Ένα ευρύ πακέτο προγραμμάτων, που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με στόχο την παροχή φθηνής στέγης.
Ειδικότερα, μέσω των νέων προγραμμάτων προσφέρεται η δυνατότητα για αγορά κατοικιών με ευνοϊκότερο πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα σπίτια τους και υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα απαντήσεις στα 20 συνηθέστερα ερωτήματα για τα προγράμματα που υλοποιούνται ήδη ή θα υλοποιηθούν άμεσα στο στεγαστικό πεδίο.
Πόσοι θα καλυφθούν από το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου»;
Με το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» θα καλυφθούν 20.000 άτομα και το σχετικό κονδύλι φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ πως σχεδόν 10.000 νέοι έχουν ήδη καλυφθεί από το πρόγραμμα «Σπίτι μου 1».Στους βασικούς άξονες αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και με βάση τον σχεδιασμό το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει τον Ιανουάριο.
Τι προβλέπεται για τα δάνεια;
Το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και το άλλο μισό θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Για τους τρίτεκνους ή πολύτεκνους, άτοκο θα είναι το 75% του δανείου. Να σημειωθεί πως μεσοσταθμικά αναμένεται επιτόκιο κάτω από το 2%.Προσοχή: το ποσό του δανείου μπορεί να φτάνει τα 190.000 ευρώ, καλύπτοντας έως και το 90% του συμβολαίου. Όσον αφορά στη διάρκειά του μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.
Ποιες αλλαγές υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»;
Προβλέπονται δύο σημαντικές αλλαγές:
-Τα ηλικιακά κριτήρια θα είναι διευρυμένα σε σύγκριση με το «Σπίτι μου 1», καθώς δικαιούχοι θα είναι άνθρωποι ηλικίας 25 έως 50 ετών (αντί έως 39 ετών).
-Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι επίσης διευρυμένα, και ειδικότερα προβλέπονται τα εξής: για άγαμους έως 20.000 ευρώ, για ζευγάρια έως 28.000 συν 4.000 για κάθε παιδί, για μονογονεϊκή οικογένεια έως 31.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου παιδιού.
Ποιες πρόσθετες ρυθμίσεις μπαίνουν σε εφαρμογή για το δεύτερο πρόγραμμα«Σπίτι μου»;
Περαιτέρω διευκολύνσεις προβλέπονται για όσους θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2», και συγκεκριμένα:
-Πρώτον, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους, ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.
-Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτούντας στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.
Τι ισχύει για τα ακίνητα;
Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ, έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007.
Ποιο νέο πρόγραμμα θα “τρέξει” τον Ιανουάριο;
Θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου». Πρόκειται για πρόγραμμα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. από τραπεζικά κεφάλαια.
7.Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα;
Πρόκειται για πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες κατοικίας, κύριας ή δευτερεύουσας. Σημειώνεται ότι η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους φτάνει το 100%. Αφορά, δε, όλες τις κατοικίες, κύριες ή δευτερεύουσες.
Ποιες δαπάνες χρηματοδοτούνται;
Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται αφορούν: Θερμομόνωση, Πράσινη στέγη, Αντικατάσταση κουφωμάτων, Ηλιακό θερμοσίφωνα, Συστήματα θέρμανσης – ψύξης, Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών – μικρών ανεμογεννητριών – άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εργασίες τοποθέτησης κ.ά.
Ποιες προϋποθέσεις προβλέπονται;
Το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει τις 25.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά του μπορεί να είναι από 3 έως 7 έτη.
Τι αλλάζει στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»;
Η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330. Να επισημανθεί εδώ πως ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Ποια κριτήρια πρέπει να τηρούνται για την υπαγωγή στο πρόγραμμα«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»;
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ναέχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας. Το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Προσοχή! Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο
Ποιες δαπάνες καλύπτονται;
Ως επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος ορίζονται οι εξής:
-Δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του επιλέξιμου ακινήτου.Ενδεικτικά, τέτοιου είδους εργασίες περιλαμβάνουν:
Ανακαίνιση χώρων μπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας.
Αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών.
