Ειδήσεις

Ζόραν Ζάεφ: Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «όχι» της Ευρώπης

Μέρος της αναγκαστικά θα παγώσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όπως δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με όσα είπε, η εφαρμογή της συνδέεται άμεσα «με το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων ένταξης. Υπάρχει σύνδεση, καθώς οι Έλληνες φίλοι μας δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, μέρος της αναγκαστικά θα παγώσει. «Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, ο Ζόραν Ζάεφ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος. ‘Οπως είχε αποκαλύψει η διπλωματική συντάκτρια του Οpen TV, Αλεξία Τασούλη,  η αρχική Συμφωνία των Πρεσπών του έδινε το «πράσινο φως» για την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν τηρούσε τα συμφωνηθέντα. Τώρα, πλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζόραν Ζάεφ είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο κ. Ζάεφ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες πάρα πολύ απογοητευμένος. Σκέφτεται να παραιτηθεί, κάτι για το οποίο πιέζει και η αντιπολίτευση, που ζητεί εκλογές στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, μάλιστα, οι Σκοπιανοί δεν θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά στην περίπτωση που επικρατήσει το εθνικιστικό κόμμα, το οποίο θέλει σκέτο Μακεδονία.

άν δεν υπήρχε ως δέλεαρ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ για τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία και τους πολίτες της, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε υπάρξει ποτέ, ενδεχομένως ούτε καν ως ιδέα. Αυτό είναι σαφές. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αρκούσε από μόνη της για να δικαιολογήσει μια τέτοια συμφωνία στα μάτια των ψηφοφόρων. Η Ε.Ε. ήταν και είναι, άλλωστε, το ζητούμενο για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως είναι σαφές, λοιπόν, ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών υπονομεύεται από την απόφαση των Ευρωπαίων να μην δώσουν τελικώς το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά, από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και έπειτα, που η Ε.Ε. λέει «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα. Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2018.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύει την Ελλάδα (Άρθρο 2, Παράγραφος 1) «να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας δηλαδή υπό την ονομασία Βόρεια Μακεδονία) σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος (σ.σ. η Ελλάδα) είναι μέλος». «Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας… το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία προσχώρησης του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος», υπογραμμίζεται στο Άρθρο 2, Παράγραφος 3. Όσο για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτή θα λάβει χώρα υπό το όνομα Βόρεια Μακεδονία… Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, είναι διμερής. Δεσμεύει την Αθήνα και τα Σκόπια αλλά δεν δεσμεύει κατ’ ουδένα τρόπο το Παρίσι ή το Βερολίνο ή τη Χάγη ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να κυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς. Το θέμα, από εκεί και πέρα, παύει να είναι νομικό και γίνεται πολιτικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου