Με την «Έγκριση Απολογισμού – Ισολογισμού & αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2016 Δήμου Ρόδου» ξεκίνησε η χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ένα θέμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου τόνισε τα εξής: «Τα αποτελέσματα για το 2016 αφορούν κατά ένα κομμάτι την διοίκηση του συναδέλφου κ. Γιάννη Περδίκη και κατά ένα κομμάτι την δική μου. Επί της ουσίας, είναι ένας Ισολογισμός που δείχνει ότι ο δήμος Ρόδου βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση. Με δεδομένη τόσο την απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ και χωρίς καμία αύξηση τελών, πιστεύω ότι και το 2017 όταν έρθει η ώρα του Ισολογισμού και Απολογισμού, θα φανεί ότι έχουμε θετικό πρόσημο».
Στην τοποθέτησή του ο ορκωτός λογιστής παρουσίασε τα στοιχεία του Απολογισμού – Ισολογισμού τόσο όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια όσο και τα έσοδα του δήμου Ρόδου ενώ έκανε και μια σειρά από παρατηρήσεις.
«Ο κύκλος εργασιών που το 2015 ήταν στα 71εκ. ευρώ, αυξήθηκε το 2016 στα 76εκ. ευρώ. Τα έσοδα σταθεροποιήθηκαν στα 2,950εκ. ευρώ και το κόστος αγαθού – υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 2εκ. ευρώ. Όμως τα μερικά και τα συνολικά αποτελέσματα κέρδη εκμεταλλεύσεως, βελτιώθηκαν ικανοποιητικά. Εκεί που χαλάει λιγάκι το πράγμα είναι τα έκτακτα αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στις προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους. Για το μέγεθος αυτό διενεργήθηκε πρόβλεψη 9,603 εκ. ευρώ έναντι 6,839 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά για προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων και κατέληξε στην ‘ζημία’ 1.330.166,43 ευρώ έναντι ‘ζημίας’ 252.000 ευρώ το 2015. Όσον αφορά τον Ισολογισμό, τα ίδια κεφάλαια του δήμου Ρόδου, αυξήθηκαν κατά 1εκ. ευρώ περίπου, οι υποχρεώσεις μειώθηκαν από 54εκ. ευρώ σε 49εκ. ευρώ. στο σκέλος του ενεργητικού, τα διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 8εκ. ευρώ περίπου από 22 – 30εκ. ευρώ.
Νομίζω ότι είναι ικανοποιητικά τα μεγέθη σε σχέση και με την προηγούμενη χρονιά. Στην έκθεση ελέγχου αποτυπώνονται τα πορίσματα του ελέγχου που εστιάζονται στις απαιτήσεις, στις επιχορηγήσεις, στις υποχρεώσεις από φόρους – τέλη, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στις μη ληφθείσες απαντήσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Όσον αφορά τις ανείσπρακτες απαιτήσεις αυτές εμφανίζονται μειωμένες κατά 1.262.096 ευρώ. Αυτό χρήζει διερεύνησης από την Οικονομική Υπηρεσία. Το κονδύλι περιλαμβάνει ανείσπρακτα υπόλοιπα από επαναβεβαιώσεις απαιτήσεων εσόδων προηγούμενων χρήσεων 83εκ. ευρώ περίπου και ανείσπρακτα υπόλοιπα εσόδων που πρωτοβεβαιώθηκαν στην παρούσα χρήση 9.403 εκ. ευρώ. Εναντι αυτών έχει σχηματιστεί συνολική πρόβλεψη 44.238 εκ. ευρώ για ενδεχόμενη ζημία από την μη είσπραξή τους. Δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν ωστόσο μερικές απαιτήσεις που οφείλονται και στην ζημία που προανέφερα», είπε ο ορκωτός λογιστής.
Επίσης, αναφέρθηκε σε διαφορές ταμιακής διαχείρισης του πρώην δήμου Αρχαγγέλου ύψους 1.775 εκ.ευρώ το οποίο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από τον έλεγχο από την χρήση του 2010, μια παρατήρηση που εγγράφεται για χρόνια και έχει παραπεμφθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οι τοποθετήσεις
Ο κ. Στράτος Καρίκης αν και δεν τοποθετήθηκε, είπε ότι δεν ψηφίζει τον Απολογισμό – Ισολογισμό ενώ ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, τοποθετούμενος εξέφρασε αμφιβολίες για τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα ζητώντας παραπάνω διευκρινίσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι ψηφίζει αρνητικά.
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, στην τοποθέτησή του, τόνισε: «Ως παράταξη δεν έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό και γι αυτό δεν ψηφίζουμε ούτε και τον Απολογισμό – Ισολογισμό. Βλέπουμε ότι πρόκειται για ζημιογόνο χρήση και διαπιστώνω ότι ενώ περνούν τα χρόνια, δεν γίνονται παρεμβάσεις από την δημοτική αρχή για να αρθούν τα προβλήματα εδώ και χρόνια».
