Ειδήσεις

Ο “οδηγός πεσιμισμού” του Bloomberg για το 2019: Τα 7 εφιαλτικά σενάρια

Kάθε χρόνο το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, λίγο πριν το τέλος του έτους, παρουσιάζει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις του για την ερχόμενη χρονιά. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα σενάρια είναι αρκετά τραβηγμένα, αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο “οδηγός απαισιοδοξίας” προέβλεψε στο παρελθόν τόσο την έξοδο της Αγγλίας από την Ευρώπη όσο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρεία των ΗΠΑ

Ιδού λοιπόν τα σενάρια του πρακτορείου:

“Είναι το τέλος του 2019 και η άφθονη συγκομιδή της Αμερικής μόλις έχει τελειώσει. Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίση που λίγοι ειχαν προβλέψει ένα χρόνο πριν: έλλειψη τροφίμων σχεδόν παντού στον κόσμο.

Η σπορά των σπόρων έγινε μετά από ένα απροσδόκητα σοβαρό El Niño και η εκτεταμένη ξηρασία μείωσε την παραγωγή τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, στοβιλίζοντας τα εμπορικά πρότυπα που είχαν ήδη διαρραγεί από τον εμπορικό πόλεμο. Η πείνα είναι αχαλίνωτη και οι πρόσφυγες αρχίζουν να μετακινούνται

Η προσοχή στρέφεται στη Βόρεια Αμερική, όπου οι αποδόσεις των καλλιεργειών ήταν καλές και προμήθειες άφθονες. Οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να βοηθήσουν. Τι θα αποφασίσει όμως ο πρόεδρος

Εάν όσα διαβάσετε σε όσα ακολουθούν σας φανούν λίγο τραβηγμένα, να έχετε στο νου σας το εξής: Όλες οι καιρικές καταστροφές και τα περισσότερα από τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις που περιγράφονται κατωτέρω έχουν γίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο παρελθόν. Απλά όχι ταυτόχρονα”.

 

1) El Niño

Η θερμότητα που απελευθερώνει το El Niño στην ατμοσφαιρα οδηγεί στην άνοδο της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο, κάνοντας το 2019 το πιο θερμό έτος μέχρι σήμερα. Οι αναταράξεις που προκαλεί στην καιρική κανονικότητα αυτή η άνοδος προκαλεί πλημμύρες και ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μετακινήσεις πληθυσμών, ελλείψεις τροφίμων, ανατροπές στην ενέργεια και στις αγορές προϊόντων.

Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται και όλοι στρέφονται προς τις δύο μεγάλες περιοχές που δεν επλήγησαν από το El Niño, την Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) και την Μαύρη Θάλασσα (Ρωσία και Ουκρανία).

2) Ο λάθος υπολογισμός του Πούτιν

Η ξηρασία είχε ήδη περιορίσει τις σοδιές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα το 2018. Αυτό οδηγεί σε περιορισμό των σχετικών αγορών σε Ρωσία και Ουκρανία και σε αύξηση της παγκόσμιας ανησυχίας για το αν ο Πούτιν σκέφτεται να κρατήσει τις ρωσικές σοδειές για εσωτερική κατανάλωση στη χώρα του. Αυτό ακριβώς κάνει. Οι εσωτερικές τιμές στο ψωμί μειώνονται, αυξάνονται όμως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τη μεριά του ο Τραμπ επιδοκιμάζει το “μπλόκο” του Πούτιν στις εξαγωγές, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι βάζει πρώτα από όλους το λαό του. Μέχρι τον Μάιο, η ρωσική κίνηση και ολοένα και μειούμενες σοδειές οδηγούν τις τιμές στα επίπεδα του 1974, όταν βρισκόταν σε ισχύ το εμπάργκο στο αραβικό πετρέλαιο.

 

3) Όλος ο κόσμος υποφέρει

Οι ραγδαίες εξελίξεις οδηγούν ορισμένες χώρες στο να λυγίσουν. Στις Φιλιππίνες, η αδυναμία προμήθειας ριζιού στην παγκόσμια αγορά προκαλεί εσωτερικές αναταραχές που καταστέλλονται βίαια από τον πρόεδρο Ντουτέρτε. Οι αναταραχές εξαπλώνονται σε όλη την Ινδονησία και την Μιανμάρ, ενώ πεινασμένοι πληθυσμοί αρχίζουν να μετακινούνται.

4) Τα σύνορα της Ευρώπης

Καθώς εκατομμύρια προσφύγων αρχίζουν να κατευθύνονται προς τις ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία αναστέλλει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και πολλά κράτη αρχίζουν σιγά σιγά να τη ζηλεύουν. Λαϊκιστές από τη Γαλλία μέχρι την Τσεχία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταργήσουν τη ελεύθερη ζώνη Σέγκεν ανάμεσα στα κράτη και η Ιταλία αρχίζει να συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενη εξόδου της από την ΕΕ. Στις ευρωεκλογές του Μαίου, οι εθνικιστές σχηματίζουν μια ισχυρή μειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο.

5) Η Κίνα

Η Κίνα η οποία βασίζεται στα αποθέματα σόγιας της Βραζιλίας από τα μέσα του 2018 εμπλέκεται σε έναν εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πειρατές αρχίζουν να τρομοκρατούν την Κινεζική Θάλασσα, σημαντικό εμπορικό δρόμο, δημιουργώντας τη δυνατότητα στο πρόεδρο Σι να αυξήσει την επιρροή του στις διαφιλονικούμενες με την Ταιβάν περιοχές.

6) Η λύση των Βόρειων

Οι συνδεόμενες με το El Niño βροχές οδηγούν σε επίπεδα ρεκόρ τις σοδειές σιτηρών στην Βόρεια Αμερική και τον Καναδά. “Οι αγρότες της Αμερικής είναι οι καλύτεροι του κόσμου” αναφέρει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Iowa, ένα χρόνο πριν την επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο πολλά κράτη δεν μπορούν να αντέξουν τις εξαιρετικά υψηλές τιμές. Από τη μεριά του, ο Καναδάς προσπαθεί τα αδύναμα κράτη. Ο Τζάστιν Τριντό αναμένεται να είναι υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης, ενώ κερδίζει την επανεκλογή του ως πρωθυπουργός του Καναδά.

7) Η απάντηση της Αμερικής

“Με την εθνική μας ασφάλεια να βρίσκεται σε κίνδυνο, θα υπογράψω σήμερα προεδρικό διάταγμα που θα βάζει πρώτα την Αμερική στο θέμα της τροφής. Ο θησαυρός μας, οι σοδειές θα παραμείνουν στη χώρα μας” αναφέρει ο Τραμπ μέσω twitter. H απαγόρευση των εξαγωγών συνοδεύεται από οικονομική ενίσχυση προς τους αγρότες ύψους 50 δισ. αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κρατικό έλλειμμα που ήδη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

πηγή thetoc.gria

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου