Σε συνέχεια των πανελλαδικών αντιδράσεων από σύμπασα τη σχολική κοινότητα (καθηγητές, μαθητές, γονείς) για την εν κρυπτώ επιχειρούμενη, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου των Μουσικών Σχολείων, η οποία, εφόσον ψηφιστεί θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και συρρίκνωση ενός 30ετούς καταξιωμένου θεσμού παιδείας και πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 28-11-2018, ενημερωτική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.
Εκ μέρους του Δ.Σ. έγινε καταρχήν αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητή η μεθόδευση που ακολούθησε το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει αιφνιδιασμός. Περιγράφτηκε πώς σε ένα άσχετο σχέδιο νόμου για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κι αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, το Υπουργείο αιφνιδίως, χωρίς καμία ανακοίνωση, πρόσθεσε διατάξεις που τροποποιούν δραματικά τον ιδρυτικό νόμο 1824/1988.
Κατόπιν αναλύθηκαν οι προτεινόμενες δυσμενείς διατάξεις, με έμφαση σ’ αυτήν που τροποποιεί το σκοπό λειτουργίας, οπότε αντί για «…κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής…», προβλέπεται απλώς «… ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική…». Όπως είναι γνωστό, ανάλογα με το σκοπό λειτουργίας ενός φορέα χαράζεται η στρατηγική του και καθορίζονται οι ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξή του. Εφόσον λοιπόν ο νέος σκοπός υπολείπεται του ισχύοντος, λογικό είναι να εκφράζεται αγωνία για το μέλλον, ως προς τα ωρολόγια προγράμματα, τη στελέχωση, τον εξοπλισμό κλπ.
Πάγιο αίτημα των Μουσικών Σχολείων αποτελούσε η δυνατότητα των αποφοίτων να πιστοποιούν τις μουσικές τους γνώσεις μέσω μιας αδιάβλητης διαδικασίας (κάτι ανάλογο με τα κρατικά πτυχία γλωσσομάθειας), αποφεύγοντας έτσι τη μονόδρομη και κοστοβόρα διέξοδο της προσφυγής σε εξετάσεις μέσω των ιδιωτικών ωδείων. Με δεδομένες μάλιστα τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, ευελπιστούσαμε ότι πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης, αλλά, δυστυχώς, εάν ψηφιστούν οι επίμαχες διατάξεις, ο στόχος αυτός θα απομακρυνθεί, αν δεν ματαιωθεί ολωσδιόλου.
Από το διάλογο που αναπτύχθηκε και τις τοποθετήσεις των παριστάμενων μελών έγινε σαφής η ομόδοξη και ομόθυμη αντίδραση των γονέων έναντι των επιχειρούμενων δυσμενών αλλαγών. Επίσης, εκφράστηκε η διάθεση μεγιστοποίησης των προσπαθειών για την απόσυρση των διατάξεων και αποσόβησης της επιχειρούμενης θεσμικής «άλωσης» και καταρράκωσης ενός πετυχημένου θεσμού, που έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες.
Πρώτη ενέργεια είναι η στήριξη της απόφασης των μαθητών του σχολείου να πραγματοποιήσουν αποχή μιας ώρας (13.00-13.45) από τα μαθήματά τους, σήμερα Πέμπτη 29-11-2018 και να πραγματοποιήσουν μουσική διαμαρτυρία στον αύλειο χώρο του σχολείου. Γι’ αυτό και καλούνται όλοι οι γονείς να παραβρεθούν. Για τη συνέχεια επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης και παρότρυνσης όλων των γονέων να λάβουν μέρος σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα προγραμματιστεί.
Σημείωση: έγινε γνωστό στη συνέλευση ότι για το φλέγον θέμα που προέκυψε στάλθηκε έγγραφο του συλλόγου σε όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου.
Ανταποκρίθηκαν και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες:
- Ο κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος διαβεβαίωσε για την παραπομπή του ζητήματος στα αρμόδια για την παιδεία όργανα της Ν.Δ.
- Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος προέβη μάλιστα σε κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 3825/28-11-2018).
- Ο κ. Δημήτρης Γάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί το θέμα κι επιδιώκει με παρεμβάσεις του τη βελτίωση των διατάξεων.
Τέλος, κατάθεση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης πραγματοποιήθηκε και από το σύνολο των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, αναμένεται να καταθέσει το σχέδιο νόμου προς συζήτηση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα ή αύριο (https://www.esos.gr/arthra/60157/sn-gia-pan-thessalias-katatithetai-sti-voyli-mehri-tin-paraskeyi ). Είμαστε σε αναμονή και εγρήγορση.