Ειδήσεις

DW: Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ

Λίγο πριν τη Σύνοδο ΕΕ–Toυρκίας, οι παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων συνεχίζονται. Οι δημοκρατικοί θεσμοί κινδυνεύουν και η ΕΕ δεν πρέπει να αδρανήσει, εκτιμά η διευθύντρια της τουρκικής σύνταξης της DW, Σεντά Σέρνταρ.

Οι δύο επιφανέστεροι δημοσιογράφοι της Τουρκίας, ο Τζαν Ντούνταρ και ο Ερντέμ Γκιουλ συνελήφθηκαν την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Toυρκίας.

Η απόφαση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία όχι μόνο για τα τουρκικά αλλά και για τα διεθνή ΜΜΕ. Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία βοηθώντας την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και δημοσιεύοντας απόρρητες πληροφορίες.

Στην πραγματικότητα τιμωρούνται επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της προσπάθειας εκφοβισμού. Μολονότι ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε απειλήσει ήδη από το καλοκαίρι τους συντάκτες της είδησης, σύμφωνα με την οποία τουρκικά κονβόι μετέφεραν όπλα στους Τουρκμένους της Συρίας, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να δράσει μόλις τώρα.

Την ώρα που όλος ο κόσμος ασχολείται με τη νέα ρωσοτουρκική κρίση, η οποία αποτελεί εν τέλει μια διεθνή διαπάλη για έλεγχο και εξουσία στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, στο εσωτερικό της Τουρκίας η φίμωση των ΜΜΕ μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η όλη υπόθεση να καλυφθεί απλώς με μερικές επικριτικές δηλώσεις.

Στο όνομα της δημοκρατίας

H εφημερίδα Cumhuriyet και οι δημοσιογράφοι της έχουν γίνει πολλάκις αντικείμενο της κρατικής βίας και καταστολής, όπως και όλοι εκείνοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται με στόχο να ρίξουν φως σε θέματα που η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει.

Η Τουρκία έχει μπει σε μια επώδυνη φάση καταστολής, επικαλούμενη χρησιμοθηρικά απλώς δημοκρατικά ερείσματα. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Το δικαίωμα στην πληροφόρηση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα κατά την τελευταία δεκαετία και η πρόσφατη δικαστική πτυχή εγγράφεται σε μια σειρά αντίστοιχων πρακτικών. Το γεγονός ότι στοχοποιούνται δημοσιογράφοι για τη δουλειά τους είναι σίγουρα προβληματικό. Τουλάχιστον εξίσου προβληματικό είναι το γεγονός ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι εκεί για να τους προστατεύσει.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι αρκετοί πιστεύουν ότι το να ρίχνει κάποιος φως σε εγκληματικές δραστηριότητες ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Η μόνη σκοπιμότητα αυτών των δικών, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, είναι να σιγήσουν τα ΜΜΕ και να παύσει κάθε φωνή που είναι πρόθυμη να ασκήσει κριτική στις αποφάσεις της πολιτικής ελίτ.

Ανάγκη αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ –Toυρκίας ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες. Αν και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υψηλές προσδοκίες αναφορικά με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Από την πλευρά της η ΕΕ έχει τώρα μια σημαντική ευκαιρία να βοηθήσει την Τουρκία έμπρακτα να μπει εκ νέου σε μια πραγματική τροχιά εκδημοκρατισμού. Αμφότεροι χρειάζονται ο ένας τον άλλον στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Οι πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων αποδεικνύουν ότι η τουρκική δημοκρατία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες της, εάν θέλει να έχει έναν αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή.

Λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε την Τουρκία, παρά την επιδείνωση των δημοκρατικών θεσμών, προκειμένου να έχει επαφές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ήταν λάθος. Τώρα η Ευρώπη έχει μια δεύτερη ευκαιρία να δείξει έμπρακτα στον κόσμο ότι οι αξίες που πρεσβεύει δεν είναι κενό χαρτί. Αυτές οι αξίες τέθηκαν σε διακινδύνευση στο Παρίσι και τώρα στην Τουρκία. Ήρθε επιτέλους η ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Πηγή www.dw.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου