Ειδήσεις

Οι Αμερικανοί πράκτορες που κυνηγούν τζιχαντιστές στην Αθήνα-Κατασκοπευτικό θρίλερ

Κατασκοπευτικό θρίλερ με παρακολουθήσεις Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα, μυστικές επιχειρήσεις και έρευνες που παραμένουν άγνωστες στις ελληνικές Αρχές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό τζιχαντιστών στην Ελλάδα.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την υπόθεση του Χάιθαμ Κ. από τη Συρία (σ.σ.: τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), κρατούμενου σήμερα στη φυλακή του Κορυδαλλού, του οποίου την έκδοση στις ΗΠΑ ζητούν οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές.
Οπως σημειώνεται στο έγγραφο του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολούμπια -υπεύθυνου δικαστηρίου για τις φυλακές του Γκουαντάναμο- που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», ο Χάιθαμ «καταζητείται για να δικαστεί στις ΗΠΑ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας διαβατηρίου και κλοπή ταυτότητας».
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» (22/11/2015) για το «πάρτι» των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι Αμερικανοί πράκτορες επισκέφθηκαν την Αθήνα τον Μάιο του 2015 και συναντήθηκαν με τον Χάιθαμ ως υποψήφιοι αγοραστές πλαστών διαβατηρίων για μέλη του ISIS. Οταν τα παρέλαβαν, επέστρεψαν στην Αμερική, απ’ όπου έστειλαν στις ελληνικές Αρχές ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον Σύρο αναγνωρισμένο πολιτικό πρόσφυγα.

Είναι η πρώτη φορά που υπηρεσίες των ΗΠΑ ζητούν έκδοση ατόμου που κατηγορείται για εγκλήματα που τέλεσε στην Ελλάδα -συγκεκριμένα το μόνο αδίκημα που αναγνωρίζεται εδώ είναι η πλαστογραφία, τα υπόλοιπα είναι “αμερικανικά”- και πρώτη φορά ύστερα από 10 τουλάχιστον χρόνια από τότε που υπάρχει ομολογία επιχειρήσεων Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα χωρίς προηγούμενη άδεια εισαγγελέα.
Αρμόδια για την τύχη του Χάιθαμ είναι η ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο Αρειος Πάγος που την προσεχή Τρίτη πρόκειται να αποφασίσει αν θα επιτρέψει ή όχι την έκδοση του Χάιθαμ στις ΗΠΑ.

«Είμαι από το 1990 στην Ελλάδα. Τα δύο τρίτα της ζωής μου είναι εδώ. Αγαπώ αυτή τη χώρα και δεν θέλω να εκδοθώ στην Αμερική όπου κατηγορούμενοι κρατούνται χρόνια χωρίς δίκη και τελικά χωρίς να φταίνε. Θέλω να πληρώσω γι’ αυτά που έχω κάνει, όχι όμως και γι’ αυτά που δεν φταίω», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Χάιθαμ. Ο ίδιος απάντησε θετικά σε ερώτημα του αρμόδιου ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας να εξεταστεί από Αμερικανούς πράκτορες στην Αθήνα.
Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν μυστικός πληροφοριοδότης του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ενημέρωσε τις Αρχές ότι στην Αθήνα πωλούνται κλεμμένα και παραποιημένα στη συνέχεια αμερικανικά και ευρωπαϊκά διαβατήρια και υπέδειξε ως πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας τον Χάιθαμ.

Υστερα από έρευνα των ειδικών, η πληροφορία κρίθηκε ως σοβαρή και έτσι τον Μάιο δύο Αμερικανοί πράκτορες έφτασαν στην Αθήνα. Παράλληλα, στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια άνοιγε ένας φάκελος με τίτλο «Υπόθεση Τζον Ντο», όπως ονομάζονται τα άγνωστης ταυτότητας πτώματα στα νεκροτομεία της Αμερικής…
Στην Αθήνα δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσει κανείς τον Χάιθαμ. Τα 25 χρόνια που ζει στην Ελλάδα κυκλοφορεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, μεταξύ πλατείας Αττικής, Ομόνοιας και… Κορυδαλλού. Εκεί τον οδηγούσε και η χρήση ναρκωτικών στα οποία είχε εθιστεί, αλλά και ο προσωπικός του αγώνας να ξεκόψει.

Οι Αμερικανοί πράκτορες τον συνάντησαν στις 29 Μαΐου στο Πεδίον του Αρεως. Σε άπταιστα αραβικά, προσποιούμενοι Σύρους που ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα, του ζήτησαν τέσσερα αμερικανικά διαβατήρια για μέλη της «Daesh», της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.
«Ο K… συμφώνησε να παράσχει τέσσερα πλαστά ή παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια στον μυστικό πράκτορα εις αντάλλαγμα με το συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ (περίπου 11.200 δολάρια). Στη συνάντηση έδωσε μια προκαταβολή 5.000 ευρώ (περίπου 5.600 δολάρια) και τέσσερις φωτογραφίες διαβατηρίου των υποτιθέμενων μελών του ISIS, οι οποίες θα ενσωματώνονταν στα διαβατήρια, σημειώνεται στις αμερικανικές αναφορές. Σύμφωνα με τους «μυστικούς», ο Χάιθαμ ζήτησε 3-4 μέρες για να ολοκληρώσει τη «δουλειά». Οταν τα διαβατήρια ήταν έτοιμα, πραγματοποιήθηκε και δεύτερο ραντεβού.
Και οι δύο συναντήσεις βιντεοσκοπήθηκαν και μαγνητοφωνήθηκαν κρυφά. Οι πράκτορες διαπίστωσαν ότι τα τέσσερα διαβατήρια ήταν αυθεντικά, που αρχικά είχαν εκδοθεί από το αμερικανικό κράτος σε νόμιμους υπηκόους των ΗΠΑ. Οι πραγματικοί κάτοχοί τους είχαν δηλώσει κλοπή ή απώλεια. Επομένως τα διαβατήρια περιείχαν αυθεντικά στοιχεία ταυτότητας -όπως τα ονόματα των υπηκόων ΗΠΑ, τις ημερομηνίες γέννησής τους και τους αριθμούς των διαβατηρίων που είχαν εκδοθεί από το αμερικανικό κράτος- που ανήκαν σε πραγματικούς υπηκόους των ΗΠΑ.
«Στη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης του K. με τον μυστικό πράκτορα στις 3 Ιουνίου του 2015, ο K. έδωσε στον μυστικό πράκτορα έναν κατάλογο με λέξεις-κώδικες για χρήση σε μελλοντικές συζητήσεις και οδηγίες για το πώς ο μυστικός πράκτορας θα έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί του στο μέλλον.
Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο μυστικός πράκτορας ενημέρωσε τον K. ότι χρειαζόταν ένα επιπλέον διαβατήριο για ένα μέλος του ISIS που ήθελε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ μέσω Κεντρικής Αμερικής. Ο K. δέχτηκε να παράσχει το συγκεκριμένο διαβατήριο. Για τον σκοπό αυτό ο μυστικός πράκτορας έχει προγραμματίσει να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ής Ιουλίου 2015», σημειώνεται στα έγγραφα.
Ενα τυχαίο γεγονός που μεσολάβησε στη ζωή του Χάιθαμ άλλαξε όλον τον ρου της ζωής του. Στις 20 Ιουλίου, ο Σύρος προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ’ εξακολούθηση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια σε βάρος του, ο Χάιθαμ πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα προσφύγων έναντι αμοιβής, χωρίς όμως να προκύπτει από τη δικογραφία αυτή, τουλάχιστον, διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Για την ακρίβεια, ούτε ένα αμερικανικό διαβατήριο δεν βρέθηκε στα «εργαστήρια» του κυκλώματος με το οποίο τον συσχέτισε η ΕΛ.ΑΣ.
Οταν στις 21 Ιουλίου ο Αμερικανός προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Χάιθαμ, εκείνος ήταν ήδη στον Κορυδαλλό. Λίγες ώρες αργότερα, ο πράκτορας δέχθηκε τελικά ένα τηλεφώνημα από τον Χάιθαμ, που τον ενημέρωνε ότι θα του έστελνε έναν συνεργάτη του για να παραλάβει τα χρήματα και τις φωτογραφίες. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ…

