Το 2016 έτσι κι αλλιώς θα είναι μια καθοριστικής σημασίας χρονιά για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος. Και οι βασικοί “διαπραγματευτές” αυτών των αποφάσεων όπως για παράδειγμα το Βερολίνο, το Παρίσι αλλά και η Αθήνα έχουν ήδη κάνει τα σχέδιά τους.
Το γερμανικό Υπ. Οικονομικών υπό τις εντολές Schaeuble έχει ήδη καταρτίσει το σχέδιό του για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εφόσον η σχετική διαδικασία προχωρήσει, αλλά και για την αντιμετώπιση πέραν του ελληνικού χρέους κάθε άλλης περίπτωσης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος οι “ιδέες” του γερμανικού ΥΠΟΙΚ -όπως αποκάλυψε σε σχετικό δημοσίευμά του το “Κεφάλαιο” την περασμένη εβδομάδα- συνδυάζουν:
*τη γενικά αποδεκτή πρόταση της επιμήκυνσης των τμημάτων του ελληνικού χρέους που προκαλούν συγκεκριμένες χρονιές “υπερφόρτωση” δαπανών εξυπηρέτησής του,
*με τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα εποπτεύει δημοσιονομικά τη συγκρότηση και την εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού σε όλη την διάρκεια αποπληρωμής με τρόπο που να διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους.
Όσον αφορά δε τα επιτόκια και τη διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και όταν η ΕΚΤ αλλάξει πολιτική, θα διασφαλίζεται με την κεφαλαιοποίησή τους πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο και τη μεταφορά τους σε χρονιές που ο προϋπολογισμός θα μπορεί να σηκώσει το επιπλέον βάρος.
Λίγο πολύ ο μηχανισμός αυτός επιχειρεί να αυτοματοποιήσει τη σχέση χρέους και δημοσιονομικής πειθαρχίας με τρόπο που δεν θα εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά από τον μηχανισμό εποπτείας ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει “ευθύνη” του κύριου δανειστή δηλαδή του ESM. Τον οποίο παρεμπιπτόντως το Βερολίνο αλλά και το Παρίσι “βλέπουν” να εξελίσσεται στο άμεσο μέλλον στο ευρωπαϊκό “ΔΝΤ”.
Στην πραγματικότητα η βασική “ιδέα” στο Βερολίνο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι να μη αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ το κόστος για τους μέχρι σήμερα δανειστές και ταυτόχρονα να εγκατασταθεί ένας “μηχανισμός” που θα εξασφαλίζει την τήρηση των συμφωνιών…
Ο κ. Schaeuble όμως δεν περιορίζεται στην “περίπτωση Ελλάδα”. Η συζήτηση για το χρέος στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από τα όρια του προβλήματος Ελλάδα και θέλει να καλύψει πλέον το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι ο φαύλος κύκλος υπερχρέωσης και ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σαν κηλίδα στην ευρωοικονομία και οι παρεμβάσεις Draghi δεν φαίνονται ικανές να αναστρέψουν αυτή την κατάσταση.
Για το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους το “Κεφάλαιο” στην έκδοσή του -εκτάκτως λόγω εορτών την Πέμπτη- παρουσιάζει ένα διεξοδικό ρεπορτάζ, αποκαλύπτοντας τόσο τα “μέτρα” που έχουν σχεδιασθεί από το Βερολίνο, όσο και τις “συνέπειες” που θα έχει στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του μοντέλου αυτού είναι αφενός η αποκέντρωση αντί για την αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και η παρέμβαση στις σχέσεις κρατικού χρέους και τραπεζικού συστήματος. Ένα είναι βέβαιο, ότι η δρομολόγηση αυτής της συζήτησης, με αφορμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα στις σχέσεις του Βερολίνου με την Φρανκφούρτη και το Παρίσι…
capital.gr