«Βρόχος» ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Ρόδου έχει καταστήσει εξαιρετικά δυσκολότερη την οικονομική του κατάσταση από αυτήν που εκτιμήθηκε αρχικώς και αρμοδίως.
Πιο συγκεκριμένα στον Μηχανισμό Αποτροπής Συρρώρευσης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων προς Τρίτους του Υπουργείου Εσωτερικών, στον γνωστό και ως «Κόμβο Διαλειτουργικότητας» ο Δήμος Ρόδου «φιγουράρει» σε εκείνους με τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο του 2023 κι έκτοτε μέσα σε διάστημα δύο μηνών οι οφειλές αυτές έχουν διπλασιαστεί!
Σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 4714/2020, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας
του Υπουργείου Εσωτερικών, δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών σύνοψη των στοιχείων διαθεσίμων, απλήρωτων, εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους ανά ΟΤΑ και ανά νομικό πρόσωπο, καθώς και των παρακρατηθέντων ποσών για την εξασφάλιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους.
Τα στοιχεία του Κόμβου Διαλειτουργικότητας αντλούνται απευθείας από τα πληροφοριακά συστήματα των υπόχρεων φορέων.
Πιο συγκεκριμένα με ημερομηνία αναφοράς την 30η Σεπτεμβρίου 2023 και ημερομηνία άντλησης στοιχείων την 3η Νοεμβρίου 2023 ο μηχανισμός κατέγραψε για τον Δήμο Ρόδου:
-Διαθέσιμα 15.740.770 ευρώ.
-Απλήρωτες Υποχρεώσεις σε Τρίτους (ΜΔ) 6.725.550 ευρώ.
-Εκκρεμείς υποχρεώσεις σε Τρίτους (ΜΔ) 6.702.724 ευρώ.
-Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε Τρίτους 1.570.836 ευρώ.
Ενώ έτσι είχαν τα πράγματα τον Σεπτέμβριο με δεδομένο ότι έχουν ενταλματοποιηθεί και συνεχώς εισρέουν νέα τιμολόγια προμηθευτών με την λήξη του έτους ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ διαπιστώθηκε αρμοδίως από τις οικονομικές υπηρεσίες που ενημέρωσαν σχετικά, ως έχουν υποχρέωση την βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται πλέον άνω των 3 εκατ. ευρώ και κάθε μέρα που περνά το ποσό αυτό αυξάνεται καθώς συμπληρώνεται το όριο των 30 ημερών για να χαρακτηριστούν ως τέτοιες οικονομικές υποχρεώσεις.
Με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αλλά και δέσμευση δύο μισθοδοσιών προσωπικού η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών για να κατορθώσει να λειτουργήσει.
Πιο συγκεκριμένα παρότι ζητήθηκε αρμοδίως από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου να υπάρξει νέο πρόγραμμα επιχορήγησης από την κυβέρνηση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών κατέστη σαφές ότι δεν υφίσταται τέτοια σκέψη επί του παρόντος.
Θεωρείται έτσι μονόδρομος να αναζητηθούν χρήματα με προκαταβολή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους αν και θεωρείται ομοίως δύσκολο να επιτευχθεί καθώς υφίσταται το γνωστό θέμα με την παρακράτηση οφειλών για το νέο «φασούλι» που ακούει στο όνομα «τέλος ταφής» με την οφειλή του Δήμου Ρόδου να ανέρχεται στο ποσό των 1.194.543,75 ευρώ!
Πέραν τούτου με δεδομένο ότι έχει υπάρξει ήδη τιμολόγηση και θα υπάρξει και δέσμευση ποσού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από τον κωδικό της ΔΕΗ και της Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου για οφειλές προς τον ΦΟΔΣΑ αλλά και ότι εκκρεμεί η έκδοση και η αποστολή ακόμη ενός ισόποσου τιμολογίου, εκφράζονται φόβοι ότι το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων στην σύμβαση πλαίσιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα ως προς την υλοποίηση του καθώς οι οφειλές αυξάνονται και περαιτέρω θα υπάρξει θέμα και στην αποπληρωμή υποχρεώσεων και προς την ένωση εταιρειών ανάδοχο του διαβόητου έργου των LED.
Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα αντανακλά και στην εμπορική αγορά της Ρόδου καθώς οι υποχρεώσεις του Δήμου Ρόδου προς προμηθευτές θα εξοφλούνται με καθυστέρηση και με το σταγονόμετρο μετά από μια μακρά περίοδο που είχε εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των συναλλασσόμενων με αυτών ως «καλοπληρωτής».
Εισαγγελέας υπάρχει?