Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς τις Ρόδου την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη στην Πλατεία Κύπρου 18:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Παρά την καθολική αντίδραση, τις δεκάδες αποφάσεις σωματείων, ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών και ιατρικών συλλόγων που αντιτίθενται, κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τη μορφή του ΕΣΥ όπως την ξέραμε, αφού έρχεται να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μια μεγάλη μάζα ασθενών και να θεσμοθετήσει και επίσημα τις υπηρεσίες περίθαλψης που θα είναι προσβάσιμες ανάλογα με την τσέπη του καθενός. Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, το νομοσχέδιο βαθαίνει περαιτέρω την ιδιωτική-επιχειρηματική λειτουργία τους, εισάγει γιατρούς μερικής απασχόλησης και οδηγεί τους ασθενείς βορά στα «κοράκια» των ομίλων της ιδιωτικής υγείας.
Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα.
Η κουτοπονηριά των συντακτών του νομοσχεδίου, που τελευταία στιγμή προσέθεσαν στο τελικό κείμενο αλλαγές γύρω από το μισθολογικό των γιατρών, δεν αλλάζει την ουσία του για τους ασθενείς αλλά ούτε και για τους γιατρούς. Το «τυράκι» των μικρών αυξήσεων που δίνει η κυβέρνηση είναι για να κρύψει τη «φάκα». Όπου «φάκα» εννοούμε τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, τις τεράστιες απώλειες έως και 43% που έχουν υποστεί οι νοσοκομειακοί γιατροί την τελευταία δεκαετία και την άρνηση όλων των κυβερνήσεων να επαναφέρουν το μισθολόγιο στο επίπεδο του 2012, παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου.
Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και τη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Έρχονται να προστεθούν στη λειψή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας, στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στις τεράστιες αναμονές για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μια απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι αυτό το νομοσχέδιο διατάχτηκε, συντάχτηκε και καθοδηγήθηκε από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία. Το αίτημα του λαού και των υγειονομικών εργαζομένων είναι ένα και απλό: Να απορριφθεί το νομοσχέδιο.
Αγωνιζόμαστε για Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία και κοιτάει τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Αυξήσεις στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Άμεση καταβολή ολοκλήρου μισθού ως επίδομα Χριστουγέννων.
• Άρση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
• Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις προσωπικού
• Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