Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την μέχρι σήμερα πορεία της, λίγο πριν την εκπνοή του 2019, ασκεί σε συνέντευξή του στην «δ» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Αποστολίδης. Επίσης μιλάει για τις εξελίξεις μέσα στο κόμμα, λέγοντας πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2020 είναι έτος ορόσημο», ενώ αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια που είναι γεγονός, δηλώνει πως «η Ελλάδα τη δεκαετία του 2020 θα πρέπει να επανιδρύσει τη χώρα σε κάθε επίπεδο».
• Κύριε Αποστολίδη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλάει για φοροελαφρύνσεις και υπόσχεται ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες δουλειές. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Πώς αποτιμάτε την μέχρι τώρα πορεία της;
Κα Ντόκου, το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει απαντήσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι εννοούσε προεκλογικά όταν δεσμευόταν για όσα αναφέρετε. Η διακυβέρνηση της ΝΔ έφερε φοροελαφρύνσεις στους ημέτερους πλούσιους φίλους της ΝΔ, ανάπτυξη χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κανόνες, επενδύσεις για τους φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη, και νέες δουλειές για τους κομματάρχες και τους στρατιώτες της ΝΔ. Η νομοθέτηση και ο τρόπος επιβολής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη γυρίσει τη χώρα δεκαετίες πίσω, οι παλαιότεροι θυμούνται και τη συγκρίνουν με τη σκληρή Δεξιά της δεκαετίας του ’50 και ’60. Η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία και απομυζούν τον κρατικό κορβανά για ίδιο όφελος και των λίγων εκλεκτών αυλικών τους. Δυστυχώς για τη χώρα, οι προεκλογικοί φόβοι για το ενδεχόμενο της διακυβέρνησης της ΝΔ επαληθεύονται καθημερινά.
• Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για ‘απάτες’ της Ν.Δ. όπως: η δήθεν ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, ο ΕΝΦΙΑ, μείωση πλεονασμάτων, το χρέος, τα μερίσματα, το 4ο Μνημόνιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Και πολύ ορθά μιλάει ο κ. Τσίπρας για απάτη της ΝΔ. Η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης έχει πάει στις καλένδες, πλέον δεν υφίσταται ούτε ως δέσμευση όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σταϊκούρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πλέον αρμόδιος υπουργός. Η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ ωφέλησε τους λίγους κατέχοντες και εξαπάτησε τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η θρυλούμενη μείωση των πλεονασμάτων και του δημόσιου χρέους της χώρας έχει ήδη ξεχαστεί και είναι εκτός ατζέντας διακυβέρνησης, όπως και τα περί 4ου μνημονίου που δήθεν δέσμευσαν τη χώρα για δεκαετίες. Αντίθετα, η μόνη δέσμευση που υλοποιήθηκε είναι η μείωση των μερισμάτων από το 10 στο 5%. Δηλαδή, άμεσα ωφελούμενη είναι η τάξη των εχόντων μεγάλων κερδοφόρων εταιρειών. Ταυτόχρονα, 12 δις € από τον κουμπαρά των δημοσίων αποθεματικών των 37 δις € που παραδώσαμε ως απερχόμενη κυβέρνηση δίδονται και πάλι στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ως αντάλλαγμα για τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις – παροχές στα «γαλάζια παιδιά» και φίλους.
Εδώ οφείλουμε να θυμίσουμε πως όλα αυτά ήρθαν και ανέτρεψαν ένα πλαίσιο ουσιαστικής ελάφρυνσης που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, με αρκετά μεγάλο μέρος να είχε ήδη ψηφιστεί και με την κυβέρνηση της ΝΔ να καταργείται για να ισχύσουν όσα επέλεξε αυτή για τους φίλους της. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωνόταν 50% σε όσους έχουν μικρή περιουσία, και καθόλου στους έχοντες περιουσία άνω των 700.000. Αλήθεια, ποιοι έχουν περιουσία πάνω από 700.000 και πόσοι είναι; Μήπως είναι μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας, αυτοί οι οποίοι χαρακτηρίζονται «πλούσιοι»; Πόσα χρήματα ωφελήθηκαν αυτοί οι λίγοι από την οριζόντια μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ; Μήπως αθροιστικά περισσότερα από όσα οι υπόλοιποι συμπολίτες μας; Αυτό σημαίνει ‘Πολλά σε λίγους και λίγα σε πολλούς’, όπως χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας.
• Με την έλευση του 2020 τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει, να μετασχηματιστεί, να διευρυνθεί με συμμαχίες; Ποια είναι τα αδύναμα και ποια τα δυνατά σημεία του;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2020 είναι έτος ορόσημο, καθώς μέσα στο Μάιο θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συνέδριό του, στο οποίο θα επανακαθορίσει θέσεις, δομή και λειτουργία, πολιτικές, προτάσεις και στην ουσία θα επαναπροσδιοριστεί ως πολιτικό κόμμα. Στόχος είναι το αποτέλεσμα του Συνεδρίου να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα πρωταγωνιστή των εξελίξεων στις ζυμώσεις των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Είτε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ συμμαχικά, το μέτωπο της προόδου οφείλει να είναι πλατύ, συμμετοχικό και να διατυπώσει την νέα προοδευτική και δημοκρατική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
Προσωπική μου άποψη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και να μετασχηματισθεί. Οι προτάσεις και οι θέσεις του κόμματος, όπως και η δομή και ο τρόπος λειτουργίας, είναι αναγκαίο να επανακαθοριστούν. Η τετραετία διακυβέρνησης αποτελεί ένα πρωτόγνωρο κεφάλαιο για την Αριστερά στη χώρα, και είναι παρακαταθήκη για το μέλλον, ειδικά αν αναλογιστούμε κάτω από ποιες συνθήκες η Αριστερά βρέθηκε να κυβερνά. Ο προσυνεδριακός διάλογος σίγουρα θα είναι πλούσιος, και πιστεύω πως στο Συνέδριο θα έχουμε τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη που θα ωθήσει την κοινωνία μπροστά την ερχόμενη δεκαετία.
• Στην συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «Εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω» εννοώντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πώς βλέπετε αυτή την στάση;
Δεν θα μπορούσα παρά να τη χαρακτηρίσω ως υπεύθυνη αντιπολιτευτικά. Οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε κάθε πολιτικό πεδίο, στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, κάθε αρνητική πρωτοβουλία θα μας βρει αντίθετους. Στην εξωτερική πολιτική, αν θέλετε ένα πιο συγκεκριμένο σχόλιο, προφανώς και σε εθνικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαχρονικά έπραττε, στηρίζει τις εθνικές γραμμές όπως αυτές έχουν χαραχθεί στο παρελθόν από το σύνολο των πολιτικών χώρων.
Δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω όμως, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με ρόλο σημαίνουσας περιφερειακής πολιτικής δύναμης με φωνή που την σέβονταν και ελάμβαναν υπόψη όλοι στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και ευρύτερα, ενώ σήμερα βλέπουμε διαρκώς βήματα προς τα πίσω, που υποβαθμίζουν τη χώρα σε ρόλο παρατηρητή με ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής που επιλέγει η κυβέρνηση ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
• Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ωστόσο οι κοινωνικές πληγές δεν θεραπεύτηκαν. Τι πρέπει να γίνει;
Κα Ντόκου, όπως υποστηρίζαμε και όταν ήμασταν στην διακυβέρνηση, η έξοδος από τα μνημόνια είναι γεγονός, αλλά οι κοινωνικές πληγές θα αργήσουν να θεραπευτούν. Θα χρειαστεί χρόνος ώστε η κοινωνία να αναπτύξει πλήρως μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη, και σε συνεργασία με αντίστοιχους πολιτικούς φορείς να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική πρόταση που θα επανιδρύσει την κοινωνία και τις κρατικές δομές σε μια άλλη αντίληψη, αυτή της εξάλειψης των ανισοτήτων, της εδραίωσης της αξιοκρατίας, της προάσπισης της αξιοπρέπειας και της εξάπλωσης της δημοκρατίας κάτω από κάθε κοινωνική πέτρα που κρύβει απομονωτισμό, διχασμό, φτώχεια και εκμετάλλευση. Η Ελλάδα τη δεκαετία του 2020 θα πρέπει να επανιδρύσει τη χώρα σε κάθε επίπεδο όπως οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες τη δεκαετία του ‘50 και ’60 ίδρυσαν το κοινωνικό κράτος – πρότυπο. Αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλει να διδαχθεί από το παρελθόν της για να συνεχίσει να έχει ένα ευήμερο μέλλον για το σύνολο των πολιτών της.