Ειδήσεις

Μεγάλες ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα, ενώ οι ιώσεις καλπάζουν

«Σκηνικό πολέμου» στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων, όπου η εύρεση συγκεκριμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των εποχικών ιώσεων ειδικά για τα παιδιά είναι σε κάποιες περιπτώσεις μια δύσκολη υπόθεση, περιγράφουν οι φαρμακοποιοί. Η έκρηξη των ιώσεων και η αυξημένη ζήτηση για φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους, σε συνδυασμό με την περίοδο των εορτών και τη χαμηλή τροφοδοσία της αγοράς, αφού πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έκλεισαν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, επιτείνει τις ελλείψεις σε πολύ γνωστά σκευάσματα, κυρίως παιδιατρικά, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό οι φαρμακοποιοί απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες και κυρίως τους γονείς παιδιών με ιώσεις να τους εμπιστευθούν. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, «προς το παρόν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Θα πρέπει οι γονείς να μην επιμένουν στο ένα συγκεκριμένο σιρόπι που γνωρίζουν. Υπάρχουν σιρόπια άλλων εταιρειών που έχουν την ίδια δράση. Θα πρέπει να μας εμπιστευθούν όταν τους προτείνουμε κάτι άλλο. Και οι γιατροί θα πρέπει να μην “κλειδώνουν” τις συνταγές, ώστε να μας αφήνουν την ευκολία να χορηγήσουμε ένα άλλο γενόσημο από αυτό που οι ίδιοι έχουν γράψει». Και ο κ. Βαλτάς συνεχίζει: «Εχουμε ένα σκηνικό πολέμου αυτήν την περίοδο. Οχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε διεθνές επίπεδο. Οι διημερεύσεις και οι διανυκτερεύσεις των φαρμακείων είναι τραγικές, με τους συναδέλφους να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Είναι συνεχώς σε επικοινωνία με τον γιατρό για να αλλάξει τη συνταγή, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο πολίτης με άλλο σκεύασμα».

Χρειάζονται άμεσα
Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μανώλης Κατσαράκης, σημειώνει στην «Κ»: «Μιλάμε για φάρμακα που πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα. Παραδείγματος χάριν, για ένα αντιβηχικό ή ένα αντιπυρετικό σιρόπι δεν έχει νόημα να πεις στον ασθενή ότι θα ψάξεις να του το βρεις και θα το έχεις σε μία-δύο ημέρες, όπως θα έκανες για άλλα φάρμακα. Είναι κάτι που θα πρέπει να δώσεις εκείνη την ώρα».

Αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα μεταξύ των περιζήτητων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, σε αυτή τη φάση τα περισσότερα φάρμακα που αφορούν την αντιμετώπιση γριπώδους συνδρομής είτε απουσιάζουν είτε είναι σε έλλειψη. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία την παρακεταμόλη και την αμοξυκιλλίνη. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, οι ουσίες αυτές παράγονται μονοπωλιακά στην Κίνα και στην Ινδία και το τελευταίο διάστημα οι ποσότητες που διαθέτουν στην αγορά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Μεταξύ των αιτιών για τη μη επαρκή παραγωγή των ουσιών αυτών είναι το λιγότερο εργατικό δυναμικό λόγω της πανδημίας αλλά και το ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η φετινή αυξημένη ζήτηση λόγω της έκρηξης των ιώσεων. Ετσι η παραγωγή αναλγητικών, αντιπυρετικών, αντιβηχικών σιροπιών και άλλων σκευασμάτων με αυτές τις ουσίες δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στη ζήτηση και οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα σκευάσματα συχνά δίνουν προτεραιότητα στις πιο ακριβές αγορές.

Στην ελληνική αγορά, όπου τα σκευάσματα πωλούνται πιο φθηνά, κατά πληροφορίες υπάρχουν εταιρείες που έχουν μειώσει τη διάθεση αυτών των φαρμάκων έως και 50% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι κ. Βαλτάς και Κατσαράκης σημειώνουν ότι ένας επιπλέον λόγος για τις ελλείψεις αφορά και το υψηλό κόστος υλικών, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο, που απαιτείται για τις συσκευασίες των φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι παραγόμενες ποσότητες των σκευασμάτων.

Αντιθέτως, επάρκεια παρατηρείται σε άλλα προϊόντα, όπως αντισηπτικά και τεστ ταχείας ανίχνευσης του SARS-CoV-2, γρίπης και RSV. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, υπάρχει αυξημένη ζήτηση το τελευταίο διάστημα και για τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς αφενός η COVID-19 εξοικείωσε τους πολίτες στα self tests, αφετέρου συχνά οι παιδίατροι ζητούν από γονείς που έχουν παιδιά με συμπτώματα γρίπης πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο να κάνουν ένα από αυτά τα τεστ.

Eν τω μεταξύ, εντολή για την αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών που δεν συνεργάστηκαν στους ελέγχους που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ηδη έχουν ελεγχθεί περισσότερες από δέκα φαρμακαποθήκες για το ενδεχόμενο να κρατούν αποθέματα από φάρμακα που είναι σε έλλειψη και να μην τα διαθέτουν στα φαρμακεία προκειμένου να τα εξάγουν, καθώς και πέντε φαρμακευτικές εταιρείες για το κατά πόσον διαθέτουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων στην αγορά όπως οφείλουν.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου