Ειδήσεις

Βαριά “καμπάνα” για τους γιατρούς που ξεπερνούν το όριο συνταγών

Συνταγή και… πρόστιμο επιφυλάσσει η νέα χρονιά σε όσους γιατρούς ξεπερνούν το όριο συνταγογράφησης, το οποίο έχει οριστεί ανάλογα με την ειδικότητά τους και με βάση τον πληθυσμό στην περιοχή όπου εργάζονται. Η «καμπάνα» μάλιστα για όσους υπερβαίνουν το πλαφόν θα είναι βαριά και θα κυμαίνεται από 500 μέχρι και 5.000 ευρώ, όπως ορίζεται πλέον στο νόμο 4316 για την «Ίδρυση Παρατηρητηρίου άνοιας, περιγεννητικής φροντίδας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Υγείας ο οποίος δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης των ορίων συνταγογράφησης, ο γιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να αιτιολογήσει μέσα σε δέκα ημέρες τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στη χορήγηση των συνταγών. Σε περίπτωση όμως που ο Οργανισμός κρίνει πως η αιτιολόγηση εκ μέρους του γιατρού δεν είναι επαρκής, τότε θα έχει τη δυνατότητα είτε να επιβάλει το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο, είτε να προχωρήσει σε προσωρινό αποκλεισμό του γιατρού από τη συνταγογράφηση προς τους ασφαλισμένους από δύο μέχρι δώδεκα μήνες, ή τέλος- σε πιο σοβαρές περιπτώσεις- να καταγγείλει οριστικά τη σύμβαση. Εφόσον ο γιατρός δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα μπορεί να αποκλείσει κάθε μελλοντική συνεργασία.

Ως επανειλημμένη υπέρβαση της συνταγογράφησης εννοείται από τον ΕΟΠΥΥ η υπέρβαση του ορίου που έχει οριστεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες. Η εξακρίβωση της υπέρβασης θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, στην οποία κάθε γιατρός καταχωρεί τη συνταγή που χορηγεί. Όπως σημειώνουν πάντως πηγές από τη διοίκηση του Οργανισμού, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η υπερβάλλουσα συνταγογράφηση μπορεί να δικαιολογηθεί- ειδικά σε ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση-, εντούτοις ανά διαστήματα παρατηρούνται «εξόφθαλμες» υπερβάσεις που δημιουργούν υποψίες.

Το «ραβασάκι» του ΕΟΠΥΥ όμως δεν θα αφορά μόνο τους γιατρούς, αλλά και τους φαρμακοποιούς σε περίπτωση που δεν χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο στους ασφαλισμένους. Οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν κάθε φάρμακο με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, ενώ κατά την εκτέλεση των συνταγών πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους (για κάθε συνταγή δραστικής ουσίας χωριστά) για το σκεύασμα με τη χαμηλότερη τιμή και για το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο φάρμακο. Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, θα πρέπει να υπογράψει σε ειδικό χώρο στη συνταγή πως έχει ενημερωθεί και με δική του απόφαση επιλέγει φάρμακο με υψηλότερη τιμή.

Έτσι λοιπόν από εδώ και στο εξής οι φαρμακοποιοί που δεν ενημερώνουν τους ασφαλισμένους και δεν χορηγούν το φθηνότερο σκεύασμα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια υψηλά πρόστιμα και το κίνδυνο να αποκλειστούν από την εκτέλεση συνταγών του Οργανισμού από έναν μέχρι και έξι μήνες, ακόμη και στις περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν υπογράψουν στο σχετικό χώρο για το φάρμακο που επιθυμούν να λάβουν.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου