Ειδήσεις

Ξενοδοχεία και Airbnb ανά την Ελλάδα αύξησαν τις πληρότητες μέσα στο φθινόπωρο

Αυξημένες πληρότητες μέσα στο φθινόπωρο βλέπουν τα καταλύματα ανά την Ελλάδα είτε πρόκειται για τα ξενοδοχεία είτε ακόμη και για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τα λεγόμενα ‘’Αirbnb’’, που κατέγραψαν μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο και μία ευρωπαϊκή πρωτιά αφού η ελληνική αγορά σημείωσε τις υψηλότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά σε επίπεδο πληροτήτων. Επιπλέον σε θετικό πρόσημο επέστρεψαν και τα ξενοδοχεία της Αθήνας που για πρώτη φορά μετά από ένα πεντάμηνο με αρνητικό πρόσημο στην πληρότητα- λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης- το φετινό Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση στη ζήτηση κατά 2,2% σε σύγκριση και με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και δόθηκε έτσι θετικό πρόσημο στην πορεία του 10μηνου 2024 (+1,6%).

Τα δεδομένα, προερχόμενα από διαφορετικές πηγές παραπέμπουν σε επιμήκυνση της τουριστικής δραστηριότητας στο τέλος της σεζόν μέσα στον Οκτώβριο, o οποίος αποδεικνύεται σαφώς καλύτερος των αρχικών προσδοκιών αυξάνοντας τον πήχη για έσοδα πλέον άνω των 21 δισ. ευρώ από τις τουριστικές εισπράξεις για το σύνολο του 2024

1. Τα “Airbnb”
Οσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση, με βάση τα στοιχεία από την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων δεδομένων AirDNA, η Ελλάδα στην πρώτη θέση (+6,7%), με δεύτερη την Ισπανία (+6,3%) και την Κροατία (+6%) να ακολουθεί ήταν αυτή που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στις πληρότητες για τον Οκτώβριο πανευρωπαϊκά. «Η …γοητεία της Νότιας Ευρώπης αποδείχθηκε …ακαταμάχητη στο τέλος της σεζόν, με τους ταξιδιώτες να κυνηγούν τις τελευταίες ακτίνες του ήλιου της Μεσογείου», σχολιάζει η ανάλυση της AirDNA. Η αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμες καταχωρήσεις παρουσίασαν επίσης αύξηση σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023. Ακριβώς λόγω της υψηλής ζήτησης οι αγορές της Νότιας Ευρώπης κατάφεραν να συγκρατήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές, οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονται σε αποκλιμάκωση μετά την περίοδο της υψηλής αιχμής του Αυγούστου. Ενδεικτικά στην Ελλάδα η μέση τιμή σημείωσε πτώση κατά 25% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν στο -29%. Η Αθήνα ειδικά παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης, κοντά στο +22% τον Οκτώβριο και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίστοιχα, η ελληνική πρωτεύουσα παραμένει και στο τοπ 5 των ευρωπαϊκών προορισμών με την υψηλότερη αύξηση της ζήτησης για την περίοδο των Χριστουγέννων, με ένα +31% σε σύγκριση με πέρυσι (με βάση τα στοιχεία έως τις 11 Νοεμβρίου).

Πανευρωπαϊκά, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 12% σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά τα 3,6 εκατομμύρια, η ζήτηση έφτασε τα 36,9 εκατ. διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ήταν κατά μέσο όρο στα 158 ευρώ, αυξημένες κατά 9,8% σε ετήσια βάση. Η μέση πληρότητα ήταν 53%, με αύξηση 3,5% σε ετήσια βάση και άνοδο 13,2% σε σύγκριση με το 2019
Τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά13,7% σε ετήσια βάση στα 84 ευρώ κατά μέσο όρο πανευρωπαϊκά.

 2. Τα ξενοδοχεία
Από το «μέτωπο» των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για το μήνα Οκτώβριο οι επιδόσεις των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα ήταν αυξητικές: ενδεικτικά η μέση τιμή διαθέσεις ενός δίκλινου δωματίου το φετινό Οκτώβριο ήταν στα 114 ευρώ, έναντι 101 ευρώ τον Οκτώβριο του 2023. Η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Οκτώβριο του 2024 ήταν στο 63,9%, νούμερο που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 57,4% του Οκτωβρίου του 2023.

 3. Τα ξενοδοχεία στην Αθήνα
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της κίνησης και της απόδοσης ξενοδοχείων της Αθήνας και της Αττικής τον Οκτώβριο αλλά και το δεκάμηνο του 2024 με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού. Για πρώτη φορά όπως προαναφέρθηκε μετά από ένα πεντάμηνο με αρνητικό πρόσημο στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης η ζήτηση κινήθηκε ανοδικά το φετινό Οκτώβριο (+2,2% σε σύγκριση και με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και δόθηκε έτσι θετικό πρόσημο στην πορεία του 10μηνου 2024 (+1,6%). Από πλευράς μέσης τιμής δωματίου ο Οκτώβριος 2024 ήταν καλύτερος κατά 9% έναντι του Οκτωβρίου 2023, με πάνω από 160 ευρώ. Αντίστοιχα και σε επίπεδο 10μήνου η μέση τιμή σημείωσε αύξηση της τάξης του 8,9%.

Η Αθήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, διανύει μια ενδιαφέρουσα εποχή για την δημοφιλία της, που μάλιστα «επιδρά θετικά στη ζήτηση, στην ανταγωνιστικότητα, στις τιμές, στα έσοδα, άρα και στα οικονομικά αποτελέσματα της πόλης και του κράτους, σαφώς, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού αλλά και να ενισχυθεί», όπως επισημαίνεται από τους ξενοδόχους. «Αυτό, αφενός επειδή επιτεύχθηκε με πολύ κόπο και μέσα από την τεράστια υπομονή και αντοχή που επέδειξε ο ξενοδοχειακός κλάδος και ο τουριστικός κόσμος στις κρίσεις και αφετέρου γιατί η ίδια η Πολιτεία οφείλει να επιστρέφει μέρος από τα τουριστικά έσοδά της στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στους προορισμούς. Θέλουμε λοιπόν να πιστεύουμε πως τα διάφορα τέλη (δημοτικά-διαμονής παρεπιδημούντων- τα οποία αυξήθηκαν για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων, ή ‘ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή’ κ.λπ.) και οι εισφορές κάθε τύπου που καταθέτουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, εξυπηρετούν κατ’ αρχήν αυτή τη φιλοσοφία – της συνεισφοράς αλλά και της ανταποδοτικότητας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημαίνουμε πως με το φορολογικό Νομοσχέδιο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και προωθεί μεταξύ άλλων την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, είναι εφικτό να προϋπολογιστούν με ακρίβεια τα ποσά που μετά βεβαιότητας  θα εισπραχθούν από τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, όχι όμως και τα ποσά που ίσως να εισπραχθούν -ίσως και να μην εισπραχθούν- από ενοικιαζόμενα δωμάτια αγνώστου αριθμού και από κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης», καταλήγουν οι ξενοδόχοι της πόλης.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου