Ειδήσεις

Στήριξη των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων ζητά ο ΣΕΤΕ

Μεθαύριο Πέμπτη, σε τηλεδιάσκεψη με την κυβέρνηση, αναμένεται να συζητηθούν κρίσιμες περεταίρω παρεμβάσεις που ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Μεταξύ αυτών και η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για δωδεκάμηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις όπως και η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης μισθωμάτων, τουλάχιστον όπου εκμισθωτής είναι το δημόσιο.

Έχει προηγηθεί επιστολή του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου που στάλθηκε χθες προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης με την οποία προτείνεται, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων που δεν έχουν απολέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων με τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των δόσεων, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως και νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, διάρκειας έως 100 δόσεων (καθώς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις των 12-24 δόσεων δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί), ενδεχομένως με ένα χαμηλό επιτόκιο για οφειλές από ένα ποσό και πάνω, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31-12-2020 (συσσωρευμένες δόσεις προς τον ΕΦΚΑ, δόσεις ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.), ακόμα και οφειλές που είχαν υπαγάγει σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Επίσης, επειδή η δανειοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ γίνεται με τραπεζικά κριτήρια και έτσι οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση, προτείνεται (αν, λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των κριτηρίων στο νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ) στη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή να υπάρξει ειδική μέριμνα και επιπλέον ενίσχυση για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.

Ακόμα προτείνεται από τον ΣΕΤΕ παράταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών του κλάδου μέχρι 31/12/2020.

Τέλος, όσον αφορά στις συμβάσεις leasing και sale and lease back, που είχαν αρχικώς υπαχθεί και αυτές στις ρυθμίσεις για τη μείωση ενοικίου αλλά κατόπιν απεντάχθηκαν αλλά δεν εντάσσονται ούτε στις ρυθμίσεις για την επιδότηση των τόκων, είτε να αντιμετωπίζονται ως συμβάσεις μίσθωσης και να τύχουν της έκπτωσης του -40%, είτε ως συμβάσεις δανείου ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την επιδότηση των τόκων.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου