Τη χρήση μάσκας προσώπου σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό, αντισηπτικών και τεστ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, και πάνω από όλα την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της COVID-19 και της γρίπης των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, υπενθυμίζουν οι ειδικοί με αφορμή τη μεγάλη έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Λίγο πιo ισχυρή είναι η σύσταση που απευθύνουν οι ειδικοί για χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, για την προστασία των ασθενών αλλά και του υγειονομικού προσωπικού σε μια περίοδο που αναμένεται να είναι αυξημένες οι ανάγκες για παροχή φροντίδας υγείας. Το σύστημα δεν έχει την «πολυτέλεια» να χάσει προσωπικό, ενώ παραδοσιακά «φοβίζει» το ΕΣΥ η παράλληλη έξαρση γρίπης και COVID-19 σε σχέση με τις κλίνες ΜΕΘ.
Δεν πιέζεται ακόμη το ΕΣΥ
Χθες, κατά την τακτική συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για τη δραστηριότητα της COVID-19 στη χώρα μας, σύμφωνα με τα οποία συνεχίζεται να καταγράφεται αύξηση των περιστατικών –και στις μικρές ηλικίες– καθώς και των απλών νοσηλειών, χωρίς όμως να πιέζεται ιδιαίτερα το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), χθες νοσηλεύονταν 1.027 ασθενείς με COVID-19 στις 2.443 κλίνες που έχουν δεσμευθεί για τη νόσο στα νοσοκομεία της χώρας.
Τριπλή «επίθεση» από ιώσεις έως τουλάχιστον το τέλος Ιανουαρίου
«Οπως το περιμέναμε. Από τη στιγμή που μπήκαμε στην περίοδο των εορτών, έφτασαν τα Χριστούγεννα και ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις των ημερών, βλέπουμε μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών COVID-19, χωρίς να πιέζονται ιδιαίτερα τα νοσοκομεία και κυρίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας», σημειώνει στην «Κ» η κ. Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Για τους λόγους αυτούς, κρίναμε ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες τα μέτρα προστασίας από την COVID-19 και αποφυγής διασποράς του ιού».
Εφθασε και στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή JN.1, η οποία με χαρακτηριστική ταχύτητα έχει επικρατήσει έναντι άλλων παραλλαγών στις ΗΠΑ.
Η πρώτη σύσταση των ειδικών είναι ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σύμφωνα με τα στατιστικά εμβολιασμού, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου είχαν γίνει περίπου 153.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, αριθμός που κρίνεται εξαιρετικά χαμηλός.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όποιος έχει συμπτώματα καλό είναι να αποφεύγει τις συναθροίσεις και τις συγκεντρώσεις, ειδικά εάν σε αυτές πρόκειται να είναι και άτομα με υψηλό κίνδυνο για νόσηση. Οποιος εμφανίζει συμπτώματα, ειδικά εάν είναι μεγάλης ηλικίας ή έχει προβλήματα υγείας, να κάνει αμέσως ένα τεστ για να ελέγξει εάν έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, προκειμένου εφόσον είναι θετικός να λάβει εγκαίρως την αντιιική αγωγή.
«Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μέτρα όπως το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, αλλά και η χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, όπως π.χ. σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε καταστήματα όπου κάνουμε τις αγορές μας», τονίζει η κ. Λάγιου και προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε αυτά τα μέτρα, χωρίς να χτυπάμε καμπανάκι. Δεν υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα, καμία απαγόρευση, κανένα πρόστιμο. Απλώς θέλουμε να θυμίσουμε στον κόσμο αυτά που έχει μάθει τόσα χρόνια».
Η έξαρση της COVID-19 που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα συνέπεσε με την εμφάνιση και στην Ελλάδα της νέας υποπαραλλαγής JN.1, η οποία με χαρακτηριστική ταχύτητα έχει επικρατήσει έναντι άλλων παραλλαγών στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια «πορεία» φαίνεται να παίρνει και σε χώρες της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή φέρει μόνο μία μετάλλαξη σε σχέση με την «προκάτοχό» της, ΒΑ.2.86, αλλά αυτή η διαφοροποίηση την καθιστά πιο μεταδοτική. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.
Πηγή kathimerini.gr