Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η οποία αρχικώς, κινήθηκε σε πολύ ‘ήρεμα νερά’ αφού στην ημερήσια διάταξη περιλήφθησαν θέματα που δεν δημιούργησαν περαιτέρω τριβές, όπως η επίσπευση των διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις για την έναρξη των έργων ύδρευσης Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου από το Φράγμα Γαδουρά και το το Σχέδιο Περιφερειακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2021-2027, που τίθεται πλέον σε δημόσια διαβούλευση.
Στο 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Κατάθεση πρότασης αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για την εκκαθάριση εξόδων μετακινήσεων υπηρεσιακών και αιρετών:
1. Καταβολή εξόδων μετακίνησης εκτός ΕΑΠ.
2. Δημιουργία Ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού για την έκδοση χρεωστικών καρτών στους μετακινούμενους για σκοπούς του Οργανισμού.
3. Απλοποίηση των διαδικασιών για τις μετακινήσεις υπηρεσιακών παραγόντων εκτός νησιού όπου υπηρετούν»
Μετά την σχετική εισήγηση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, άρχισαν οι αντιπαραθέσεις σε μια συζήτηση που κράτησε αρκετή ώρα.
Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι αιρετοί, στις μετακινήσεις τους αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα μεταφορικά τους έξοδα, κάτι που είναι αφενός εξοντωτικό και αφετέρου, προκαλεί καθυστερήσεις μέχρι να λάβουν πίσω τα έξοδα αφού μπορεί να περάσουν και πολλοί μήνες και να συσσωρευτούν. Αυτό, λειτουργεί αποτρεπτικά –κυρίως για τους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινούνται εύκολα λόγω του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου οι μετακινήσεις γίνονται με πολλά μέσα μεταφοράς.
«Προσπαθούμε με την εισήγηση αυτή να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης. Προσπαθούμε να πετύχουμε μια δίκαιη μεταχείριση των υπαλλήλων της Περιφέρειας, οι οποίοι μετακινούνται με τον τρόπο που μετακινούνται που είναι άδικος –μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Προτείνουμε λοιπόν τα έξοδα να γίνονται εκτός της διαχείρισης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, με τη δημιουργία Ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού για την έκδοση χρεωστικών καρτών στους μετακινούμενους για συγκεκριμένους σκοπούς. Το ποσό πάντως, δεν θα είναι ανεξέλεγκτο», είπε ο κ. Λεονταρίτης.
ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Εκφράστηκαν πάντως αντιρρήσεις από την μειοψηφία που εξέφρασε επιφυλάξεις για το πώς εισήχθη το θέμα.
Επιπλέον, ζήτησε να αναβληθεί το θέμα και να προηγηθεί συζήτηση με τους εργαζόμενους τόσο από τις Κυκλάδες όσο και από τα Δωδεκάνησα, για να ακουστεί και η δική τους άποψη.
Απαντώντας ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε πως έχει μιλήσει δεκάδες φορές με τους υπαλλήλους οι οποίοι, του έχουν εκφράσει επανειλημμένως τα παράπονά τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα μέχρι τώρα.
Μάλιστα επικαλέστηκε και περιπτώσεις, όπου συσσωρεύονται οφειλές με συνέπεια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οι υπάλληλοι στα έξοδα, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν στα νησιά για υπηρεσιακούς λόγους.
Τόσο ο κ. Χατζημάρκος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λεονταρίτης, ξεκαθάρισαν πως η εισήγηση είναι πολιτική και όταν κριθεί απαραίτητο θα συνοδευτεί από την απαραίτητη νομική τεκμηρίωση.
