Της Δήμητρας Καδδά
Eπιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο από αύριο σχεδιάζει το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των θεσμών, ανοίγοντας μεταξύ άλλων και το δημοσιονομικό μέτωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που επιχειρείται να τεθεί αύριο προς διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, είναι η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα θεσπισμένα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από το 2018 είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την κατάργηση οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%.
Πάντως, σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές έχει γίνει και τυπικά αποδεκτό το αίτημα για την αναβολή των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες (που ήταν μέρος της 3ης αξιολόγησης) για τον Μάρτιο και την επόμενη αξιολόγηση.
Τα 110 προαπαιτούμενα
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνολικά τα προαπαιτούμενα (της ευρωζώνης) για την γ’ αξιολόγηση έχουν φτάσει στα 110, καθώς κάποια από τα 75 “έσπασαν” σε επιμέρους δράσεις, και το ποσοστό υλοποίησης παραμένει κοντά στο 30%. Πολλά εξ αυτών αφορούν στις απελευθερώσεις αγορών αλλά και σε παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών, όπως για παράδειγμα στο κτηματολόγιο και στα μεταλλεία.
Η διαδικασία που επιχειρείται να ακολουθηθεί είναι μετά την SLA να υλοποιηθούν μέσα από εφαρμοστικές πράξεις και διατάξεις με τέλος χρόνου την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου (σ.σ. θα πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη compliance report κάποιες ημέρες πιο πριν).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ σε αυτή την διαπραγμάτευση έχει το ρόλο του παρατηρητή. Δεν μετέχει ενεργά αναφέρουν αλλά ουσιαστικά εποπτεύει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Γραμμή προς γραμμή
Σημειώνεται ότι από χθες τα στελέχη του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου αλλά και των Θεσμών ουσιαστικά διατρέχουν παράγραφο προς παράγραφο το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας και παραπέμπουν προς πολιτική διαπραγμάτευση τα σημεία διαφωνίας.
Το Δημόσιο τέθηκε σήμερα στο επίκεντρο, ενώ στο πεδίο των δημοσιονομικών που θα ανοίξει αύριο θα συζητηθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και η δημοσιονομική εποπτεία. Την Παρασκευή θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των παρεμβάσεων στα επιδόματα αλλά και του επανυπολογισμού των συντάξεων. Θα κριθεί άλλωστε και το ενεργειακό μέτωπο καθώς λήγει η προθεσμία για το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Το βασικό σενάριο με βάση το οποίο κινούνται κυβέρνηση και δανειστές, είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) έως την Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Στο σενάριο αυτό πριν την υπουργική σύνοδο θα προηγηθεί έκτακτο EWG που θα προετοιμάσει την SLA για να αλλάξει η ατζέντα της Συνόδου και από απλή συζήτηση για το “θέμα Ελλάδα” να υπάρξει τεχνική απόφαση..
capital.gr