Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Γιάννη Μανιάτη συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρωτοβουλία που πήρε ο Υπουργός Περιβάλλοντος για την ανάδειξη σε κέντρο του ιατρικού τουρισμού του Ασκληπιείο Επιδαύρου, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Κω.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Μανιάτης ανέφερε στο Δήμαρχο Κω ότι στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των Ασκληπιείων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κω επισήμανε τη μοναδικότητα του Ασκληπιείου της Κω, σε ότι αφορά την ιστορία του αλλά και τη διασύνδεση του με τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής.
Ο κ.Κυρίτσης τόνισε ότι η Κως είναι αυτή που δικαιωματικά πρέπει να αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού αφού διαθέτει το ιστορικό κεφάλαιο.
Επισήμανε ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα κατά τόπους Ασκληπιεία και κυρίως ανάμεσα στο Ασκληπιείο της Κω και στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Το Ασκληπιείο της Κω δεν ήταν μόνο ναός, ήταν και χώρος άσκησης της ιατρικής επιστήμης κατά την αρχαιότητα, κάτι που το καθιστά μοναδικό, όπως είπε ο κ.Κυρίτσης.
Σε δήλωση του ο κ.Κυρίτσης αναφέρει:
‘’Η συνάντηση μου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Μανιάτη, είναι μια επιβεβαίωση αυτού που είχα τονίσει: ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί και να προσπερνά την Κω.
Ο κ.Μανιάτης μου ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ανάδειξη όλων των Ασκληπιείων της χώρας και όχι μόνο της Επιδαύρου.
Ο Δήμος Κω όμως και η τοπική κοινωνία, δεν μπορούν να έχουν παθητικό ρόλο. Θεωρώ ότι είναι η ώρα των δικών μας πρωτοβουλιών.
Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κινηθούν σε 3 άξονες:
1.Ο Δήμος Κω προχωρά στη σύσταση ομάδας εργασίας, από επιστήμονες και φορείς του νησιού, για την προετοιμασία φακέλου, που θα κατατεθεί στην UNESCO προκειμένου να ανακηρυχθεί το Ασκληπιείο της Κω σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η σύσταση της ομάδας εργασίας θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου ενώ θα ζητηθεί και η στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
2.Ο Δήμος Κω στοχεύει στην ανάδειξη της μοναδικότητας του Ασκληπιείου Κω, που δεν αποτελούσε μόνο ναό αλλά και χώρο άσκησης της ιατρικής κατά την αρχαιότητα. Και αυτό αποδεικνύει τη μοναδικότητά του, που αποτελεί το μεγάλο στρατηγικό και συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
3.Ο Δήμος Κω, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Ίδρυμα και την επιστημονική κοινότητα, θα διαμορφώσει μια στρατηγική προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού, αρχικά στο πεδίο της ακαδημαϊκής κοινότητας του εξωτερικού, που σχετίζεται με την ιατρική επιστήμη.
Με σημείο αναφοράς το Ασκληπιείο και τον Ιπποκράτη επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε:
-Τις μορφές άσκησης της ιατρικής κατά την αρχαιότητα στο Ασκληπιείο της Κω.
-Τις θεραπευτικές μεθόδους και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνταν.
-Την ιστορική προσφορά και διαδρομή του Ιπποκράτη.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την πλευρά του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ.Σηφάκη και με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των φορέων του νησιού.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να κινηθούμε εμείς οι ίδιοι για να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Κω’’.