Mε 168 ” Σταύρος Δήμας” και 132 “Παρών” έληξε η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.
Δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές η κυβέρνηση και έρχεται η ώρα της κάλπης. Πιστοί στην κομματική γραμμή έμειναν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Παρών» και από τους ανεξάρτητους που πόνταρε η κυβέρνηση.
Σε εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην δήλωσή του μετά την ψηφοφορία.
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε χωρίς εκπλήξεις με τους βουλευτές ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ να κρατούν την κομματική γραμμή και ανεξάρτητους βουλευτές στους οποίους πόνταρε το Μαξίμου να επιλέγουν το «παρών».
Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι 13 ανεξάρτητοι που στις πρώτες δύο ψηφοφορίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά (Ψαριανός, Αηδόνης, Μάρκου, Νταβρής, Λυκούδης, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Ιατρίδη, Μελάς, Γιοβανόπολος, Κουράκος, Κασαπίδης, Οικονόμου).
Σε λίγη ώρα συνεδριάζει και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αυτής της κυβέρνησης υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.
Διαδικαστικά πλέον, αφού δεν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.
Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της και ακολούθως, ως πρώτη της υποχρέωση, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτούνται 180 ψήφοι, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει και πάλι για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.
Εάν και πάλι δεν υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός, τότε θα αρκεί έστω και μία ψήφος για να εκλεγεί. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι θα είναι τουλάχιστον δύο, τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.