«The archaeological site will ramain closed on Sunday 27/12/2015» (Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός την Κυριακή). Αυτή η ανορθόγραφη ανακοίνωση (αντί για remain), γραμμένη σε μια κόλλα χαρτί και κολλημένη προχείρως στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενημέρωνε τους ξένους τουρίστες – οι οποίοι μάλιστα τη φωτογράφιζαν χαμογελώντας– και αρκετούς Ελληνες που είχαν έρθει από ολόκληρη τη χώρα, ότι δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο, προχθές Κυριακή. Και όχι μια οποιαδήποτε Κυριακή, αλλά την τελευταία του χρόνου, με όλα τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά και με χιλιάδες κόσμο στους δρόμους.
Τι κι αν είχαν έρθει για χειμωνιάτικο τουρισμό στην Αθήνα – είδαμε και πάθαμε να την κάνουμε all season προορισμό– επισκέπτες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την…Αυστραλία; Οι αρχαιοφύλακες δεν χαρίστηκαν, κατεβάζοντας «ρολά». Με αιτήματα να μην ισχύσει η μείωση κατά 35% της αποζημίωσής τους τα Σαββατοκύριακα, όπως προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού (!). Οχι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις – από πού να αρχίσουμε; Νεμέα, Δήλος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο κατάλογος είναι μακρύς για τα προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας παθογενειών της δημόσιας διοίκησης, αστοχιών και, φυσικά, της κρίσης των τελευταίων ετών που τα έχει κάνει όλα… βουνό, για τους περισσότερους. Η εύκολη λύση δεν είναι μια εκβιαστική στρατηγική διεκδίκησης με μοναδικό κριτήριο τη μέγιστη ταλαιπωρία του πολίτη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και δεν αφορούσε μόνο την Ακρόπολη. Η ίδια «πολιτική» εφαρμόστηκε σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την Ελλάδα.
Στη Βεργίνα
«Ηρθαμε κι εμείς να δούμε τη Βεργίνα. Τσεκάρουμε από την προηγούμενη μέρα στο Ιντερνετ ότι είναι ανοιχτά. Ερχόμαστε και τα βλέπουμε όλα κλειστά. Ουρές ο κόσμος και τα πούλμαν εν τω μεταξύ, μεγάλοι άνθρωποι από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, που είχαν έρθει μονοήμερη εκδρομή έχοντας όλοι την ενημέρωση ότι είναι ανοιχτά», αναφέρει άτυχος επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας.
Η ενημέρωση γινόταν και σε αυτήν την περίπτωση από μια κόλλα χαρτί στην είσοδο, όπου με μπλε μαρκαδόρο έγραφε ότι την Κυριακή ο χώρος –ένας απ’ αυτούς με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα– θα παραμείνει κλειστός. Δεν υπήρχε καμία επεξήγηση, όχι ότι θα είχε ιδιαίτερη σημασία για τους εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν ηλικιωμένοι και οικογένειες που όπως πήγαν… έφυγαν.
Επ’ αόριστον
Οι αρχαιοφύλακες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την αποχή από την εργασία τους κάθε Σάββατο και Κυριακή επ’ αόριστον. Και καλούν, επίσης, όλα τα μέλη του συλλόγου τους να μην εργάζονται εθελοντικά σε καμία εκδήλωση πέραν του ωραρίου λειτουργίας (κρουαζιέρες, ομαδικές επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.ά.) μέχρι την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης). Μέσα στην εβδομάδα, μάλιστα, οι αρχαιοφύλακες αναμένουν να συναντηθούν για δεύτερη φορά με τον αρμόδιο για το θέμα, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Με λίγα λόγια, η ταλαιπωρία, ειδικά για τους ξένους τουρίστες, θα συνεχιστεί κανονικά.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη Κυριακή, την ώρα που απογοητευμένοι επισκέπτες έφευγαν με «άδεια χέρια» από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ουρές δεκάδων μέτρων είχαν σχηματιστεί στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Περίμεναν υπομονετικά στη σειρά τους για να μπουν στο –καλοκουρδισμένο– μουσείο, απολαμβάνοντας παράλληλα τον γενναιόδωρο ήλιο.
Καθημερινή