Μήνυμα επιστροφής σε… χωροχρόνο ανάπτυξης εκπέμπει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έδειξε καθαρά προς την κατεύθυνση της σταδιακής ανακοίνωσης θετικών μέτρων για τους πολίτες όχι μόνο για το 2019, αλλά και για το 2020, η εκτίμηση ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα ήταν κυρίαρχη.
“Το κλίμα αυτό υποστηρίζεται από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τη σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και την αναμενόμενη θετική ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, που θα γίνει στο προσεχές Eurogroup. Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων να βλέπει σημαντική μείωση της επιβάρυνσης και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.
Την ίδια στιγμή, ειλημμένη είναι η απόφαση του “γαλάζιου” κυβερνητικού οικοσυστήματος να χρησιμοποιηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
Στο χθεσινό υπουργικό του Μεγάρου Μαξίμου έγινε εκτίμηση των αποχωρήσεων που αναμένονται το επόμενο έτος, με βάση και τα δεδομένα της προηγούμενης διετίας, και ζητήθηκε η καταγραφή των αναγκών όλων των υπουργείων σε προσωπικό για το 2020. Μάλιστα, ειδική αναφορά έγινε για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε συνολική ενημέρωση για τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού.
Σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό των προσλήψεων, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε μία συνολική παρουσίαση τόσο των αριθμητικών στοιχείων για το δημόσιο τομέα (αριθμός υπηρετούντων στο Δημόσιο -τακτικό και έκτακτο προσωπικό- όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδας της απογραφής καθώς και αποχωρήσεις ετών 2018-2019 που αθροίζουν περίπου 20.000) όσο και για τον αριθμό των ήδη δρομολογημένων προσλήψεων που εμπίπτουν στον κανόνα “ένα προς ένα” και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εντός του ερχόμενου έτους οι οποίες αθροίζουν στις 18.000.
Πέραν του κανόνα “ένα προς ένα”, υπολογίζονται για την διετία 2019-2020 επιπροσθέτως 20.000 προσλήψεις, ενώ αναφορικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2020, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των αιτημάτων από το σύνολο των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες εντός των δημοσιονομικών δεσμεύσεων.
του Δημήτρη Γκάτσιου