Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τα φρούτα των Χριστουγέννων εκτός ότι έχουν μεγάλη διατροφική αξία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για χριστουγεννιάτικους στολισμούς – συνθέσεις – κατασκευές.
Ρόδι: σπάστε το
ή φάτε το!
Χριστουγεννιάτικο φρούτο που συγκαταλέγεται στις χειμερινές υπερτροφές, εκτός από τυχερό, είναι και φουλ θρεπτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Προσθέστε το στην πράσινη σαλάτα σας ή προσφέρετε τους σπόρους τους στους καλεσμένους σας σαν υγιεινό «κλείσιμο» του γεύματος.
Ξερά σύκα: φουλ γευστικά και θρεπτικά
Τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται γενικότερα στα «πάνω» τους αυτό το διάστημα και τα ξερά σύκα είναι μια πολύ καλή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο, κάνοντας καλό στο έντερο, τα οστά και την καρδιά, ενώ βοηθούν σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση της γαλοπούλας και αυξήστε τη διατροφική αξία του πιάτου.
Χουρμάδες: τέλειο
συμπλήρωμα στα γλυκά
Στη Μεγάλη Βρετανία σερβίρονται τα Χριστούγεννα με αμυγδαλωτά και ζαχαρωτά, ενώ αποτελούν μια πολύ καλή λύση για να δώσετε άρωμα στο κρέας σας ή να διαφοροποιήσετε το χριστουγεννιάτικο κέικ ή το σοκολατένιο γλυκό σας, προσθέτοντάς του λίγους χουρμάδες. Οι χουρμάδες περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ωφελώντας και πάλι το έντερο και τον οργανισμό εν γένει.
Σαγκουίνι: πορτοκάλι σε
αποχρώσεις του… κόκκινου
Μικρότερο από το κλασικό πορτοκάλι, το σαγκουίνι έχει χαρακτηριστική κόκκινη σάρκα και οι ανθοκυανίνες του είναι αυτές που του δίνουν αυτή την απόχρωση, χαρίζοντάς του αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει τα αγγεία. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στα χριστουγεννιάτικα γλυκά ή στη σαλάτα σας, χαρίζοντάς τους έξτρα γεύση και βιταμίνες.
Σταφίδες: το μυστικό
της γέμισης
της γαλοπούλας
Οι σταφίδες κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε γέμιση για τη γαλοπούλα, ενώ χαρίζουν γλυκιά γεύση στη σαλάτα σας, διαφοροποιώντας την από την κλασική, καθημερινή που συνοδεύει το γεύμα σας. Και μην ξεχνάτε ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες κάνοντας καλό στο έντερο, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, που κάνει καλό στο θυρεοειδή και σίδηρο που τονώνει τον οργανισμό και διώχνει την κούραση.
Μπορείτε, επίσης, να τις αναμείξετε με ξηρούς καρπούς, φτιάχνοντας ένα υγιεινό σνακ που θα σας χορτάσει και θα σας κρατήσει μακριά από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Κυδώνι:
το «χρυσό» μήλο
των γιορτών
Με βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, φώσφορο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά, το κυδώνι μπορεί να κάνει το… γιατρό πέρα, όσο και το μήλο. Δοκιμάστε το με το χοιρινό, το μοσχάρι, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση και δώστε… κίτρινη απόχρωση στο πιάτο σας.