Στους εννέα φιναλίστ από όλη την Ευρώπη βρέθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σεφ 2023, που διεξήχθη προ ημερών στην Περιφέρεια Hauts-de-France της Γαλλίας.
Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ως νέος Σεφ και ο Παναγιώτης Μενάρδος, ως ο μέντοράς του παρουσίασαν ένα τυπικό πανηγυριώτικο μυκονιάτικο πιάτο (Λαρδί με λάχανο) κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής.
«Η συνταγή σας μου βγάζει Ελλάδα» δήλωσε στον Δημήτρη ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin Alexander Alexandre Gauthier, Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που υποστήριξε ότι ήταν από τις νοστιμότερες που έχει δοκιμάσει. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολόγησαν το πιάτο του Δημήτρη με πολύ κολακευτικά σχόλια, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που τόλμησε να διαγωνισθεί με πιάτο κρέατος και εξαίροντας το πώς το κάθε υλικό έδενε και συμπλήρωνε το άλλο.
Γενικότερα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής τόνισαν το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων, τους οποίους συνεχάρησαν στο σύνολό τους για την αφοσίωσή τους στα θέματα βιωσιμότητας και τη μεγάλη έμφαση στους τοπικούς παραγωγούς που συνέβαλαν στην ποιότητα κάθε πιάτου. «Με αυτό το επίπεδο συνεργασίας όλοι είναι νικητές!», δήλωσε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Ξενοδοχειακή Σχολή Le Touquet και συγκέντρωσε 8 ακόμα φιναλίστ και συγκεκριμένα τους:
· Osvaldo Sejas (Καταλονία, Ισπανία)
· Sander Mollerup (Κεντρική Δανία)
· Boštjan Volk (Σλοβενία) · Cristina Pons (Μινόρκα, Ισπανία)
· Oskar Krauss (Trondheim-Trøndelag, Νορβηγία)
· Louis Barbier (Hauts-de-France, Γαλλία)
· Matias Roisko (Saimaa, Φινλανδία) · Alessia Fischella (Σικελία, Ιταλία)
Την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, οι φιναλίστ, στο πλαίσιο του θέματος Καινοτομία στην Παράδοση, παρουσίασαν και μοιράστηκαν γνώσεις σχετικά με παραδοσιακά πιάτα και τοπικά προϊόντα διατροφής από τις περιοχές τους.
Την επόμενη ημέρα διαγωνίστηκαν, προτείνοντας την καινοτόμο ερμηνεία των παραδοσιακών συνταγών.
Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός ήταν μια ευκαιρία για τους φιναλίστ να μάθουν για διαφορετικές κουλτούρες τροφίμων από όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσουν ένα επαγγελματικό δίκτυο, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομική καινοτομία και τη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας παραδοσιακή κουζίνα και τοπικά προϊόντα.
Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Boštjan Volk από τη Σλοβενία με το πιάτο του Honey Hug, ένα επιδόρπιο βασισμένο σε τρία απλά συστατικά: μέλι, αχλάδι και καρύδια, όλα από ντόπιους παραγωγούς, χάρη στην όμορφη παρουσίασή του καθώς και στο γεγονός ότι το πλατό του δεν είχε ούτε μια σταγόνα απόβλητα φαγητού.
Πράγματι, εκτός από τις τεχνικές δεξιότητες των νεαρών σεφ, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να επικοινωνούν την ιστορία των πιάτων τους, την όμορφη παρουσίαση τους, μαζί με την ικανότητά τους να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων και τα πλαστικά μιας χρήσης στην κουζίνα. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη γνώση των φιναλίστ για τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς από τις περιοχές τους. Δυστυχώς, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν από τη διοργάνωση, ο Δημήτρης αντιμετώπισε, κατά την εκτέλεση της συνταγής, θέματα με την εμφάνιση του πιάτου του, που ενδεχομένως να του στοίχισαν μια θέση στην τριάδα.
Ο θεσμός του European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με ινστιτούτα και σχολές μαγειρικής τέχνης στις Περιφέρειες Γαστρονομίας, στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λαμβάνει μέρος ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επένδυσης στη γαστρονομία των νησιών. Στα 7 χρόνια διεξαγωγής του θεσμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία, δύο χρυσά, με τον Σταμάτη Μισομικέ (2016) και την Ειρήνη Γιωργιουδιού (2019) και δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη (2018) και τον Ανδρέα Δερμάτη (2021), δικαιώνοντας την πολιτική επιλογή της Περιφερειακής αρχής στην στήριξη της τοπικής γαστρονομίας αλλά και επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ στο Νότιο Αιγαίο.
Λίγα λόγια για τον νεαρό Σεφ, Δημήτρη Μαυρόπουλο
Ο Δημήτρης τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό για την παραδοσιακή κουζίνα και τη χρήση των παραδοσιακών υλικών, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στην επιλογή του εστιατορίου στο οποίο εργάζεται στη Μύκονο (M-eating), που επίσης συμμερίζεται το ίδιο ενδιαφέρον για την ελληνική γαστρονομία όσο και στην επιλογή του συγκεκριμένου πιάτου.
Επέλεξε να σπουδάσει μαγειρική γιατί εντυπωσιάζεται και ιντριγκάρεται από τα συναισθήματα που προκαλεί στους ανθρώπους ένα καλομαγειρεμένο πιάτο.
Όπως δήλωσε ο ίδιος στον διαγωνισμό: «Πάντα θεωρούσα τη μαγειρική ως έναν τρόπο για να φέρω ευτυχία στους συνανθρώπους μου και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο από μια προσφορά γεύσεων και αρωμάτων.»
Λίγα λόγια για τον Μέντορά, Παναγιώτη Μενάρδο
Ο Παναγιώτης Μενάρδος, chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου M-eating, που φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό μυκονιάτικο κτήριο στη Χώρα της Μυκόνου, θέλησε, με βάση την εμπειρία του σε κουζίνες πεντάστερων ξενοδοχείων του νησιού και δουλεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους chef, να προσφέρει ένα μενού με στοιχεία ευρύτερης μεσογειακής κουζίνας, σε συνδυασμό με ντόπιες γεύσεις διαφορετικά δοσμένες.
Έτσι, έχει καταφέρει σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, να αναδειχθεί σε έναν από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τάσης για ανανεωμένες ελληνικές συνταγές με τη χρήση τοπικών ελληνικών προϊόντων. Έχει βραβευθεί με 1 αστέρι FNL Guide.
Γέννημα θρέμμα του νησιού, ο Παναγιώτης Μενάρδος είναι σήμερα ένας χαρισματικός δημιουργός, το καμάρι της Μυκόνου, όπως έχει γραφτεί σε γαστρονομικό οδηγό.