Συνεντεύξεις

«Στόχος μας είναι η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με τους ομογενείς»

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ομογένεια ως αιχμή του δόρατος σε μία πανεθνική προσπάθεια τόνωσης των εξαγωγών μας και ανάδειξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στο χώρο του πολιτισμού, της ιστορίας καθώς και του καθημερινού μας πολιτισμού, δηλαδή του τρόπου ζωής μας».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος και τονίζει πως στόχος είναι να δημιουργηθεί γέφυρα επικοινωνίας με τους ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό.
«Έχουμε στόχο να αξιοποιήσουμε τις βάσεις των επαφών μας με τους ομογενείς που επιχειρούν στο εξωτερικό, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδύσεις σε τομείς που επιτρέπουν στην Ελλάδα να εξάγει τα ποιοτικά της και πιστοποιημένα προϊόντα», εξηγεί ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος αναφέρεται και στη μέχρι τώρα λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και στη δημιουργία δομής στη Ρόδο για την εξυπηρέτηση των ομογενών.
«Έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αποδήμων στη Ρόδο με διασύνδεση του Δήμου Ρόδου με Προξενική μας Αρχή στη Γερμανία και η εφαρμογή σε γενικές γραμμές πηγαίνει καλά», τονίζει ο κ. Κόκκινος.
Η συνέντευξη του κ. Μιχάλη Κόκκινου, αναλυτικά:
• Θεμελιώσατε γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης με σειρά επαφών στην Ιορδανία. Θα υπάρξει συνεργασία και σε ποιους τομείς;
Αυτά θα φανούν όταν ωριμάσει ο χρόνος και θα θεμελιωθούν πραγματικά, όταν τελειώσουν σε υψηλό επίπεδο. Εμείς βάλαμε το πρώτο λιθαράκι, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Έχουν γίνει οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις για συνεργασίες και συνέργειες δράσεων σε σχέση με την αξιοποίηση της διασποράς. Ενδεικτικά θα σας πω ότι ο Λίβανος που έχει τεράστια εθνική διασπορά, δέχεται από τους απόδημους Λιβανέζους γύρω στα 70 δις το χρόνο.
Επίσης θα σας πω ότι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου σε μία πόλη σαν την Βηρυττό, το όγδοο εφέτος, οργανωμένο από τον Σύνδεσμο Λιβανέζων αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων και φυσικά φιλελλήνων, στην επίσημη έναρξη του οποίου ήμουν παρών, σαφέστατα αποτελεί μήνυμα ειρήνης και πολιτισμού στις σημερινές ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις.
Παρέστην σε ένα δείπνο στο Αμμάν της Ιορδανίας, για τους Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες, οργανωμένο από το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής με την παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και σκοπό την συλλογή πόρων για την στήριξη των προσφυγόπουλων στους καταυλισμούς. Εκεί έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία μας από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Αναφέρθηκε εκεί και το Παρατηρητήριο που δημιουργήθηκε μετά την Διάσκεψη που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή» στις 18 – 20 Οκτωβρίου. Αυτό, μόνον γέφυρα ειρήνης μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να χαρακτηρισθεί.
• Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί της πορείας σας στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού; Μπορεί πραγματικά να στηθεί γέφυρα μεταξύ των ομογενών και της Ελλάδας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2016;
Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο εξυπηρέτησης των ομογενών μέσω του ΚΕΠ Αποδήμων, θέλουμε να ολοκληρώσουμε το θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, θέλουμε να βελτιώσουμε το μοντέλο της οργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων για τους Απόδημους σε συνεργασία με τις παγκόσμιες εθνικοτοπικές οργανώσεις των αποδήμων Ελλήνων και τους Δήμους της Ελλάδας με σκοπό τα παγκόσμια ανταμώματα των Ελλήνων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους να γίνονται με υψηλή αισθητική σε αρχαιολογικούς χώρους και θέλουμε να καθυιερώσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και ελληνικού πολιτισμού. Έχουμε γενικότερο στόχο να λειτουργήσουμε την γέφυρα για την οποία μιλάτε. Αυτό απαιτεί καθημερινή εργασία και μόχθο στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και ενασχόληση με την λεπτομέρεια. Μόνον έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων του κόσμου.
• Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε κατά τις περιοδείες σας στο εξωτερικό από τους ομογενείς; Τι ζητούν από την Ελλάδα και πως η χώρα θα τους αξιοποιήσει;
Ζητούν κυρίως την αποκατάσταση μίας σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της ομογένειας και της Ελλάδας, η οποία αφ’ ενός να μην κλονίζεται από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αφ’ ετέρου να μην έχει το χαρακτήρα του «σε θυμάμαι, όταν μόνον θέλω κάτι από εσένα».Ζητούν εντόνως να τους επισκεπτόμαστε συχνότερα. Ζητούν την παρουσία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού δίπλα τους. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στον Λίβανο και στην Ιορδανία, το πρώτο πράγμα που μας επεσήμαναν οι πατριώτες ήταν ότι για πολύ καιρό, ουδείς από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, τους είχε επισκεφθεί. Ήταν εξαιρετικά συγκινητική η υποδοχή τους και πολύ εύγλωττο το βλέμμα τους, όταν μας έλεγαν «ξέρετε πόσο καιρό έχει να μας επισκεφθεί κάποιος από την ΓΓΑΕ, που είχαμε μάθει από χρόνια ότι είναι δίπλα μας;». Πρέπει να συνυπολογίσετε ότι σε αυτές τις χώρες η ζωή έχει και τις ιδιαιτερότητές της, κάθε τόσο κάπου σκάει και μία βόμβα».
