Ώρες μετρά πλέον η τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στη Βουλή από την οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,θα προκύψει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε στη 1 Φεβρουαρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός αργά χθες το βράδυ, την ώρα που όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic, αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να συνεδριάσει στις 14.00, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του.
Εκεί ο κ. Σαμαράς δεν θα συζητήσει βέβαια τη διάλυση της Βουλής εντός 10 ημερών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – αυτό άλλωστε είναι δουλειά του Προέδρου της Βουλής – αλλά το πώς ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει ενεργός μέχρι να ορκιστεί η επόμενη Κυβέρνηση, πιθανότατα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Το Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρεί να βγάλει προς τα έξω μια εικόνα αισιοδοξίας για τις επερχόμενες εκλογές με επιχείρημα αφενός τη δημοσκοπική μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου την ίδρυση του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου για το οποίο εκτιμάτε ότι μπορεί να κόψει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα καταιγιστικές είναι οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ειδικά στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Το ενδιαφέρων στρέφεται μοιραία στην ανακοίνωση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα γίνει ακόμη και σήμερα το απόγευμα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος.
Ήδη οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου είναι αισιόδοξοι ότι το νέο κόμμα μπορεί να ξεπεράσει και το 5-6%, καθώς έχει μετρηθεί από έρευνες κοινής γνώμης ότι μπορεί να κερδίσει έως και 3 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, 1-2 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ και 1-2 μονάδες από το Ποτάμι.
Στον έτερο πόλο της κεντροαριστεράς, στη ΔΗΜΑΡ το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Φώτη Κουβέλη, εντός της εβδομάδας, προκειμένου να κλειδώσουν την προεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.
Συνεργασία που απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι αναίμακτη. Η εν λόγω απόφαση χωρίζει στα δύο την ΔΗΜΑΡ. Από τη μία βρίσκονται όσοι διαφωνούν με την εκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων και αναμένεται με ενδιαφέρων ο τρόπος και το εύρος της αντίδρασής τους -με Το Ποτάμι να καραδοκεί- και από την άλλη όσοι συμφωνούν. Στο δεύτερο μπλοκ πάντως εντάσσονται οι περισσότεροι από τους εννέα βουλευτές του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και φυσικά το διαρκές συνέδριο του κόμματος.