Αντικατάσταση ή επισκευή ερμαρίων.
Αντικατάσταση δαπέδων.
Αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Αντικατάσταση ή επισκευή δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.
-Δαπάνες για αγορά προϊόντων και υλικών που είναι απαραίτητα για τις εργασίες ανακαίνισης και επισκευής.
-Δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής, οι οποίες βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αναφορικά με τα μη στεγασμένα επαγγέλματα, βαρύνουν το δικαιούχο του προγράμματος.
-Δαπάνες υπηρεσιών μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στο πλαίσιο έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) ή έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης και επισκευής. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ορίζεται έως του συνολικού ποσού των 700 €.
Για την υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης ο δικαιούχος οφείλει να εξασφαλίσει τυχόν απαιτούμενες άδειες-εγκρίσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Τι είναι το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής»;
Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου, µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου, και εκμίσθωση διαμερισμάτων. Να επισημανθεί εδώ πως έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση. Οι δικαιούχοι μισθωτές θα επιλέγονται με βάση προκαθορισμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια. Τέλος, να τονιστεί πως θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά από τους δικαιούχους (renttoown).
Τι προβλέπεται για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»;
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα καλύψει 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής, ενώ προστέθηκαν και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά.Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί, πλέον, να λαμβάνει το επίδομα ενοικίου για 1+1 χρόνο.
Τι άλλο προβλέπει το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»;
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί, παράλληλα για ένα χρόνο, την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.
16.Τι ισχύει με το πρόγραμμα «Κάλυψη»;
Το πρόγραμμα απευθύνεται,επίσης, σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με προτεραιότητα σε µονογονείς, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.Με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες, δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι από τα στεγασμένα νοικοκυριά. Να επισημανθεί εδώ πως στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 300 ακίνητα ιδιοκτητών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ.
Τι είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση»;
Τοπρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες θα υλοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη), για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.Το πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία και αξιοποίηση αποθέματος κατοικιών για τις πλέον ευάλωτες ομάδες, με στόχο την αντιμετώπιση του αποκλεισμού τους.
Ποιες δράσεις υλοποιούνται για τη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων;
Έχουν ήδη συγκεντρωθείκαικαταγραφεί, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, ακίνητα σε δήμους και Περιφέρειες με έντονο στεγαστικό έλλειμμα (π.χ. ορεινές, ημιορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές), για τη στέγαση δημόσιων υπαλλήλων (κυρίως εκπαιδευτικών, ιατρικού- νοσηλευτικού προσωπικού, Σωμάτων Ασφαλείας και λοιπού εποχικού προσωπικού).Εξετάζεται η πιθανότητα να δοθούν κίνητρα φορολογικά αλλά και η αύξηση του οικιστικού αποθέματος, σε συνεννόηση και συνέργεια με τους δήμους, την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ. Υπολογίζεται πως φέτος οι ανάγκες στέγασης σε 31 νησιωτικούς δήμους ανέρχονται σε 3.086. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο πλήθος εντοπίζεται στη Σαντορίνη (464), ενώ το μικρότερο στο Ληξούρι (4).
19.Τι ισχύει για τη στέγαση των φοιτητών;
Έχει προβλεφθεί επίδομα φοιτητικής στέγης έως και 2.500 ευρώ (σημείωση: είχαν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες). Το επίδομα καταβάλλεται στους φοιτητές των ΑΕΙ που διαμένουν εκτός του νομού της κυρίας κατοικίας τους, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Τι ισχύει για τους ανασφάλιστους υπερήλικες;
Παρέχεται επίδομα στέγασης σε 593 ανασφάλιστα άτομα ή ζευγάρια, που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος. Το ύψος του επιδόματος ισούται µε το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος, µε ανώτατο όριο το ποσό των 362 ευρώ.Να επισημανθεί πως το ετήσιο φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο, εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, για τα δε ανασφάλιστα ζεύγη το ποσό των 8.640 ευρώ. Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με εξαίρεση τη σύνταξη του ν. 1296/1982 (Α’128), και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων).
Πηγή: vradini.gr