Τοποθετούμενος ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είπε: «έχω τις αντιρρήσεις μου, σχετικά με το γεγονός πως οι εγκρίσεις των απολογισμών έρχονται πολύ ετεροχρονισμένα. Το να βγει δήθεν ζημιογόνος χρήση σημαίνει ότι πολλά αιτήματα δεν περιλαμβάνονται. Το 2016 ήταν μια ‘ερμαφρόδιτη’ χρονιά, αρχής γενομένης από την απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ. Γι αυτό ο ισολογισμός δεν αποτυπώνει όλα τα δεδομένα. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο παρακολούθησης των εκτελούμενων έργων. Δυστυχώς πληρώνουμε ‘αμαρτίες’ των πρώην καποδιστριακών δήμων. Κανονικά με τον Καλλικράτη, θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει από μηδενική βάση. Μην ξεχνάτε τα ληξιπρόθεσμα και ένα σωρό διαταγές πληρωμής που έρχονται συνεχώς. Αυτά που προέρχονται από το παρελθόν είναι ακόμη…. σκοτεινά».
Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι όλα τα ακίνητα της Ρόδου (όπως και της Κω) πέρασαν στο ελληνικό δημόσιο με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στην ένταξη έργων. Ανέφερε ακόμη, ότι η ‘πανσπερμία’ των ακινήτων που στεγάζουν τις υπηρεσίες του δήμου Ρόδου, δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργικότητα. Γι αυτό και θα δημιουργηθεί μια πτέρυγα στο παλιό νοσοκομείο όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες και θα βοηθήσει στην βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών.
«Συμπερασματικά, το αποτέλεσμα του 2016 ενισχύθηκε από το 2017 και πλέον έχουμε την δυνατότητα να δρομολογήσουμε δράσεις και έργα από ίδιες δυνάμεις. Εκεί που νόμιζαν ότι ο δήμος Ρόδου θα ‘βούλιαζε’ μετά την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, τελικά σταθήκαμε στα πόδια μας. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι και τον Μάρτιο του 2016 τα πάντα ήταν σφραγισμένα, ενώ είχαμε άτυπη στάση πληρωμών. Ευελπιστώ ότι με τα δεδομένα του 2017, το νέο έτος έρχεται με πιο μεγάλη αισιοδοξία».
Τα ΣΔΙΤ, το παλιό νοσοκομείο και το Ροδίνι
Στην συνεδρίαση προτάχθηκε το θέμα της υλοποίησης των σχολικών κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ για το οποίο ζητήθηκε η τροποποίηση του. Ο κ. Χατζηδιάκος, απλά είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες» και ζήτησε από το Σώμα να συναινέσει. Τελικά, εγκρίθηκε ομοφώνως.
Επιπροσθέτως, προτάχθηκε το θέμα: «Έγκριση την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης γα τη χρήση πτέρυγας του παλιού Νοσοκομείου Ρόδου για τη μεταστέγαση υπηρεσιών του Δήμου στην πρόσκληση «Δημιουργική Επαναχρήση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».
Ο δήμαρχος, ζήτησε την συναίνεση του Σώματος για ομόφωνη λήψη απόφασης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου: «Σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσαν να ενταχθούν τα σφαγεία αλλά δεν έχουν ακόμη μελέτη. Θα μπορούσε να ενταχθεί η Ροδιακή Έπαυλη, αλλά ούτε κι αυτό είναι εφικτό. Το ίδιο και με τον ξύλινο πεζόδρομο και τις εγκαταστάσεις των ΑΜΕΑ. Υπάρχει μια ανοιχτή εργολαβία από την οποία απορροφήθηκαν ελάχιστα χρήματα. Είναι ευκαιρία να εντάξουμε την πρόταση για να τεθούν σε λειτουργία οι υπηρεσίες του δήμου Ρόδου».
Οι κ.κ. Καρίκης και Γιαννακάκης, ψήφισαν θετικά, ενώ ο κ. Υψηλάντης είπε: «Η υπόθεση τείνει να γίνει της… Άρτας το γιοφύρι. Η ιστορία ‘σέρνεται’ εδώ και χρόνια και τώρα έρχεται άλλη πρόταση για τους υπόλοιπους ορόφους με άλλη εργολαβία. Επί της ουσίας, ένα κτήριο θα είναι χρήσιμο για την δημοτική μηχανή και τις υπηρεσίες του δήμου αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για την υλοποίηση αφού θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Εγώ δεν βλέπω την αναπτυξιακή διάθεση σε όλο αυτό και πιστεύω ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην γενικότερη ανάπτυξη της πόλης. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρξει ενιαίο σύνολο αναπτυξιακών δράσεων στην πόλη» εκφράζοντας τον προβληματισμό του. Ωστόσο ψήφισε θετικά, με αποτέλεσμα να εγκριθεί το θέμα, ομόφωνα.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε εκτάκτως στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα και η ανάδειξη του πάρκου Ροδινιού ως κατεπείγον. Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος και είπε: «Θυμάστε ότι είχε ανοίξει ένα μέτρο –σαν ‘δώρο’ προς τον δήμο Ρόδου. εμείς καταθέσαμε σχετική πρόταση. Εγκρίθηκε μια πρόταση για 560.000 ευρώ και πριν από 15 μέρες, ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε μια αστοχία με την ένταξη ενός υποέργου που αφορά τα κλαδέματα μέσα στο Ροδίνι. Επιπλέον, ο δρόμος της οδού Πτολεμαίων δεν εντάχθηκε, τελικά».
Και αυτό το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως, χωρίς τοποθετήσεις.