«Υπερέβησαν τα όρια»
Στον Αρειο Πάγο θα κριθεί την Τρίτη η έκδοση ή μη του Χαϊθάμ Κ. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος που έλαβε χώρα χωρίς καμία εποπτεία ή έγκριση από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο συνήγορός του, Ζαχαρίας Κεσσές.
«Γίνεται ουσιαστικά λόγος για προληπτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος με παράτυπες καταγραφές και μαγνητοσκοπήσεις συνομιλιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη είσοδος μεταναστών στις ΗΠΑ, οι οποίοι πιθανώς σχετίζονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Οι ενέργειες των Αμερικάνων πρακτόρων κρίνονται ότι υπερέβησαν τα όρια της θεμιτής ανακριτικής διείσδυσης και εμπίπτουν στο πλαίσιο της αστυνομικής παγίδευσης, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Επιπλέον, οι πράξεις για τις οποίες ζητείται η έκδοση του εντολέα μου τελέστηκαν αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότερες εξ αυτών δεν καθίστανται αξιόποινες κατά το ελληνικό δίκαιο», τονίζει ο έγκριτος δικηγόρος.
«Ολα τα ανωτέρω ζητήματα καλείται πλέον να εξετάσει ο Αρειος Πάγος, ως το πλέον αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της έκδοσής του στο κράτος των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση και θα αποδοκιμάσει ενέργειες που αντίκεινται σε ένα κράτος δικαίου», κατέληξε ο Ζ. Κεσσές.

Χάιθαμ Κ.
«Δεν έχω σχέση με το Ισλαμικό Κράτος»
Κάθε σχέση με το ISIS αρνείται ο Χάιθαμ που βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό. «Να τιμωρηθώ για την πλαστογραφία, ναι, το έχω κάνει. Ομως όχι για τους τζιχαντιστές. Δεν έχω καμία σχέση με το Ισλαμικό κράτος. Φοβάμαι πως μετά τα γεγονότα στη Γαλλία θα πάρει και εμένα η μπάλα, λόγω του κλίματος που επικρατεί και της… αλλεργίας στη λέξη πρόσφυγας, διότι πλέον αρκετοί συνδέουν το προσφυγικό με την τρομοκρατία», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Χάιθαμ σε πολύ καλά ελληνικά.
«Οπως ξέρετε, μόνο και μόνο στην υποψία ότι κάποιος μπορεί να έχει σχέσεις με τρομοκράτες στις ΗΠΑ, αυτό είναι αρκετό για να τον ρίξουν στο Γκουντάναμο για πολλά χρόνια. Αν πάω Αμερική, σίγουρα θα με πάνε εκεί και δεν συζητάω την απάνθρωπη μεταχείριση και τα βασανιστήρια που θα αντιμετώπιζα. Δεν ζητάω κάτι πέρα από την εφαρμογή του νόμου και αν υπάρχει έστω και το παραμικρό που να αποδεικνύει ότι έχω ή είχα ποτέ οποιοδήποτε είδος σχέσης, τότε ας με δώσουν όπου θέλουν και αξίζω κάθε είδους τιμωρία», επιμένει.

Από το 1990
Ο Χάιθαμ έφυγε από τη Συρία σε ηλικία μόλις 18 ετών για να σωθεί από τον πατέρα του σημερινού προέδρου της χώρας. Οταν έφτασε στην Ελλάδα το 1990 μέσω Λιβάνου, άρχισε τη χρήση ναρκωτικών. «Εκανα τεράστιες προσπάθειες για να ξεφύγω και τα κατάφερα επιτέλους το 2006», διηγείται.
Οταν άρχισαν τα κύματα Σύρων προσφύγων να έρχονται στην Ελλάδα, χωρίς να το καταλάβει καλά καλά άρχισε να ασχολείται με την πλαστογραφία. «Οταν ήρθαν οι πράκτορες, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μου είπαν για το ISIS, αλλά μου είπαν και για 10.000 ευρώ. Αυτό ήταν το δικό μου μεγάλο λάθος. Θαμπώθηκα από τα εύκολα λεφτά… Αυτό πληρώνω τώρα. Αλλά απευθύνω έκκληση, να μην πληρώσω κάτι που δεν έχω κάνει», καταλήγει ο Χάιθαμ.

Πηγή ΕΘΝΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου