15 ημέρες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τα κενά παραμένουν, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα Παιδείας της Περιφέρειας, κ. Άγγελος Ανανίας.
«Η αλήθεια είναι ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τους προϊσταμένους αλλά και από τους εκπαιδευτικούς, που είναι αποσπασμένοι στις Διευθύνσεις για να καλυφθούν τα κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Περιφέρειάς μας. Υπάρχει συνεχής συνεργασία και συντονισμός ανάμεσα στα σχολεία και στις Διευθύνσεις, ενώ η περιφερειακή αρχή, που παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα, παρεμβαίνει όπου μπορεί και έχει αρμοδιότητα. Οι παρεμβάσεις και οι παραινέσεις από την δική μας πλευρά, έχουν ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Ιουνίου του 2016 –πριν δηλαδή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μετά από διαδοχικούς διορισμούς αναπληρωτών, τα σχολεία, όπως φαίνεται λειτουργούν ικανοποιητικά, προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν πολλά κενά τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες. Ενώ όμως δείχνουν ότι είναι καλυμμένες οι θέσεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς υπάρχουν κενά στην πληροφορική, στα Αγγλικά, στους γυμναστές κ.ο.κ. που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων. Οι ελλείψεις αυτές όμως, δεν επιτρέπουν την λειτουργία των ολοήμερων, που είναι ο νέος θεσμός για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση», εξήγησε ο Ανανίας.
Ο κ. Ανανίας, διευκρίνισε πως ο θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει και να επεκταθεί σε όλα τα νησιά ή τα χωριά καθώς δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο, λόγω ελλείψεων.
Ακόμη, αναφέρθηκε στα κενά που παρουσιάζονται και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα οποία ανέρχονται σε 140 τον αριθμό για τα Δωδεκάνησα και σε 124 για τις Κυκλάδες:
«Τα κενά αυτά εντοπίζονται σε τεχνικές ειδικότητες και σε ειδικότητες μουσικής. Συνεπώς, τα τεχνικά – επαγγελματικά λύκεια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σωστά και φυσικά, όσα σχολεία έχουν ως αντικείμενο την διδασκαλία της μουσικής. Ακόμη, σημειώνονται πολλές κενές θέσεις στην ειδική εκπαίδευση. Ενώ έχουν ζητηθεί 80 δάσκαλοι για την παράλληλη στήριξη, έχουν έρθει μέχρι τώρα με διαδοχικούς διορισμούς, μόνον 30. Το ίδιο συμβαίνει και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με 30 κενά. Καταλαβαίνετε ότι τα κενά που σημειώνονται στην ειδική αγωγή είναι δυσανάλογα περισσότερα με τα υπόλοιπα κενά».
Αυτό που επισήμανε χαρακτηριστικά ωστόσο, είναι πως το κράτος αποφεύγει συστηματικά εδώ και χρόνια να διορίσει εκπαιδευτικούς σε μόνιμες θέσεις και επιλέγει πάντα τους αναπληρωτές με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να αναπληρώνουν…. τον εαυτό τους.
«Σε κανένα κράτος δεν υπάρχει αυτή η κατάσταση. Εφόσον η ανάγκη είναι πάγια και πρέπει να καλυφθεί, πρέπει να γίνουν διορισμοί με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Στην Υγεία και στην Παιδεία δεν αντέχει η χώρα περισσότερες εκπτώσεις. Ειδάλλως δεν μπορεί να πάει τίποτε μπροστά», δήλωσε ο κ. Ανανίας.
Το πρόβλημα στην ειδική αγωγή
Για την ειδική αγωγή όμως, έχει προκύψει ακόμη ένα πρόβλημα: μέχρι πρότινος υπήρχε το άρθρο 17 του 2012, το οποίο προέβλεπε πως για να δικαιούται ένα παιδί να επισκεφθεί λογοθεραπευτή στο πλαίσιο επιδοτούμενου προγράμματος, θα έπρεπε να περάσει από πρόσθετη εξέταση παιδοψυχιάτρου ή παιδονευρολόγου. Αυτές οι ειδικότητες όμως δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία των νησιών μας. Με διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε το 2013, το πρόβλημα λύθηκε καθώς επετράπη (έπειτα από εξέταση λογοθεραπευτή) να δίδεται η άδεια από έναν επιμελητή γιατρό, παιδίατρο ή ορθοπαιδικό που υπηρετεί σε νοσοκομείο. «Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά που έχουν ανάγκη από λογοθεραπεία, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στα νοσοκομεία των νησιών της Περιφέρειάς μας. Δυστυχώς, σε άλλη εγκύκλιο που εκδόθηκε το 2016, δεν επιτρέπεται πλέον να δίδεται αυτή η άδεια από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι με αυτή την απόφαση, πολλές οικογένειες από τα νησιά, αναγκάζονται να ψάχνουν για ραντεβού με ειδικούς γιατρούς στην Αθήνα, πράγμα που είναι χρονοβόρο και κοστοβόρο. Δηλαδή, παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει τις λογοθεραπείες τους με αυτή την νέα εγκύκλιο (που έχει ισχύ αναδρομικά από 1η Ιουλίου 2016) είναι αναγκασμένα να διακόψουν τις θεραπείες τους και οι οικογένειές τους να επιβαρυνθούν με μεγάλο κόστος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προσπάθησε να λύσει αυτό το θέμα υπηρεσιακώς ζητώντας παρεμβάσεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί λύση. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να το δούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό το θέμα και να βρεθεί λύση», τόνισε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Αγγ. Ανανίας.