσει πρόθυμη να δώσει τεχνική βοήθεια όπου η Ελλάδα ζητήσει κάτι τέτοιο.
Ήδη η πολυεπίπεδη τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα βρίσκεται σε δράση μέσα από το μικρό κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που επεξεργάζεται μαζί με έλληνες υπηρεσιακούς τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην φορολογική νομοθεσία μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο ρόλος των υπολοίπων θεσμών θα καθοριστεί έν καιρώ.
enikonomia.gr