Σε προτεραιότητα έχει τεθεί από τη νέα Ανακρίτρια Ρόδου η διεκπεραίωση της κυρίας Ανάκρισης για την υπόθεση της καταβολής εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων και τη μη είσπραξη εισέτι των οφειλομένων αρμοδίως.
Η κ. Ανακρίτρια σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ζητήσει εγγράφως από τον Δήμο Ρόδου να της υποβληθούν έγγραφα και στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που εκκρεμούν μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου τον Οκτώβριο του 2014.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ι. Μητσιόπουλος, υπέβαλε αρμοδίως την 12η Σεπτεμβρίου 2014, πορισματική έκθεση για την υπόθεση, που οδήγησε στην άσκηση ποινικής διώξεως για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, που το όφελος που πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, κατά παντός υπευθύνου της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου της περιόδου 2005 – 2011 εξαιτίας της μη είσπραξης των οφειλομένων.
Η μη είσπραξη των οφειλομένων από το 2005 έως και σήμερα, ενέχει σίγουρα σοβαρές ποινικές ευθύνες για αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες πλην όμως η υπόθεση έγινε «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δύσκολα θα προκύψει δόλος.
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 8 του από 6-10/17-10.1978 Π.Δ. περί καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το από 12-05/27-06-84 Π.Δ και στη συνέχεια με το από 16-02/27-02-85 Π.Δ και όπως αντικαταστάθηκε τελικά με το άρθρο 1 του από 20-01/28-01-1988 Π.Δ και συμπεριλήφθηκε ως άρθρ.173 στον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, προβλέπει ανώτατο όριο εκμετάλλευσης για τουριστικές εγκαταστάσεις τα 4.000 τ.μ..
Επιπλέον, προβλέπεται ότι είναι δυνατή η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου εκμετάλλευσης με την προϋπόθεση της παραχώρησης στον οικείο Δήμο, πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας, με συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς αποζημίωση, έκτασης του ακινήτου όπου ανεγείρεται η τουριστική μονάδα, ανάλογης με την επιπλέον των 4.000 τ.μ. εκμετάλλευση.
Οι ξενοδόχοι είχαν τη δυνατότητα με αίτησή τους προς τον τότε νομάρχη και από την 1η Ιανουαρίου 2011, στον οικείο Δήμο, να ζητήσουν την μετατροπή της υποχρέωσης για παραχώρηση τμήματος γηπέδου σε υποχρέωση καταβολής ανάλογου χρηματικού ποσού.
Σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 94 παρ.1:
«Στο άρθρο 75 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες: η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προέλεγχος για την έκδοσή τους, ο έλεγχος μελετών για οικοδομικές άδειες, συναφούς χαρακτήρα πολεοδομικές αρμοδιότητες, καθώς και ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων για την κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων κατά την κείμενη νομοθεσία». Η απόφαση επί της αίτησης του ενδιαφερομένου για μετατροπή σε χρηματικό ποσό της υποχρέωσης παραχώρησης τμήματος γηπέδου εκδίδεται από το δημοτικό συμβούλιο».
Προφανώς η μη εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης θα σήμαινε την απαγόρευση χορήγησης οικοδομικής άδειας πέραν των 4.000 τ.μ. και ως εκ τούτου τα πέραν αυτής της δόμησης – επιφάνειας που υλοποιήθηκε θεωρούνται προφανέστατα οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ως αυθαίρετες και κατεδαφιστέες και χρήζουν σύνταξης έκθεσης αυτοψίας (πρωτοκόλλου αυθαιρέτου) και επιβολή προστίμου ανέγερσης και διατήρησης.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει σήμερα πλέον, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4178/2013 (εάν φυσικά και αυτός ο νόμος δεν κριθεί όπως και ο Ν.4014/2011 αντισυνταγματικός), άπαντες οι υπόχρεοι να προβούν σε υπαγωγή ρύθμισης, αν και υπάρχει ο κίνδυνος γι’ αυτούς, της ανάκλησης παράνομης διοικητικής πράξης (λόγω κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος), με πιθανότητα να περιέλθουν σε δυσμενέστατη θέση, ακόμα και αυτή της άρσης λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.
Από την 13η Φεβρουαρίου 2012 μετά την εφαρμογή του άρθρου 51 παρ. 1 στον Ν.4042/2012 επιτρέπεται στον ενδιαφερόμενο να παραχωρήσει ενιαία έκταση σε άλλο γήπεδο όμορο ή μη προς την ανεγερθείσα έκταση.
Τον Φεβρουάριο του 2015 ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος είχε ζητήσει την άμεση διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων με την είσπραξη της εισφοράς γης σε χρήμα 18 ξενοδοχείων για τα οποία έχει ήδη ζητηθεί ο καθορισμός της αξίας γης (όχι για το σύνολο των ξενοδοχείων που οφείλουν την εισφορά) από την αρμόδια επιτροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
Είχε ζητηθεί από την Διεύθυνση της Υπηρεσίας Δόμησης να τεθεί σε προτεραιότητα η υπόθεση αφού ο υπολογισμός της αξίας των εισφορών 18 ξενοδοχείων έχει ήδη ολοκληρωθεί από την 25η Φεβρουαρίου 2014.
Σημειώνεται ότι η οφειλόμενη εισφορά των 18 ξενοδοχείων υπολογίζεται στα 7.717.469,22 ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο της πολεοδομίας του Δήμου ο συνολικός αριθμός των υπόχρεων ξενοδοχείων είναι 66 με συνολική εισφορά περίπου 600.000 τ.μ.
Για τις εν λόγω 66 ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εκδοθεί είκοσι επτά (27) αποφάσεις νομάρχη για μετατροπή της εισφοράς σε χρήμα, τέσσερις (4) αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο του νέου Δήμου Ρόδου, καθώς και μία απόφαση αντιδημάρχου.