Την κερκόπορτα για την αγορά των επιχειρηματικών δανείων από ξένα funds ανοίγει η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια. Η παρουσία τους με πλειοψηφικά ποσοστά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί την έναρξη ενός γενναίου κύκλου αναδιάρθρωσης με συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο επιχειρήσεων, με επίκεντρο τους υπερχρεωμένους κλάδους, μεταξύ των οποίων αυτοί των αλλαντικών, των εκδόσεων, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του αυτοκινήτου, της εστίασης, των ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμού κ.λπ. Η κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών με ξένα ιδιωτικά κεφάλαια ανοίγει και επίσημα την απαγορευμένη συζήτηση για τη λήψη δραστικών μέτρων στον τομέα των αναδιαρθρώσεων, με στόχο την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων που, υπό τα βάρος της ύφεσης της οικονομίας, αλλά και αμαρτιών του παρελθόντος, βαρύνονται με υπέρογκα χρέη, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας είναι θέμα χρόνου, καθώς, μετά οκτώ χρόνια κρίσης, έχει γίνει σαφές ότι η εγχώρια αγορά δεν «σηκώνει» όλους τους παίκτες.
Ξεκαθάρισμα
Η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των προβληματικών δανείων και η αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας θα γίνουν με το ξεκαθάρισμα όσων επιχειρήσεων κρίνονται βιώσιμες, ενώ όσες δεν έχουν προοπτικές επιβίωσης θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Το νέο τοπίο έχει περιγραφεί με σαφήνεια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, που προβλέπει την αλλαγή του θεσμικού πλαίσιου έως τα τέλη Μαρτίου για την ταχεία εκκαθάριση επιχειρήσεων. Μέχρι την ίδια ημερομηνία η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες θα έχει διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς και τη σύσταση κοινών επιχειρήσεων μεταξύ ξένων εταιρειών και τραπεζών, που θα αναλάβουν την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων και την κοινή αντιμετώπιση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Οδηγός για το νέο πλαίσιο θα αποτελέσει η πρόταση που έχει καταθέσει η Nomura προς το υπουργείο Οικονομίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στην οποία προτείνει τη συμμετοχή ιδιωτών (distress funds) στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διαχείριση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, οι υφιστάμενοι μέτοχοι προτείνεται να συμμετέχουν με ποσοστό 8% του μεταφερόμενου δανείου προς αναδιάρθρωση με στόχο την από κοινού σύμπλευση των συμφερόντων μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων και των νέων ιδιωτών που θα αγοράσουν τα δάνεια και θα συνεισφέρουν κεφάλαια. Στην πολυσέλιδη πρόταση που έχει καταθέσει ο διεθνής οίκος, προτείνει τη δημιουργία μιας νέας δευτερογενούς αγοράς, αυτής της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την είσοδο επιχειρήσεων που θα αγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια, ενώ στον τομέα των στεγαστικών δανείων προτείνεται η ανάθεση της διαχείρισής τους και όχι η πώληση. Το άνοιγμα της νέας αγοράς θα γίνει με τη χορήγηση έως και πέντε αδειών για την είσοδο στη χώρα μας ισάριθμων εταιρειών, έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής ανταγωνισμός.
Στις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν ως θυγατρικές μεταξύ ξένων funds και ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες προτείνεται να συμμετέχουν με ποσοστό 33%. Μέσω αυτών των σχημάτων θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας πιο ενεργητικές πολιτικές διαχείρισης οφειλών, αντίστοιχες με αυτές που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Ιταλία, κυρίως στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων, για τον οποίο προτείνεται πιο επιθετική πολιτική με τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίων σε τιτλοποιημένα σχήματα, τα οποία θα αναλάβουν στη συνέχεια την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων αυτών.
Ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση χρεών
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας είναι η ενεργοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση των χρεών από μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ είτε εξωδικαστικά είτε μέσω της δικαστικής διαδικασίας. Ο νόμος που ψηφίστηκε εδώ κι ένα χρόνο περίπου και επιτρέπει τη ρύθμιση τόσο των οφειλών προς το Δημόσιο όσο και των χρεών προς τις τράπεζες, παραμένει ανενεργός. Στόχος είναι η ενεργοποίησή του, προσαρμόζοντας τις διατάξεις του μετά τις αλλαγές στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και τις προθεσμίες για την υπαγωγή στον νόμο, που έδιναν το δικαίωμα για την υποβολή αιτήσεων έως τον Μάρτιο του 2016. Για την εξυγίανση των επιχειρήσεων επιστρατεύονται και οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον πτωχευτικό κώδικα και στο άρθρο 99, και οι οποίες διευκολύνουν τη διαδικασία της υπαγωγής στον νόμο μέσα από τη μείωση του κόστους υπαγωγής, την αύξηση της διάρκειας προστασίας της επιχείρησης από αναγκαστικές εκτελέσεις στους 12 μήνες και τη διευκόλυνση της δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας.
Καθημερινή