Αλλαγές στον τρόπο και στο κόστος περίθαλψης φέρνει ο νέος χρόνος.
Σε αυτές περιλαμβάνονται αυξομειώσεις στα φάρμακα, μειώσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις, υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και αλλαγές στον τρόπο προγραμματισμού των χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν λιγότερα χρήματα για μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις. Δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, με την οποία επέρχεται μεσοσταθμικά μείωση έως 43% στις τιμές που χρεώνουν τα διαγνωστικά κέντρα, κατά 18% στην τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet – scan.
Οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε μία σειρά από πολύ κοινές εξετάσεις, όπως η γενική αίματος, η τιμή της οποίας μειώνεται από 2,88 ευρώ στο 1,69 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου στη συγκεκριμένη εξέταση διαμορφώνεται πλέον στα 0,25 ευρώ, από 0,43 ευρώ.
Μεγάλες είναι οι μειώσεις στις τιμές εξετάσεων, όπως η φερριτίνη ορού (από 8,2 στα 3,31 ευρώ), στο προστατικό αντιγόνο (από 14 στα 7,79 ευρώ) και στη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) η οποία διαμορφώνεται στα 4,65 από τα 11 ευρώ.
Μεσοσταθμική μείωση 3,9% επήλθε στις τιμές 2.403 φαρμάκων από τα 9.370 που κυκλοφορούν στην αγορά, τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα αντιληφθούν τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να εξαντληθεί το απόθεμα των φαρμακείων. Νέα ανακοστολόγηση (άρα μείωση) αναμένεται και μέσα στο νέο έτος.
Το νέο δελτίο τιμών, ωστόσο, προκάλεσε αυξήσεις σε 230 ειδικά σκευάσματα, λόγω υπαγωγής τους σε αυξημένο καθεστώς ΦΠΑ (από 6% σε 13% ή 23%). Στο 13% υπάγονται σκευάσματα όπως η ηπαρίνη, εκχυλίσματα αδένων, παράγωγα αίματος, ανοσολογικά, σκιαγραφικά και αντισυλληπτικά με βάση ορμόνες. Στο 23% υπάγονται προϊόντα όπως τα αντιδραστήρια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η μετάβαση σε άλλη κλίμακα ΦΠΑ έγινε λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να εναρμονιστεί με το νέο Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο υπό έκδοση διορθωτικό δελτίο τιμών θα επιχειρηθεί περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να φέρει ξανά στη Βουλή διάταξη για παροχή δωρεάν νοσηλείας και φαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η νοσοκομειακή και πρωτοβάθμια περίθαλψη θα παρέχεται μέσω των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ τα φάρμακα θα χορηγούνται από τα ιδιωτικά και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δικαιούχοι των παραπάνω παροχών θα είναι ανήλικοι έως 18 ετών, έγκυες, ανάπηροι, άτομα που νοσηλεύονται σε δομές ψυχικής Υγείας, κρατούμενοι, όσοι παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο έκτισης ποινής, άτομα με αναπηρία πάνω από 60%, πρόσφυγες και θύματα εγκλημάτων.
Για την παροχή υπηρεσιών απαιτείται κατοχή αριθμού μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ οι δαπάνες θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.
Ωράριο γιατρών
Αλλαγές αναμένονται και στο εργασιακό καθεστώς των νοσοκομειακών γιατρών, έπειτα από την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η χώρα μας καταδικάστηκε για τη συστηματική παράλειψή της να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα, κατά μέσο όρο, τις 48 ώρες και να διασφαλίσει ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως ή ισοδύναμη περίοδο αντισταθμιστικής ανάπαυσης.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 88/1999, ο χρόνος αυτός οφείλει να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας και δεν μπορεί να είναι κατώτερος από 12 συνεχείς ώρες αντισταθμιστικά για χρονική περίοδο 24 ωρών.
Ιατρικος Συλλόγος Αθήνας
«Θα κλείσουν τα εργαστήρια της γειτονιάς»
Την έντονη αντίδρασή του στις μειώσεις των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις εκφράζει το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι με την υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων επιχειρείται μία πρωτοφανής παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες, ενώ οδηγείται σε κλείσιμο το εργαστήριο της γειτονιάς.
Η μεσοσταθμική μείωση -σημειώνει- κατά 45% σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις και κατά 9% για τις εργαστηριακές είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια και θα δημιουργήσει ολιγοψώνια στην αγορά.
Το προεδρείο του Συλλόγου σημειώνει ότι η παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις μεγάλες αλυσίδες θα στερήσει από τον ασθενή την εξατομικευμένη φροντίδα από τον γιατρό της γειτονιάς. Επιπρόσθετα, θα οδηγήσει στον επαγγελματικό μαρασμό εκατοντάδες επιστήμονες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας το σύστημα Υγείας.
ΕΘΝΟΣ