Διαψεύδει ο Γιάννης Στουρνάρας ισχυρισμό του υπ. Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ότι είχε έρθει σε επαφή και με την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να δώσει λίστες καταθετών στην Ελβετία και δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Ο κ. Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση δηλώνει έκπληκτος από τη συνέντευξη αυτή καθώς εξηγεί ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον εν λόγω υπουργό του γερμανικου κρατιδίου: «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.
Τι είπε ο υπουργός οικονομικών της Β.Ρηνανίας Βεστφαλίας στο ΑΠΕ
Ο υπουργός του κρατιδίου ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ ότι πρόταση να δοθεί η λίστα έγινε και πριν από 3 χρόνια στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν αξιοποιήθηκε περαιτέρω.
«Πρόταση είχα κάνει, βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν την κυβέρνηση Τσίπρα, διότι ήταν εμφανές ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ήταν πολύ εκτεταμένη. Η τότε πρόταση, στην πρώτη φάση, δεν είχε βρει όμως καμιά απήχηση. Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση. Η πρόταση επεκτείνεται και πέραν της ανταλλαγής δεδομένων. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για μια προσφορά «know-how» στους Έλληνες εταίρους μας. Είμαστε πρόθυμοι να προσκαλέσουμε υπαλλήλους της εφορίας σε ένα είδος εντατικού ενημερωτικού σεμιναρίου για το πώς εργάζεται η γερμανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογούνται τα CD με τα δεδομένα. Τώρα, με το να παραδώσουμε μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας τα δεδομένα για τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, έγινε ένα πρώτο βήμα» ανέφερε.
Ο Αλεξιάδης μιλά για προσπάθεια υπονόμευσης του ελέγχου
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη λίστα σε αιχμηρή του ανακοίνωση μιλά για προσπάθεια ορισμένων να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια και καλεί όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν πριν δεχτούν την πρόσκληση του ελέγχου
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Αλεξιάδη:
1. Είναι σαφής η προσπάθεια ορισμένων να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώσουν στις ελεγκτικές ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν.
2. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, να παριστάνουν ορισμένοι τους έκπληκτους, γιατί θα υλοποιήσουμε νόμο του Αυγούστου (4336/14.08.2015) για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό!
3. Είναι σίγουρο ότι η ανησυχία αυτών που έχουν χρήματα (μη φορολογημένα νόμιμα) στο εξωτερικό, θα αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους. Τους συμβουλεύουμε να μην ανησυχούν απλά, αλλά να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα, πριν δεχτούν την πρόσκληση ελέγχου. Το παράδειγμα άλλων χωρών με τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας (π.χ. Γερμανία) είναι ήδη στους σχεδιασμούς μας.
4. Στη μικρή μερίδα Μ.Μ.Ε. και δημοσιογράφων που ξεκίνησαν την άμεση ή έμμεση κριτική για τη συγκεκριμένη λίστα, θα τους θυμίσουμε τι έγραψαν (ή μάλλον τι αποσιώπησαν) όταν είχε παραληφθεί η αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ το 2010. Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς (από την Παρασκευή 27.11.2015) και θα ελεγχθεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη συντάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση.