Μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα
Το συμβολικό ψήφισμα από τους βουλευτές είχε στόχο να ασκήσει πίεση για ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Η έρευνα της EΤΕπ που έγινε σε δείγμα 30.000 ερωτηθέντων από 30 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και οι ΗΠΑ, δείχνει ότι το 47% των Ευρωπαίων βλέπει την κλιματική αλλαγή ως υπ΄αριθμόν 1 απειλή στη ζωή τους, περισσότερο από την ανεργία, την ευρείας κλίμακας μετανάστευση και τις ανησυχίες για την τρομοκρατία.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανήκει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το μεγαλύτερο διεθνές θεσμικό όργανο δημόσιου δανεισμού που έχει ως αποστολή να χρηματοδοτεί σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποστολή της είναι να στηρίξει με επενδύσεις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έρευνα, η πρώτη από τις τέσσερις που διενεργεί η ΕΤΕπ, δείχνει ότι ο βαθμός ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή είναι ακόμη υψηλότερος στην Κίνα σε σχέση με την ΕΕ, με το 73% των ερωτηθέντων να την θεωρεί ως τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία, σε σχέση με το 49% στις ΗΠΑ όπου οι περισσότεροι πολίτες ανησυχούν περισσότερο για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το 41% των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών, ειδικά από τις χώρες του νότου όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία, πιστεύουν ότι θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλη χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Συνολικά, το 82% των Ευρωπαίων τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, μια αντίληψη που φθάνει σε ποσοστό 98% στην Κίνα και 76% στις ΗΠΑ», επισημαίνει η μελέτη.
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου θέλει να κάνει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μια περιοχή ουδέτερη όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αφού έχει προηγηθεί η μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030. Αυτό απαιτεί ακόμη τη συναίνεση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προτού ένας τέτοιος στόχος καταστεί δεσμευτικός. Ωστόσο ορισμένες χώρες που ακόμη εξαρτώνται πολύ από τον άνθρακα όπως η Πολωνία, αντιτίθενται σε μια τέτοια φιλοδοξία.