Για τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και για την αίτηση την οποία υπέβαλε προς τους αρμοδίους να εξαιρεθεί το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, από τον νέο νόμο που καταργεί νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, μίλησε χτες ο πρόεδρός του, κ. Σέργιος Αϊβάζης.
«Μετά την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου για την εξαίρεση του Μουσείου από τον νέο νόμο, έχουν σταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά μας (μαζί με την απόφαση του Δ.Σ.) στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς ενημερώσαμε όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου, ενώ απευθυνθήκαμε ήδη και προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο έχουμε συνεργασία για μια σειρά από προγράμματα. Η ίδια η υπουργός κα Μενδώνη, γνωρίζει πολύ καλά την Συλλογή με τα πολύτιμα έργα του Μουσείου. Όπως έχει αναφέρει και η ίδια, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και παράδειγμα, με τα έργα του, τις εκθέσεις που κάνει, τα προγράμματα και τις συνεργασίες του. Περιμένουμε κι εμείς τα αποτελέσματα, ευελπιστώντας να πρυτανεύσει η λογική. Δεν μιλάμε για ένα απλό νομικό πρόσωπο. Μιλάμε για την 2η πιο σημαντική συλλογή έργων τέχνης, μετά την Εθνική Πινακοθήκη. Σε αυτό το μέρος του Αιγαίου, το Μουσείο αποτελεί πόλο Πολιτισμού. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε…», τόνισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Αϊβάζης, οι δωρεές έργων που έχει το Μουσείο, όπως του Βάλια Σεμερτζίδη και του Δημήτρη Κούκου, μπορούν να ζητηθούν πίσω από τους δωρητές (θέμα που αποκάλυψε η ‘δ’ πρόσφατα) εάν καταργηθεί το νομικό πρόσωπο.
Την ίδια ώρα, το Μουσείο συνεχίζει τον προγραμματισμό του σε δράσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους: «Επειδή επίκειται η ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, δεν μπορούμε να κάνουμε μακροχρόνιο προγραμματισμό. Ακόμη, ο προϋπολογισμός του 2024, είναι πολύ μειωμένος οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν έχουμε έτοιμο πλάνο, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, ως Δημοτική Πινακοθήκη. Όπως καταλαβαίνετε, το 2024, θα είναι ένα επετειακό έτος, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις, εορταστικό πρόγραμμα κ.λπ. Μην ξεχνάμε ότι περιμένουμε να προχωρήσουν και τα έργα στη Δημοτική Πινακοθήκη που βρίσκεται στην Πλατεία Σύμης ενώ είναι σε εξέλιξη κι άλλες δράσεις».
Ο πρόεδρος του Μουσείου, υπογράμμισε πως έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλης της συλλογής των έργων του Μουσείου, όπου πάνω από 1.500 έργα τέχνης έχουν φωτογραφηθεί και ψηφιοποιηθεί σε υψηλή ανάλυση (και μερικά, σε περιήγηση 360 μοιρών για μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαδικτυακά ή για άλλους λόγους).
Την ίδια ώρα, παραδίδεται ο εξοπλισμός, ώστε να εγκαινιαστεί στο Νεστορίδειο Μέλαθρο (αριστερά από την είσοδο) ένας χώρος με ‘ψηφιακή ξεναγό’ (!):
«Η ‘ξεναγός’ θα είναι ένα κορίτσι βγαλμένο από έργο τέχνης του Σικελιώτη, η οποία θα υποδέχεται τους επισκέπτες, δίδοντας χρήσιμες πληροφορίες. Τα παιδιά θα μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακά γυαλιά για τα βλέπουν και να περιεργάζονται τα έργα τέχνης ενώ, δημιουργείται και πλατφόρμα ώστε όλα τα σχολεία να έχουν πρόσβαση στο Μουσείο, στα έργα κ.λπ.
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου γίνεται πλέον ανοιχτό για όλο τον κόσμο και μέσα από διεθνείς πλατφόρμες. Επίσης θα υπάρχει το πωλητήριό μας με αντικείμενα από τα έργα του Μουσείου».
Όπως ανέφερε ο κ. Αϊβάζης, την περασμένη εβδομάδα ήρθε στην Ρόδο κλιμάκιο του ΥΠΠΟ, καθώς χρηματοδοτείται η δημιουργία εργαστηρίου συντήρησης έργων τέχνης, στον υπόγειο χώρο του Νεστοριδείου.
«Όλα είναι σε μια καλή πορεία. Οδεύοντας προς το τέλος του 2023, το Μουσείο μπαίνει πια σε μια άλλη εποχή, έχει πιο σύγχρονη λειτουργία και είναι ανοιχτό προς όλο τον κόσμο» όπως τόνισε.
Είπε ακόμη, ότι θα υπάρξουν δραστηριότητες για τα τρία σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου που θα περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, γιόγκα για παιδιά και ενήλικες, βιωματικά σεμινάρια και δράσεις για παιδιά. Οι δράσεις θα γίνονται πρωί και απόγευμα, τα Σάββατα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου (έως και τις 17.12.2023).
https://www.dimokratiki.gr/29-11-2023/psifiopoiithike-i-syllogi-ton-ergon-tou-mouseiou-neoellinikis-technis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.