Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.
Υπογράμμισε δε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10%– όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων –πάνω από 26.000–, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.
«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», τόνισε.
Επίσης, είπε ότι την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. «Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν», σημείωσε.
«Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο», είπε και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου. Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.
Αναφέρθηκε δε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.
«Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες στις αρχές του καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας», κατέληξε.