Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τριήμερο ψυχικής υγείας έγινε την περασμένη εβδομάδα στον Μονόλιθο, εκεί όπου μια ομάδα ανδρών και γυναικών ακολούθησαν μια ολόκληρη σειρά από βιωματικές ψυχοθεραπευτικές και σωματικές ασκήσεις, με στόχο να κατανοήσουν τον πλήρη κύκλο κάθε εμπειρίας ζωής. Η κατανόηση των σταδίων που ακολουθεί η κάθε εμπειρία, συνεπάγεται την ικανότητα του ατόμου στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων ώστε η εμπειρία αυτή να οδηγηθεί στην ολοκλήρωση, άρα στο τέλος το άτομο να νιώσει ικανοποιημένο και κατά συνέπεια ισορροπημένο – ευτυχισμένο.
Επικεφαλής της δράσης «Βιώνοντας τη ζωή σε ολοκληρωμένους κύκλους» ήταν η σύμβουλος ψυχικής υγείας Βασιλική Μπάλα. Η ίδια σχεδίασε μια σειρά από δράσεις που αφορούσαν αρχικά την κατανόηση και την αύξηση της αντίληψης πάνω στο κάθε μπλοκάρισμα στον ψυχισμό των συμμετεχόντων. «Ο κάθε άνθρωπος γεννιέται ολοκληρωμένος, κρύβει μέσα του όλες τις απαντήσεις για κάθε ένα από τα μπλοκαρίσματα που αντιμετωπίζει», εξήγησε η κα. Μπάλα στη “δημοκρατική”. Με την Αρχή αυτή ως γνώμονα, το κάθε πρόσωπο κλήθηκε να αναγνωρίσει τα σημαντικότερα από εκείνα που ταλανίζουν τον ψυχισμό του. Η αναγνώριση ήταν απαραίτητη, καθώς συχνά αυτά ανορθώνουν όλα τα εμπόδια και δεν επιτρέπουν τις ανθρώπινες εμπειρίες να ολοκληρωθούν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως παρότι στις ομάδες ισχύει αυστηρή εχεμύθεια, εν τούτοις ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ανοίγεται και μιλάει για τους προβληματισμούς του, μέχρι του σημείου που νιώθει άνετα.
Μία από τις βασικές δράσεις στο τριήμερο ψυχικής υγείας ήταν η “σιωπή”. Το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ημέρας αφιερώθηκε σε πλήρη σιωπή και την εστίαση στον εαυτό του. Επί ώρες η μόνη επικοινωνία που είχαν οι συμμετέχοντες ήταν με το βαθύτερο τους εαυτό. Κάτι το τόσο ουσιαστικό είναι εύκολο στην αρχή να φανεί ως αστείο, κυρίως για τα τρίτα πρόσωπα. Ωστόσο, με την κατάλληλη καθοδήγηση και το διαλογισμό που συντόνισε η ψυχοθεραπεύτρια, τα πάντα απέκτησαν νόημα και το θετικό αποτέλεσμα ήταν μετρήσιμο, για ορισμένους λιγότερο και για κάποιους άλλους περισσότερο.
Το ζητούμενο σε όλες τις δράσεις ήταν να καθαρίσει το μυαλό και η ψυχή από τα περιττά βάρη. Σε αυτό το καθαρό πεδίο είναι πιο εύκολο να εμφυσήσουν ανάγλυφα τα επτά στάδια της κάθε εμπειρίας. Από τη γέννηση στις “Αισθήσεις” της επιθυμίας ή της ανάγκης, στην “Επίγνωση” του τι περίπου είναι αυτή η επιθυμία, την “Κινητοποίηση” για μια πιο σαφή εικόνα, τη “Δράση”, όπως σχεδιάζεται στη σκέψη, την “Τελική Επαφή” από την εφαρμογή της δράσης, την “Ικανοποίηση” από το πολύτιμο βίωμα και τέλος την “Απόσυρση” στο κενό που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ένα καινούριο κύκλο εμπειρίας.
Το κάθε ένα από αυτά τα στάδια έχει κι από ένα δικό του εμπόδιο, που είτε έχει να κάνει με την υποβάθμιση της ανάγκης – επιθυμίας, την καθυστέρηση ικανοποίησής της μέσα από τη διαρκή αναζήτηση πληροφοριών και μια σειρά άλλων αντιδράσεων που εν τέλει λειτουργούν ανασταλτικά.
Η ξεκάθαρη κατανόηση του “ολοκληρωμένου κύκλου της εμπειρίας Gestalt” σημαίνει πως το κάθε πρόσωπο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αυτοβοηθείται στο να οδηγήσει τα βήματά του προς το κάθε επόμενο στάδιο μέχρι να κατακτήσει την Ικανοποίηση. Η αυτοβοήθεια ουσιαστικά ξεκινά από την Αρχή, πως το άτομο κρύβει μέσα του όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται.
«Μέσα από τις ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις επιδιώκουμε να γίνει μεν η ψυχοεκπαίδευση μέσα από την θεωρητική προσέγγιση αυτών των μεθόδων, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των δράσεών μας αφιερώνεται στη βιωματική κατάκτηση αυτής της γνώσης. Όταν το ζήσεις, το έχεις κάνει πια μέρος του εαυτού σου» τόνισε προς τη “δημοκρατική” η κα. Βασιλική Μπάλα.
Για την οπτική αντίληψη των εσωτερικών συγκρούσεων των συμμετεχόντων σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η δασκάλα – εικαστικός Μαρία Παπαδοπούλου, που εισήγαγε τους πάντες στον όρο “Μάνταλα” και στους κύκλους με εικόνες γεμάτες ψυχικά περιεχόμενα. «Η τέχνη έχει ψυχοθεραπευτική δύναμη και μέσα από τη μάνταλα μπορεί να απεικονιστούν, να διερευνηθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις, να αναζητηθεί η εξέλιξη στην ατομική πορεία της ψυχής, να απεικονιστούν οι εσωτερικές συγκρούσεις και τα διερευνηθούν τα λανθάνοντα ψυχικά περιεχόμενά της» περιέγραψε η κα. Παπαδοπούλου.
Την αίσθηση πληρότητας και ισορροπίας συμπλήρωσε η επαφή με το σώμα μέσα από την γιόγκα. Οι απλές και συγχρόνως πολυσύνθετες ασκήσεις κάτω από την καθοδήγηση της κα. Μαρίας Λαγωνικάκη Yoga Trainer, συνέβαλαν στην περαιτέρω σύνδεση της ομάδας, το βίωμα της αρμονίας σε ομαδικό επίπεδο καθώς οι μάνταλα ζωντάνευαν παίρνοντας σάρκα και οστά.
Στο ψυχοθεραπευτικό τριήμερο υποστήριξε εξίσου και ο κ. Γιώργος Θυρρής, ως οδηγός στις φυσικές διαδρομές μέσα στο δάσος της Κυμισάλας. Σώμα και ψυχή, καλλιτεχνία και εσωτερική αναζήτηση, διαλογισμός και yoga δούλεψαν όλα μαζί την περασμένη εβδομάδα και το αποτέλεσμα για τους συμμετέχοντες ήταν αποκαλυπτικό.
Παρότι οι γενικεύσεις δεν χρησιμοποιούνται σε θέματα που αφορούν τη ψυχική υγεία, πάρα ταύτα φαίνεται πως υπάρχει στην κοινωνία διάχυτη η ανάγκη για τέτοιου είδους δράσεις και ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ώστε αυτές να αναδειχθούν και να υιοθετηθούν ως ένα απαραίτητο κομμάτι για μια ολοκληρωτικά υγιή ζωή.