Σε δίκη 62χρονος Ροδίτης, ιδιοκτήτης ξενώνα, για τα ίδια, σχεδόν, αδικήματα
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ο 41χρονος Ροδίτης, επαγγελματίας οδηγός, που συνελήφθη από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση και διεξήγαγε στοχευμένες πολύμηνες έρευνες σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων peertopeer (Ρ2Ρ), για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη την 24η Σεπτεμβρίου 2015, στην οικία του 41 χρόνου, ο οποίος φέρεται να κατείχε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2015 ένα video με υλικό παιδικής πορνογραφίας στο δίκτυο Ρ2Ρ edonkey2000.
Από την έρευνα, που έγινε στην οικία του στη Ρόδο, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος με πλήθος πορνογραφικών αρχείων μεταξύ των οποίων ορισμένα απεικονίζουν ανήλικα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις.
Κατασχέθηκε επίσης και ένας φορητός υπολογιστής ο οποίος θα ελεγχθεί αρμοδίως από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 41χρονος, είχε σε κρυφούς φακέλους στον εξωτερικό δίσκο δύο ηλεκτρονικά ντοσιέ, που ήταν συνδεδεμένα με το δίκτυο Ρ2Ρ εντός των οποίων υπήρχαν συνολικά 585 φωτογραφίες και video με σκληρό πορνογραφικό υλικό.
Απολογούμενος κατέθεσε ότι το πορνογραφικό υλικό προοριζόταν για αποκλειστικά δική του χρήση και ήταν αποσπασματικά βίντεο μικράς διάρκειας μεταξύ πολλών μικρών βίντεο με απλό πορνογραφικό περιεχόμενο τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Σε κάποιες ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτά που κατέβασε υπήρχαν, όπως είπε, και βίντεο που περιείχαν νεαρά άτομα των οποίων, η ηλικία ήταν απροσδιόριστη. Όταν όμως διαπίστωσε ότι τα αποσπάσματα αφορούσαν νεαρά άτομα, απλώς τα έκλεισε και δεν τα ξαναείδε.
Το πρόγραμμα που ευρέθη στον υπολογιστή του, όπως είπε, δεν χρησιμοποιήθηκε για αναμετάδοση, ούτε και εγκαταστάθηκε για κάτι τέτοιο.
Ζήτησε εξάλλου να επισπευσθεί η εξέταση του σκληρού δίσκου αλλά και να του χορηγηθεί αντίγραφο του περιεχομένου του δίσκου του για τεχνική πραγματογνωμοσύνη.
Επεσήμανε εξάλλου ότι η «περιέργεια» του να δει τις ταινίες αυτές ήταν μία απερισκεψία που οφειλόταν στην πεποίθησή του ότι αφού είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο η χρήση τους ήταν ελεύθερη.
Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προώθησε ή αντάλλαξε με άλλα άτομα τα ερωτικά θέματα που βρίσκονται στον σκληρό δίσκο που κατασχέθηκε.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Τάσος Διάκος.
ΔΙΚΗ ΕΝΩΠΙΟΝ
ΤΟΥ ΜΟΔ ΚΩ
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, κατηγορούμενος για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τη χρήση διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση, κατά συνήθεια, με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου, που δεν είχε συμπληρώσει το 15ο έτος ηλικίας, θα καθίσει την 5η Οκτωβρίου 2015, ένας 62χρονος κάτοικος Δαματριάς, ιδιοκτήτης ξενώνα στην πόλη της Ρόδου, που συνελήφθη την 21η Νοεμβρίου 2012 από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο προληπτικής δράσης για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, διενήργησαν έρευνα με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος TLO, για την παρακολούθηση της ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων παιδικής πορνογραφίας.
Για τον 62χρονο Ροδίτη, προέκυψε ότι από την 25η Ιουλίου 2012 και ώρα 15:11 έως την 2 Αυγούστου 2012 και ώρα 08:06, με τη χρήση συγκεκριμένης IP διεύθυνσης, προμηθεύτηκε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Κατόπιν τούτου την 21η Νοεμβρίου 2012, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του στη Ρόδο και διαπιστώθηκε ότι κατείχε στον υπολογιστή του 10 εικόνες με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, πράξεις για τις οποίες και συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.
Τα εν λόγω επίμαχα αρχεία, αναπαριστούσαν ανήλικα κορίτσια, αναφερόμενης ηλικίας από 12 έως 16 ετών περίπου, γυμνά.
Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων υπερφορτώθηκαν (download) και από τη σύνδεση διαδικτύου που διατηρεί στο κατάστημά του στη Ρόδο ένας 27χρονος Ροδίτης.
Ύστερα από ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών διαπιστώθηκε ότι τόσο ο κατηγορούμενος όσο και ο άγνωστος δράστης που υπερφόρτωσε τα αρχεία αυτά από τη σύνδεση διαδικτύου στο κατάστημα του 27χρονου, χρησιμοποιούν το ίδιο «GUID», γεγονός που σημαίνει ότι επρόκειτο για το ίδιο άτομο. Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, μετέβη στην καφετέρια και σε νομότυπη έρευνα διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης του παρείχε τη δυνατότητα στους πελάτες του μέσω της ασύρματης σύνδεσης διαδικτύου, να εισέρχονται σε αυτό.
Ο 62χρονος εξεταζόμενος δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου υλικού στον υπολογιστή του ξενώνα, ισχυριζόμενος ότι πρόσβαση σ’ αυτόν έχουν όλοι οι πελάτες του καταλύματος. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και επεσήμανε ότι ο δράστης του εγκλήματος είναι προφανώς ένας από τους πελάτες του.
Κατέθεσε ότι είναι απόφοιτος δημοτικού, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ότι ουδέποτε επέδειξε συμπεριφορά που να συνάδει με τις ντροπιαστικές κατηγορίες που του αποδίδονται.
Όπως τόνισε, στην επιχείρησή του, στη Μεσαιωνική Πόλη, έχει τοποθετήσει με τεχνικό κομπιούτερ σύστημα ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης (wi-fi) στο internet με ένα κεντρικό montem και έναν υπολογιστή στο ισόγειο ο οποίος βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο ώστε οι πελάτες να μπορούν να τον χρησιμοποιούν. Σε αυτόν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή βρέθηκαν, όπως κατέθεσε, αποθηκευμένες οι κατασχεθείσες φωτογραφίες και η πρόσβαση γινόταν από όποιον διέμενε στο ξενοδοχείο του.
Συνήγοροι υπεράσπισής του είναι οι δικηγόροι κ.κ. Καζούλης Καζουλάκης και Μ. Βλάχος.