Ειδήσεις

Στο «κόκκινο» τουρισμός και λιανεμπόριο – Νέα μέτρα στο τραπέζι

Σχέδια για την στήριξη μικρών επιχειρήσεων, που πλήττονται από τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, έχουν κατατεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου καθώς ειδικά ο κλάδος της μικρής λιανικής, του λιανεμπορίου και της οικονομίας της φιλοξενίας (τουρισμός – εστίασης) είναι σε δύσκολη καμπή και δύσκολα θα δουν «άσπρη» μέρα τους επόμενους μήνες.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, είναι έτοιμο να στηρίξει τις όποιες επιλογές κάνει η Κυβέρνηση στις μάχες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε οιοδήποτε εθνικό μέτωπο.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά και όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι για τους πληγέντες κλάδους υπάρχει ένας προβληματισμός για το πώς θα στηριχθούν. «Αν πάμε στον Οκτώβριο, αν έχουμε μία ούτως ή άλλως μείωση του τουριστικού κλάδου, μας ανησυχεί η κατάσταση των 12μηνων ξενοδοχείων. Υπάρχουν κλάδοι όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η εστίαση, η ψυχαγωγία που μας ανησυχούν περισσότερο». «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους ανοιχτούς χώρους όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτούς», πρόσθεσε.

O κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τα περίπτερα: «Όπου υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα, υπάρχει και παρέμβαση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει λύση για την νυχτερινή βάρδια. Έχουμε τα εργαλεία, όπως η 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα είναι σε κλάδους οι οποίοι πιέζονται ιδιαίτερα και υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα, να κάνουμε ένα κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής, μη επιστρεπτέο», υπογράμμισε. «Θα παρακολουθήσουμε τις πραγματικές απώλειες τζίρου για να δούμε πόσο έντονη θα είναι αυτή η παρέμβαση. Προσπαθούμε να ακολουθούμε με βάση ότι συμβαίνει σε συγκεκριμένους κλάδους, ώστε οι ενισχύσεις να δίνονται με ακρίβεια» κατέληξε.

Ήδη χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος απέστειλε επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας όπου έθετε επί τάπητος 6 μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Βαδίζοντας προς το τέλος μιας πρωτόγνωρης για όλους μας τουριστικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα έσοδα των περισσότερων από τις τουριστικές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ήταν δραματικά μειωμένα και ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας, κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μπορέσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να γίνουν συγκεκριμένες συμπληρώσεις – διορθώσεις στα πράγματι σημαντικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Ρέτσος που πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της εργασίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης μισθωμάτων, τουλάχιστον όπου εκμισθωτής είναι το δημόσιο, δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των δόσεων, ειδική μέριμνα και επιπλέον ενίσχυση με την επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, παράταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων.

Επίσης ο κλάδος της εστίασης και των αλκοολούχων ζητά από την Πολιτεία ουσιαστική στήριξη των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης και των χιλιάδων εργαζομένων τους, μέσω μέτρων όπως είναι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση συμπεριλαμβανομένων των ποτών, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά, δηλαδή με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%. Εξίσου σημαντικό μέτρο, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, θα ήταν και η αποκλιμάκωση ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ώστε να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προκειμένου να στηριχθεί η βιωσιμότητα του κλάδου και πρακτικά η επιβίωση των εργαζομένων που συντηρούνται άμεσα και έμμεσα από τη δραστηριότητα του κλάδου (π.χ. μπάρμεν, σερβιτόροι, χώροι μαζικής εστίασης και διασκέδασης, παραγωγοί, προμηθευτές και μια σειρά συναφών επαγγελμάτων). Μάλιστα, εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είχαν άμεσο όφελος και για την οικονομία, καθώς θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών, λειτουργώντας έτσι και ως ανάχωμα για το παράνομο εμπόριο.

Ήδη τα στοιχεία για το πώς πήγε ο Αύγουστος είναι ενδεικτικά για το πώς διαγράφεται το μέλλον για πολλές επιχειρήσεις. Τον πιο καλό μήνα της σεζόν διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4.539.902 επιβάτες, δηλαδή 55,7% λιγότεροι σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 10.238.414 επιβάτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τουριστικές εισπράξεις. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΞ, για τη Χαλκιδική, όπου και πρώτο κύμα των νέων περιοριστικών μέτρων από τα 540 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν τα 380, το Σεπτέμβριο θα είναι ανοιχτά τα 200, ενώ τον Οκτώβριο μόλις  τα 25. Η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 50 έως 70% κι αυτή είναι λίγο ως πολύ η εικόνα από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Είναι προφανές ότι ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης και των αλκοολούχων ποτών (που μαζί με το λιανεμπόριο αθροιστικά αποτελούν το μεγαλύτερο εργοδότης της χώρας)  βρίσκονται ήδη σε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για το τι θα και πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά από μία τόσο αναιμική θερινή σεζόν όπως η φετινή. Γι’ αυτό τονίζουν την ανάγκη για ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις, όπως είναι η μείωση της φορολογίας καθώς  η διεύρυνση του ωραρίου είναι δύσκολη. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, της Κομισιόν, αλλά και διεθνών οργανισμών είναι ότι ακόμα κι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη των οικονομιών ήδη από το 3ο-4ο τρίμηνο του 2020, τα ποσοστά ανεργίας στη διάρκεια του 2021 θα καταγράψουν αύξηση στο επόμενο 12μηνο και υποχώρηση το 2022 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019.

Στο φόντο αυτό η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης ως το τέλος του έτους είναι μια λύση για εργαζόμενους. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις εξετάζονται εναλλακτικές και ειδικές προβλέψεις  για τις νέες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σημειώνεται ότι η δ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με κονδύλι 600 εκατ. Ευρώ, είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο, ενώ έχει ανοίξει το ενδεχόμενο όπου υπάρχουν τοπικά περιοριστικά μέτρα, να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα.

Βέβαια απαιτούνται και άλλες δράσεις, όπως κατέδειξε και η χτεσινή επιστολή του Γιάννη Ρέτσου, καθώς η κρίση παρατείνεται πολλές οι επιχειρήσεις μπαίνουν στη ζώνη του λυκόφωτος. Έτσι πέρα από την επιστρεπτέα προκαταβολή που εξετάζεται να γίνει επιδότηση αναζητούνται και άλλες δράσεις. Βέβαια απαιτείται και το πράσινο φως της Κομισιόν λόγω του κανονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις αν και μάλλον τα νέα είναι καλά στο μέτωπο αυτό.

Στο μεταξύ πανευρωπαϊκή έρευνα της Intrum έδειξε ότι το 29% των επιχειρήσεων θέλει να μειώσει τις προσλήψεις, ως μέτρο προετοιμασίας για την ύφεση, ενώ το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν ήδη αποδεχθεί μεταγενέστερους από τους συμφωνηθέντες χρόνους πληρωμής, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, έτσι ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου