Την 1η Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη είχε μόλις επτά κρούσματα, τα Ιωάννινα δύο, οι Σέρρες… μηδέν και ο εφησυχασμός έφερε τον επιδημιολογικό «όλεθρο» – Σε λίγα 24ωρα η υπέρβαση των 2.000 κρουσμάτων
Οι Σέρρες έχουν το τελευταίο δεκαήμερο τον εντυπωσιακό αριθμό των 504 κρουσμάτων (περίπου το 6% όλης της χώρας) κορωνοϊού, με μια αναλογία – ρεκόρ 285 διαγνώσεων στους 100.000 κατοίκους, όταν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου είχαν μόνο… δύο φορείς.
Η Θεσσαλονίκη έχει πάλι το ίδιο χρονικό διάστημα 1.932 κρούσματα covid-19 (το 23% όλης της χώρας) με μία αντιστοιχία 174 πάλι στην ίδια πληθυσμιακή αντιστοιχία, όταν τις πρώτες 10 ημέρες του μηνός είχε κατά μέσο όρο 10-13 κρούσματα κάθε ημέρα.
Κι από την άλλη πλευρά, η Αττική έχει πάλι το τελευταίο δεκαήμερο κατά μέσο όρο 35-35% των κρουσμάτων όλης της χώρας (με μια αναλογία 73 στους 100.000 κατοίκους) όταν το ποσοστό αυτό στις αρχές Οκτωβρίου ήταν περίπου 60-70% του συνόλου της χώρας.
Χαλαρότητα και εφησυχασμός εκτίναξαν τα κρούσματα
Οι εντυπωσιακές αυτές διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη και την εξάπλωση της πανδημίας, από τις αρχές Οκτωβρίου, προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ τις οποίες παρουσιάζει «Το Βήμα».
Όπως φαίνεται, σε τουλάχιστον 20-30 περιοχές κυρίως της βορείου Ελλάδας, κι ανάμεσα σε αυτές και η συμπρωτεύουσα, η χαλαρότητα κι ο εφησυχασμός από τον μηδενικό αριθμό κρουσμάτων, οδήγησαν στην εντυπωσιακή ραγδαία αύξηση των νέων φορέων.
Οι… μοιραίες μετακινήσεις
Κι ακολούθως τότε, όταν κάποιες περιοχές λάμβαναν ορισμένα περιοριστικά μέτρα κυρίως στον τομέα της νυκτερινής διασκεδάσεις υπήρχαν μετακινήσεις πολιτών σε γειτονικούς νομούς που δεν είχαν πολλά κρούσματα κι όχι περιοριστικά μέτρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιμολύνονται κι αυτές και η επιδημία να αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.
2.000 κρούσματα προ των πυλών
Την ίδια ώρα έπειτα από τα 1.547 που καταγράφηκαν χθες και τα 1.259 της Τρίτης, ζήτημα δύο ημερών φαίνεται ότι είναι – με βάση τον ρυθμό ανόδου των κρουσμάτων που φτάνει το 23% κάθε 24ωρο- η καταγραφή άνω των 2000 κρουσμάτων καθημερινά με περαιτέρω αυξητική τάση. Κάτι που θα φέρει πιο κοντά τα τοπικά ή γενικά “lockdown”με πιο πιθανό ν αρχίσει αυτό από την Θεσσαλονίκη ή κι άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδος. Με κύριο φόβο ότι σε περίπου πέντε έως 10 ημέρες θα υπάρχει αύξηση των θανάτων από νέους φορείς (ποσοστό 46%) που θα μολύνουν σταδιακά τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Ενδεικτικό λοιπόν των μεγάλων μεταβολών στην εξέλιξη και της διασποράς της πανδημίας είναι οι καταγραφές του ΕΟΔΥ την 1η Οκτωβρίου όπου η κατάσταση φαινόταν σχετικά «καθησυχαστική» σε όλη την χώρα , πλην της Αθήνας σε ένα μονοδιάστατο επιδημιολογικό ζήτημα. Τότε είχαν καταγραφεί 411 κρούσματα από τα οποία τα 272 στην Αττική (66%) επί του συνόλου. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν εκείνη την ημέρα είχε επτά κρούσματα, οι Σέρρες κανένα (ΣΣ όπως και το επόμενο εξαήμερο) τα Ιωάννινα δύο, η Καστοριά κανένα, η Κοζάνη έξι, η Λάρισα κανένα.
Δηλαδή, εκείνη την ημέρα οι περιοχές που τα τελευταία 24ωρα έχουν καθημερινά σχεδόν 600-1000 κρούσματα τότε δεν είχαν αθροιστικά περισσότερα από 30. Κι ακόμη εκείνη την ημέρα καμιά περιοχή της χώρας δεν είχε περισσότερα από εννιά κρούσματα. Στον επιδημιολογικό χάρτη εκείνης της ημέρας εμφανιζόταν μόνο το κέντρο της Αθήνας κι ο νομός Τρικάλων με σχετική επιδημιολογική επιβάρυνση όταν το τελευταίο 24ωρο είναι σχεδόν το 60% των νομών όλης της χώρας και σχεδόν όλη η βόρειος και κεντρική Ελλάδα.
Πηγή: tovima.gr