Απόψεις

Θα τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος; Το πως και το γιατί

Στον εκλογικό νόμο αναφέρεται με κείμενο του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμάς Σφυρίου και με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εκφράζει την άποψη ότι θα επέλθει τροποποίηση. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Προ ημερών δημοσιεύτηκε η πρώτη δημοσκόπηση (της «Metron Analysis»), που φέρνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο 20 %.
Οι τάσεις που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι : η μείωση του ποσοστού της Ν.Δ και η αύξηση του ποσοστού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και ήδη – περίπου δυόμισυ χρόνια πριν τις εκλογές – η διαφορά μεταξύ τους καταγράφεται (δημοσκοπικά) ως μονοψήφια.
Αν αυτή η συνεχής αυξητική τάση του Κινήματος δεν είναι συγκυριακή (λόγω της πρόσφατης εκλογής προέδρου) και συνεχιστεί, με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς, η αύξηση των ποσοστών σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, τότε ο στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ θα είναι, στις επόμενες εκλογές να υπερκαλύψει την διαφορά του από τη Ν.Δ και να έλθει πρώτο κόμμα.

Αντίθετα η κυβέρνηση και η Ν.Δ επιδιώκουν, όχι μόνο να κρατήσει το προβάδισμα της, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, να κυβερνήσει για τρίτη συνεχή 4ετία.
Για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση, η πρώτη προϋπόθεση είναι να συνεχίσει να κρατά το προβάδισμα, δημοσκοπικά και στις εκλογές να καταλάβει, πάλι, την πρώτη θέση. Δεύτερη προϋπόθεση είναι, να έχει προετοιμαστεί – τώρα, έως το 2027 – για τη διαφαινόμενη μη ύπαρξη αυτοδυναμίας. Και τι θα πει «να προετοιμαστεί» ; Να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο, σ’ αυτή την Βουλή, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε, αν δε μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων, να προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές (μέσα σ’ ένα μήνα), με το τροποποιημένο πλέον εκλογικό νόμο.

Ποιες τροποποιήσεις θα επιφέρει στο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής (του νόμου Μητσοτάκη), που ισχύει τώρα ;Να γίνει υπερενισχυμένη αναλογική, δίνοντας bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα από το ποσοστό του και αυξάνοντας το όριο για εκπροσώπηση κομμάτων στην Βουλή, στο 5 %, από το 3 %, που ισχύει σήμερα.
Για να κατανοήσουμε πόσο επηρεάζουν αυτές οι αλλαγές τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος, θα χρησιμοποιήσω την εκτίμηση ψήφων αυτής της πρόσφατης έρευνας της κοινής γνώμης της «Metron Analysis», που δίνει στη Ν.Δ 29,1 %, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ 19,8 % κ.λ.π, με εκπροσώπηση στην Βουλή οκτώ (8) κομμάτων.

Με ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η Ν.Δ θα αναδείκνυε 118 βουλευτές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ 60 βουλευτές κ.λ.π.
Με τις τροποποιήσεις που προανέφερα, με τα ίδια εκλογικά αποτελέσματα (της εκτίμησης της «Metron analysis»), στην Βουλή θα εκπροσωπούνται έξι (6) κόμματα και θα έβγαζαν : η Ν.Δ 141 έδρες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ 61 έδρες κ.λ.π.Δηλαδή, με την παραπάνω τροποποίηση του εκλογικού νόμου, για τις επαναληπτικές εκλογές το 2027, το πρώτο κόμμα (όποιο και να είναι), με ποσοστό πάνω από 32,5 % θα «κατακτά» αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή, ενώ με το νόμο που ισχύει χρειάζεται τουλάχιστον 38 %.

Για να εξασφαλίσει – με διπλές εκλογές, όπως το 2023 – τρίτη συνεχή 4ετία, θα τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο ;
Πιστεύω, πως θα το πράξει. Το πως και το γιατί «μιλάει» από μόνο του …Όπως «μιλάει» και το τι θα συμβεί, αν συνεχίσει να αυξάνεται η δύναμη του και αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα τα ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τότε η τροποποίηση του εκλογικού νόμου θα γυρίσει μπούμεραγκ κατά της Ν.Δ, γιατί εκείνο θα πάρει το bonus της υπερενισχυμένη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου