Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ο Δήμος Ρόδου ‘αποχαιρέτισε’ το 2016, πραγματοποιήθηκε χτες. «Είναι μια τυπική έκτακτη συνεδρίαση η οποία γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα προκειμένου να κλείσουν κάποια θέματα…», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος κ. Βαγγέλης Μανδρακός.
Στην σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ευχαρίστησε το σώμα και τους επικεφαλής για την συνεργασία και την παρουσία τους, ενώ συνεχάρη όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για την συνεργασία που είχαν όλη την χρονιά που πέρασε. Παράλληλα προέβη σε σύντομη ενημέρωση για μια σειρά από εντάξεις έργων και βρεφονηπιακών σταθμών, όπως αυτός της Ιαλυσού (με προϋπολογισμό 2,1 εκ. ευρώ) που είχε καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια: «Μετά τις δυσκολίες που προηγήθηκαν, καταφέραμε να συνταχθούν όλες οι μελέτες γι αυτό το έργο. Πιστεύω ότι θα περισσέψουν χρήματα γι’ ακόμη έναν βρεφονηπιακό σταθμό που θα γίνει στα Κοσκινού, ενώ εκείνος της Μεσαιωνικής Πόλης απεντάχθηκε για κάποιους τεχνικούς λόγους. Ακόμη, μελετάμε πώς θα ενταχθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός της Παστίδας», είπε ο δήμαρχος.
Ακόμη, ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την παράταση της διαβαθμιδικής προγραμματικής σύμβασης για το ΚΑΠΗ Παστίδας την οποία ενέκρινε πρόσφατα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Οι εθελοντές και
το προσφυγικό
Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν και οι εθελοντές που έδωσαν πολλά στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του προσφυγικού ζητήματος όλο αυτό το διάστημα με την φιλοξενία στην πρόχειρη δομή των κτιριακών εγκαταστάσεων των παλαιών σφαγείων στο λιμάνι.
«Η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε ότι πέρασαν από την Ρόδο…. 20.000 πρόσφυγες, όπως διαπιστώσαμε όλοι. Τελικά, ο πρωθυπουργός ΕΙΝΑΙ αναξιόπιστος. Εάν τον ακούς με τα ίδια σου τ’ αφτιά σε κατ’ ιδίαν συζήτηση να λέει ότι θα περιληφθεί και η Ρόδος και μετά σε διαψεύδει, τι άλλο να πεις; Ο χαρακτηρισμός αναξιόπιστος είναι ο πιο επιεικής όρος» τόνισε ο δήμαρχος.
Είπε μάλιστα, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που επισκέφθηκε την δομή, απεφάνθη ότι οι συνθήκες δεν είναι επαρκείς για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών στα παλαιά σφαγεία.
«Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει πάνω από 130.000 μερίδες φαγητό. Να μην μιλήσουμε για την προμήθεια στρωμάτων, φαρμάκων και κλινοσκεπασμάτων. Ξεκαθαρίζω ότι μετά τις γιορτές θα αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό ζήτημα. Όχι για λόγους…. εκδίκησης για τον ΦΠΑ. Θα επισκεφθώ την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να την ενημερώσω για τις συνθήκες και θα ζητήσω να αναλάβουν τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τις ευθύνες τους. Έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις των εθελοντών. Αντιμετωπίζουμε ήδη πρόβλημα με τις προμήθειες τροφίμων. Θα συνεχίσει η σίτιση των φιλοξενούμενων αλλά από εκεί και πέρα, μετά τις γιορτές, θα κάνουμε μια συνάντηση και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το τι θα γίνει με αυτό τον χώρο. Είναι δημόσια περιουσία. Ας αναλάβουν και οι…. Μουζάλες, η Ύπατη Αμροστεία και οι υπόλοιποι τις ευθύνες που τους αναλογούν!» δήλωσε, ο δήμαρχος εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στον Δήμο Ρόδου.
Η μειοψηφία
Μιλώντας με την σειρά του ο κ. Στράτος Καρίκης, συμφώνησε με την θέση του δημάρχου για το προσφυγικό ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του ΦΠΑ: «Αισιοδοξώ ότι θα γίνει μια πραγματικά δυναμική αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Είναι πολύ άσχημο να εξαιρούνται δύο νησιά που πραγματικά αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα…»
Με την σειρά του ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, δήλωσε ότι «προσυπογράφει τις προτάσεις του δημάρχου» υπογραμμίζοντας, πως είναι απαράδεκτη η εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την επίμαχη τροπολογία.
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης επισήμανε πως είναι ορθή η αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, λέγοντας πως «δεν πρέπει να πάψουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα διότι στο τέλος κάποιοι θα μας ζητήσουν να…. κατεβάσουμε και τα βρακιά μας…. (ζητώντας συγγνώμη για την έκφραση)». Ο κ. Υψηλάντης εξήρε την προσφορά των εθελοντών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος καθώς η στήριξη της όλης προσπάθειας και της υπάρχουσας δομής, έχει πολλές απαιτήσεις. «Δεν μπορεί ο Δήμος να τραβάει συνεχώς το κάρο… Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους επιτέλους…», είπε ο κ. Υψηλάντης.
Την έντονη διαφωνία του για την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας από την οποία εξαιρούνται η Ρόδος και η Κάρπαθος, εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σάκης Στάγκας, ο οποίος τόνισε πως «είναι οι ίδιοι κύκλοι που έχουν στοχοποιήσει την Ρόδο! Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να συνδεθεί το προσφυγικό με τον ΦΠΑ. Θα έπρεπε και οι πέντε βουλευτές να στηρίξουν τα νησιά και όχι να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Τάκης Πότσος, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΦΠΑ εξαπέλυσε δριμεία ‘επίθεση’ κατά του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, λέγοντας: «Από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το ζήτημα με τον ΦΠΑ τέθηκε στραβά. Η θέση της Περιφέρειας δεν τιμά τους βουλευτές που ψήφισαν αυτή την τροπολογία. Ήταν κακό δηλαδή που την ψήφισαν; Οποιοδήποτε μέτρο ψηφιστεί για να ανακουφίσει κάποιους γιατί δεν συμφωνεί; Στο κάτω – κάτω της γραφής, αν ήθελε ο κ. Περιφερειάρχης να είναι μπροστάρης στον αγώνα για τον ΦΠΑ ας αποδεχόταν την πρόταση που είχε κατατεθεί ξανά και ξανά της μείωσης του ΦΠΑ και να μην υπάρχει φόρος προστιθέμενης αξίας στα είδη πλατιάς και λαϊκής κατανάλωσης. Κατά την δική μας άποψη, αυτό αποδεικνύει ότι το θέμα είναι ταξικό –δεν είναι προσωπικό ούτε τοπικό. Άλλωστε το 3ο Μνημόνιο, που τα αναφέρει όλα αυτά, το στήριξαν και το ψήφισαν κόμματα και εκπρόσωποι που βρίσκονται σε αυτές θέσεις….», είπε ο κ. Πότσος.
Οι εθελοντές
Στην συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν και οι εθελοντές κ.κ. Ντίνος Μαντικός και Μιχάλης Πιλάτος: «Σας υπόσχομαι ότι εκπροσωπώντας όλο το δημοτικό συμβούλιο όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος ότι θα παραμείνω στις επάλξεις. Είναι πολύ δύσκολο αυτό το έργο, απαιτεί πολλές θυσίες αλλά στο τέλος, επικρατεί η ανθρωπιά. Είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, από αυτά που έχω προσφέρει. Οφείλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με στηρίζουν από την δημοτική αρχή. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ ότι είμαι ορφανός ή ότι δεν έχω στήριξη. Αυτό που μου δίνετε το εκτιμώ».
Αναφέρθηκε ακόμη, στον γιατρό κ. Σάββα Καραγιάννη, ο οποίος καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες και έχει αναλάβει την φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών ο οποίος βοηθάει τα μέγιστα. «Οι πρόσφυγες, με το παραμικρό ζητούν ιατρική βοήθεια. Μέχρι στιγμής, πάμε καλά. Ελπίζω να συνεχιστεί η συνεργασία μου με όλους όσους είναι εθελοντές και έχουν την διάθεση να βοηθούν σε αυτό το έργο», είπε ο κ. Μαντικός.
Απαντώντας ο δήμαρχος, είπε ότι όλοι έχουν πάρει τιμητικές διακρίσεις αλλά μετά τις γιορτές θα γίνει μια ειδική συνεδρίαση, για να τιμηθούν οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει τόσα πολλά σε αυτό το μείζον θέμα που είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε αυτό τον τόπο.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Πιλάτος είπε ότι πέραν των προσφύγων και μεταναστών, υπάρχει και η τοπική κοινωνία η οποία αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα μεσούσης της κρίσης και φυσικά, απαιτείται να δοθεί σημασία αλλά και αγαστή συνεργασία για την επίλυσή τους.
Ο Σ.Διακοσταματίου
Με παρέμβαση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ζήτησε την στήριξη από το Σώμα σε μια πρότασή του, εκφράζοντας το παράπονο επειδή οι οικονομικές υπηρεσίες αρνούνται να εισάγουν τα οποιαδήποτε αιτήματα πολιτών που έχουν να κάνουν με διαγραφές, εάν αυτές θεωρούν ότι το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί: «Έχω τσακωθεί επανειλημμένα γι αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι όλα τα αιτήματα των πολιτών πρέπει να προωθούνται στο δημοτικό συμβούλιο είτε με θετική είτε με αρνητική εισήγηση. Διότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να ακουστεί στο δημοτικό συμβούλιο εφόσον επιθυμεί το οικονομικό του αίτημα και ταυτόχρονα, είναι καλό να ξέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για ποιο λόγο ένα θέμα τέλος πάντων, σταματάει. Τουλάχιστον να μου δοθεί ένα ‘εντέλλεσθαι’. Οι υπηρεσίες δεν μου λένε ούτε σε ποιο νόμο πατάνε! Κύριε δήμαρχε θα φέρω προσωπικά εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο να πάει ‘εντέλλεσθαι’ προς την διεύθυνση οικονομικών για να τελειώσει το… πάρτι!!!» είπε χαρακτηριστικά.