Πραγματικά αισθάνομαι τυχερός, που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για την εθνική υπόθεση της ομογένειας και παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, έστω και με μεγάλες περικοπές εξόδων, κάποιες στοχευμένες υπηρεσιακές επισκέψεις γίνονται και γενικώς με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο προσπαθούμε να είμαστε εξωστρεφείς και να προσεγγίζουμε τους εκτός εθνικών μας συνόρων Έλληνες. Προφανώς τους ομογενείς τους απασχολούν και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία όταν έχουν σχέση και με το ελληνικό κράτος, καθίστανται δύσκολοι προς επίλυση γρίφοι. Ξεκινώντας από θέματα φορολογικά και φθάνοντας σε θέματα στρατολογικά ή ζητήματα ακινήτου περιουσίας, καταλαβαίνετε ότι ο Έλληνας ομογενής αισθάνεται ότι η σχέση του με το κράτος μας για να επιλύσει τα θέματά του, γίνεται τουλάχιστον αγχώδης και οδυνηρή.
• Υπάρχουν σκέψεις και για επενδύσεις από ομογενείς και πως μπορεί να συμβάλει για αυτό η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού;
Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη. Έχουμε στόχο να αξιοποιήσουμε τις βάσεις των επαφών μας με τους ομογενείς που επιχειρούν στο εξωτερικό, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδύσεις σε τομείς που επιτρέπουν στην Ελλάδα να εξάγει τα ποιοτικά της και πιστοποιημένα προϊόντα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ομογένεια ως αιχμή του δόρατος σε μία πανεθνική προσπάθεια τόνωσης των εξαγωγών μας και ανάδειξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στο χώρο του πολιτισμού, της ιστορίας καθώς και του καθημερινού μας πολιτισμού, δηλαδή του τρόπου ζωής μας.
Θα σας πω το πλέον κλασικό παράδειγμα. Η Ιταλία, μία χώρα που κατασκευάζει και εξάγει αεροπλάνα, αυτοκίνητα, τρένα, ντιζάϊν και δεν ξέρω τι άλλο ακόμη, κερδίζει πολλά από την εξαγωγή της οινογαστρονομίας της σε όλο τον κόσμο. Θεωρείτε ότι θα είχε την ίδια επιτυχία, αν δεν στηριζόταν σε εκατομμύρια Ιταλούς σε όλο τον πλανήτη, που δουλεύουν με υψηλό επαγγελματισμό στις επιχειρήσεις εστίασης, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές για την ιταλική κουζίνα και το ιταλικό κρασί;
• Πώς εξελίσσεται η οργάνωση της δομής που έχετε εξαγγείλει για τους ομογενείς στη Ρόδο και πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία της;
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αποδήμων στη Ρόδο με διασύνδεση του Δήμου Ρόδου με Προξενική μας Αρχή στη Γερμανία και η εφαρμογή σε γενικές γραμμές πηγαίνει καλά. Θα έρθει και η ηλεκτρονική διασύνδεση σε σύντομο χρόνο του Υπουργείου Εσωτερικών (δηλαδή των Δήμων) με το Υπουργείο Εξωτερικών (δηλαδή με τις Διπλωματικές μας Αρχές στο εξωτερικό), οπότε περνώντας στην εφαρμογή ενός πανεθνικού σοβαρού προγράμματος εξυπηρέτησης Αποδήμων, θεωρούμε ότι συμβάλλουμε σε κάποιο βαθμό στην αποκατάσταση μίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ομογένειας και Ελλάδας. Για να το πούμε και πιο λαϊκά, βοηθούμε τους πατριώτες μας, που ζουν στο εξωτερικό, να λύνουν τα απλά τους θέματα με τρόπο που να μην τους κάνει να βρίζουν την ώρα και την στιγμή που έπρεπε να έρθουν σε επαφή με το κράτος μας για κάποιο θέμα τους.
• Πώς εκτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης καθώς έχουν ληφθεί ήδη δύσκολες αποφάσεις και δρομολογήθηκαν επώδυνα μέτρα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται υπό το κράτος της πίεσης του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος, είναι δυσάρεστα και έχουν αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο στην κοινωνία.Προσωπικά πιστεύω στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πιστεύω ότι ως ένας νέος άνθρωπος στην κεντρική πολιτική σκηνή και κατά συνέπεια καθαρός από τις βαρύτατες αμαρτίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, θα κρατήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για χρόνια.
Πιστεύω βαθύτατα στην θεμελιώδη του πολιτική αρχή περί οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα νούμερα και τους δείκτες.
Έχουμε καταντήσει εδώ που καταντήσαμε, γιατί ξεχάσαμε ότι κάνουμε πολιτική προς όφελος του ανθρώπου κι όχι των τραπεζών.
Έχουμε καταντήσει εδώ, γιατί για δεκαετίες δεν είχαμε μία καθαρά ανεξάρτητη από τον ξένο παράγοντα πατριωτική εξωτερική πολιτική.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από τις τάξεις της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, αγωνιζόμαστε με ιδεολογία πατριωτικά αριστερή και στηρίζουμε το έργο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ένα υπουργείο εξαιρετικά κρίσιμο αυτή την περίοδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου