Για την 2α Οκτωβρίου 2019 αναβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας και αφού η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο δεν μπόρεσε να σχηματίσει πλήρη δικανική πεποίθηση η δίκη με κατηγορούμενους για παράβαση καθήκοντος από κοινού τον πρώην αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών του Δήμου Ρόδου κ. Νικόλαο Τσουκαλά και τον πρώην διευθυντή των Οικονομικών του ενιαίου δήμου κ. Εμμανουήλ Παϊτάκη και για υπεξαγωγή εγγράφων τον κ. Αντώνιο Παγκά, πρώην πρόεδρο της Δηµοτικής Επιχείρησης Τουρισµού – Αθλητισµού – Πολιτισµού – Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης Δήµου Αρχαγγέλου (Δ.Ε.Α.).
Οι ανωτέρω, όπως έγραψε η «δημοκρατική», βρέθηκαν κατηγορούμενοι μετά από αναφορά του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τους αποδίδεται συγκεκριμένα, ότι ως υπεύθυνοι για την συγκέντρωση και αποστολή στοιχείων στην υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βαρυνόμενοι να λαμβάνουν κάθε νόμιμο μέτρο για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η υποχρέωση φύλαξης, διατήρησης και υποβολής στην υπηρεσία επιτρόπου όλων των παραστατικών στοιχείων προηγούμενων διαχειρίσεων, τα οποία συνέχονται ούτως ή άλλως με τις επόμενες διαχειριστικές περιόδους, να παρακώλυσαν τον κατασταλτικό έλεγχο και τον καταλογισμό ελλειμμάτων στους δημόσιους υπόλογους.
Φέρονται συγκεκριμένα να μην παρέδωσαν στην υπηρεσία επιτρόπου στοιχεία που τους ζητήθηκαν γύρω από την διαχείριση της Δ.Ε.Α. για τα οικονομικά έτη 2007 – 2010, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκε εξ ολοκλήρου στον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου.
Τα ανωτέρω στοιχεία ήταν αναγκαία προκειμένου να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έκτακτος διαχειριστικός κατασταλτικός έλεγχος της εταιρείας.
Θυμίζουμε ότι η περιβόητη υπόθεση του «χαμένου σκληρού δίσκου» της εταιρείας άρχισε να ερευνάται από την Εισαγγελική Αρχή την 12η Φεβρουαρίου 2012, μετά από αυτεπάγγελτη επέμβαση του τότε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από δημόσιους λειτουργούς μετά από δημόσιες καταγγελίες για την «εξαφάνιση» του σκληρού δίσκου του λογιστηρίου της αµιγούς Δηµοτικής Επιχείρησης του πρώην Δήµου Αρχαγγέλου.
5 χρόνια μετά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο καθόσον οι λογιστικές πραγματογνωμοσύνες που παραγγέλθηκαν για να αποτυπωθεί η οικονομική διαχείριση της επιχείρησης, έπεσαν στο «κενό», ελλείψει σχετικών στοιχείων!
Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου αλλά και οι πραγματογνώμονες έκριναν συγκεκριμένα ότι είναι παντελώς αδύνατη η εξαγωγή συμπερασμάτων για τυχόν ζημία στην επιχείρηση, από τη στιγμή που δεν υφίστανται λογιστικά στοιχεία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκηθεί δίωξη για κακούργημα, ενώ περαιτέρω κρίθηκε ότι τυχόν διάπραξη του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο έχει υποπέσει ήδη σε 5ετή παραγραφή.
Ανάλογη τύχη είχε εξάλλου και η πειθαρχική δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στο τμήμα πληροφορικής του Δήμου Ρόδου για την υπόθεση της «εξαφάνισης» του σκληρού δίσκου.
Ο έλεγχος περιορίστηκε στην αναζήτηση ευθυνών αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των υπαλλήλων του τμήματος πληροφορικής του Δήμου Ρόδου, που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση και επισκευή των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Από την πειθαρχική έρευνα προέκυψε ότι ο επίμαχος σκληρός δίσκος… βρέθηκε!! Είχε εγκατασταθεί συγκεκριμένα και φέρεται να χρησιμοποιείται στο γραφείο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου!!
Εν πάση περιπτώσει χθες κατέθεσε πρώτη στην υπόθεση η πρώην διευθύντρια οικονομικών του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου κ. Φωτεινή Λαμπριανού η οποία κατέστησε σαφές ότι η δημοτική επιχείρηση είχε αυτοτέλεια ως προς τη διαχείρισή της και ότι η ίδια είχε κληθεί από την εισαγγελική αρχή στο πλαίσιο της έρευνας που είχε παραγγελθεί για να παραδώσει όλα τα στοιχεία που υπήρχαν στα γραφεία της εταιρείας. Δήλωσε εξάλλου παντελή άγνοια για την διαχείρισή της αλλά και για το πού τηρήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία της διαχείρισης της τόσο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της όσο και μετά την λύση της με την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Ακολούθως κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Αρχαγγέλου κ. Αλέκος Παπουράς ο οποίος μίλησε εισαγωγικά για την προσωπικότητα του τρίτου κατηγορούμενου πρώην συνεργάτη του και ακολούθως επεδίωξε να επιρρίψει ευθύνες για την απώλεια των στοιχείων στον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά υποστηρίζοντας ότι δεν κίνησε ορθώς την διαδικασία παράδοσης παραλαβής τους από την τότε διοίκηση της εταιρείας μετά την λύση της με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι ευθύνη για την τήρησή τους είχε ο λογιστής εξωτερικός συνεργάτης που είχε προσληφθεί κ. Γεώργιος Τάραλης.
Ο κ. Παϊτάκης απολογούμενος κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία λύθηκε δυνάμει του Καλλικράτη και ότι για την εκκαθάρισή της διορίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο εκκαθαριστές οι οποίοι ωστόσο αποποιήθηκαν διότι διαπίστωσαν παντελή έλλειψη οικονομικών στοιχείων. Ο ίδιος όχι μόνο δεν είχε αρμοδιότητα στην εταιρεία αλλά καν δυνατότητα ελέγχου της αφού το έργο αυτό είχε ανατεθεί στους εκκαθαριστές. Με την διαβίβαση του εγγράφου του Ελεγκτικού Συνεδρίου από κοινού με τον κ. Τσουκαλά κίνησαν την διαδικασία διορισμού υπαλλήλων για την ανεύρεσή τους και την υποβολή τους, έργο όμως που κατέστη αδύνατο λόγω της απώλειάς τους.
Ανάλογη ήταν και η κατάθεση του κ. Τσουκαλά ο οποίος τόνισε εξάλλου ότι η εταιρεία δεν έπαυσε να λειτουργεί την 31η Δεκεμβρίου 2010 αλλά συνέχισε να υφίσταται ως οντότητα και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται η πρώην διοίκησή της όχι μόνο να μην παραδώσει τα στοιχεία αλλά να μην μπορεί να τα βρεί.
Ο κ. Παγκάς από την άλλη δήλωσε άγνοια παρότι ήταν πρόεδρος της επιχείρησης για το πού βρίσκονται τα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό είχε ανατεθεί στον εξωτερικό συνεργάτη λογιστή.
Το δικαστήριο έτσι ανέβαλε προκειμένου να κληθεί για κατάθεση ο συγκεκριμένος λογιστής.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κκ. Κώστας Χαλκιάς και Στέργος Λεβέντης.