«Είναι ένα πρόβλημα ‘Δημοκρατίας’ γιατί αν ακολουθήσουμε αυτό το σύστημα είναι σα να λέμε σε κάποιον, πήγαινε να ασχοληθείς με τα κοινά μόνον εάν… αντέχει η τσέπη σου. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Όλο το υπόλοιπο είναι ένας πολύ ‘φτηνός λαϊκισμός’. Κι εμείς, λέμε όχι σε αυτόν τον απύθμενο άθλιο λαϊκισμό! Δεν θέλω κανένας αιρετός ή εργαζόμενος να βάζει δικά του χρήματα για να εκτελέσει αυτό που η Πολιτεία μέσω των συντεταγμένων οργάνων της του ανέθεσε ως καθήκον να εκτελέσει!» τόνισε, εξηγώντας αναλυτικά πώς θα γίνεται η χρήση με βάση όλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και κανόνες, να είναι σε εφαρμογή.
Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία –αφού η μείζωνα μειοψηφία και η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησαν αναβολή για να ακουστούν και οι απόψεις των συλλόγων εργαζομένων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου –αν και δεν τάχθηκαν κατά της σχετικής πρότασης.
Ο Γ.ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ &
Ο Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στην αρχική του τοποθέτηση και εκτός ημερήσιας διάταξης, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πορεία της τουριστικής περιόδου και ενημερώνοντας το Σώμα είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Είμαστε στο τέλος –για πάρα πολλά νησιά- μιας τουριστικής περιόδου, η οποία κύλησε με πάρα πολύ μεγάλη αγωνία. Κληθήκαμε –σαν νησιά και ως οργανισμός ΤΑ- να κάνουμε για 2η χρονιά την προσπάθεια να πετύχουμε ένα επίπεδο τουριστικής περιόδου που θα δώσει εργασία και θα ενεργοποιήσει θέσεις εργασίας. Στα περισσότερα νησιά κλείνει αλλά στα μεγάλα νησιά η τουριστική σεζόν κρατάει. Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε με βάση τα στοιχεία και τον κύκλο εργασιών που πραγματοποιήθηκε ανά περιοχή δείχνουν πολύ υψηλά αποτελέσματα: τα περισσότερα νησιά (μικρά και μεσαία νησιά) δείχνουν ότι το οικονομικό επίτευγμα είναι πάνω από το 2019 ενώ Ρόδος, Κως, Σαντορίνη υπολείπονται του 2019 και η Μύκονος είναι στα όρια του 2019. Ο Σεπτέμβριος πηγαίνει καλά καθώς και για τον Οκτώβριο έχουμε καλά μηνύματα (κρατήσεις, κ.λπ.) Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο θα συνεχίσουμε και τον Νοέμβριο εξίσου καλά.
Το 2021 ήταν μια χρονιά – έκπληξη και μάλιστα θετική για την οικονομία των νησιών μας, πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι για την φετινή χρονιά. Είναι μια νίκη ολόκληρης της κοινωνίας. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάμε μέχρι και το Νοέμβριο και φυσικά θα δούμε τον συνολικό απολογισμό».
-Παρεμβαίνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε πως ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται με ποσοστά της τάξης του 80 – 81% σε σχέση με το 2019 (για Ρόδο και Κω) και είπε πως «παρακολουθούμε ότι κάθε εβδομάδα που κλείνει παρουσιάζεται αύξηση στις αφίξεις από 12 έως 14% ενώ για τον Οκτώβριο αναμένουμε επίσης πολύ καλή κίνηση. «Δεν περιμέναμε ότι η σεζόν θα εξελισσόταν έτσι –ειδικά με βάση τα δεδομένα του 2020. Ευχόμαστε να κρατήσει η κίνηση και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου….» όπως είπε.
-Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες όπου καταγράφτηκε μία θετική εξέλιξη ενώ για τη μεταφορά του Κτηματολογίου είπε πως έχει εκδοθεί ήδη η απόφαση. «Υπηρετούμε κάθε στόχο της επαναλειτουργίας του Κτηματολογίου έστω και πέραν των αρμοδιοτήτων μας» ανέφερε. «Δεν βρέθηκε κανένας να αναφερθεί στις σκληρές επιθέσεις που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι της ΠΝΑι από τους εργαζόμενους του Κτηματολογίου. Όπως λέει και ο λαός μας, ‘ψάξε να βρεις πού βρίσκεται η καθυστέρηση’… Κρατήσαμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα τον διάλογο…»