Ειδήσεις

Στα «μαχαίρια» δήμαρχος και αντιδήμαρχος οικονομικών!

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου με πρωταγωνιστή τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη, ο οποίος απεχώρησε απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με παραίτηση, όταν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος δεν υιοθέτησε το σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση του κενού που προκάλεσε στα έσοδα του Δήμου Ρόδου η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ..
Ο κ. Περδίκης, που προ πολλού έχει απομονωθεί από την παράταξη, θεωρώντας ότι αφέθηκε μόνος να αντιμετωπίσει την «καυτή πατάτα» της απώλειας του δημοτικού φόρου, φέρεται να επέδειξε υπεροψία στη συνεδρίαση των αντιδημάρχων και στον ίδιο τον δήμαρχο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση όταν ο κ. Χατζηδιάκος κατέστησε σαφές ότι εκείνος διοικεί τον δήμο και δεν θα επιτρέψει προσωπικές πολιτικές και γραμμές πέραν εκείνων που αποφασίζει συλλογικά η παράταξη.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης παρουσίασε στο προηγούμενο διάστημα ένα πλάνο περικοπών σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του Δήμου Ρόδου. Κατόρθωσε να συμπιέσει τα έξοδα κατά 4 εκατ. ευρώ, όταν οι απώλειες από τον δημοτικό φόρο ανέρχονται ετησίως σε 10 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο συγκαταλέγεται η εξόφληση δανείου της ΔΕΥΑΡ, που είχε αναλάβει ο Δήμος Ρόδου, απευθείας από την επιχείρηση.
Αυτό όμως που προκάλεσε ένταση, πέραν του γεγονότος ότι σε όλες τις προτάσεις ο κ. Περδίκης ήταν αδιάλλακτος, ήταν η πρότασή  του να μεταφερθούν οι παραλίες από τη διαχείριση της «ΔΕΡΜ ΑΕ» στη διαχείριση του Δήμου Ρόδου.
Ο δήμαρχος αρνήθηκε καθιστώντας σαφές ότι η εταιρεία θα έχανε αφενός ένα μεγάλο έσοδο και αφετέρου θα υπήρχε πρόβλημα στη λειτουργία των παραλιών καθώς μέσω του Δήμου δεν υπάρχει ευελιξία στην πραγματοποίηση δαπανών για έργα και προμήθειες.
Ο κ. Περδίκης φέρεται να θεωρεί ότι είχε μια εξαιρετικά πετυχημένη πορεία στη διαχείριση της «ΔΕΡΜ ΑΕ» διότι την κατέστησε κερδοφόρα. Καθώς πρόκειται όμως για εταιρεία που συνδράμει τη λειτουργία του Δήμου Ρόδου, στόχος θα ήταν να είναι ισοσκελισμένα τα έσοδα με τα έξοδα και να διατίθενται τα κέρδη της για την εκτέλεση έργων στο νησί. Σημειώθηκε μάλιστα ότι κατέβαλε σε φόρους ποσό άνω των 250.000 ευρώ το οποίο θα μπορούσε να είχε διαθέσει ο Δήμος αλλού.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Περδίκης προκάλεσε με την εν γένει συμπεριφορά του την έκρηξη του δημάρχου και επέλεξε να αποχωρήσει από την συνεδρίαση απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με παραίτηση.
Σημειώνεται ότι δημοσίως τα μέλη της πλειοψηφίας έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να αυξήσουν τα τέλη προκειμένου να καλύψουν την απώλεια εσόδων.
Η οποιαδήποτε υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής θα ήταν εξάλλου παρακινδυνευμένη στην παρούσα περίοδο με δεδομένο μάλιστα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, σε περίπτωση επανάληψης των εκλογών στον Δήμο Ρόδου, να υποστούν ήττα. Οι χειρισμοί που γίνονται είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.
Από εκεί και πέρα μείζον θέμα έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι ο κ. Περδίκης επέλεξε να ζητήσει από την «ΡΟΔΩΝ ΑΕ», που υποτίθεται ότι τελεί υπό εκκαθάριση, να επιστρέψει στο Δήμο Ρόδου τα ακίνητα που διαχειρίζεται με χρησιδάνειο!!
Με δεδομένο ότι τα έσοδα που αντλεί η «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» από την μίσθωση των ακινήτων αυτών θα διατεθούν με το πέρας της εκκαθάρισης, η οποία ακόμη θεωρητικά δεν έχει ξεκινήσει, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας δημοσίευσης των ισολογισμών παρελθόντων ετών, έως και τον ισολογισμό εκκαθάρισης, η ικανοποίηση του αιτήματος Περδίκη θα έφερνε υπόλογο τον εκκαθαριστή κ. Μάριο Μαραβέλια και πιθανότατα και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής για καταδολίευση δανειστών.
Στην επιστολή του κ. Περδίκη προς την «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» αναφέρονται τα εξής:
«ΘΕΜΑ: «Ανάκληση αποφάσεων εκμίσθωσης ακινήτων στην εταιρεία ΡΟΔΩΝ Α.Ε.»
Λόγω οικονομικών δυσχερειών του Δήμου, που προέκυψαν μετά την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, παρακαλούμε όπως προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ανάκληση παραχώρησης της χρήσης των ακινήτων που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε η υπο εκκαθάριση εταιρεία ΡΟΔΩΝ Α.Ε. στο Δήμο Ρόδου.
Κατά τις ενέργειες σας να ληφθούν υπόψη τυχόν βάρη (κατασχέσεις επί μισθωμάτων) που έχουν επιβληθεί προς ικανοποίηση δανειστών είτε της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. είτε του Δήμου Ρόδου».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μαραβέλιας δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα, ενώ παραμένει άγνωστο ποια είναι η στάση που θα κρατήσει στο ίδιο θέμα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις προμηνύονται εξαιρετικά δυσχερείς.
Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί νόμος ή προεδρικό διάταγμα, σε συνέχεια των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, που θα παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες στη διοίκηση μετά για την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.. Από την στιγμή συγκεκριμένα που η επιβολή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. κρίθηκε αντισυνταγματική θεωρείται ότι παρανόμως εισπράχθηκε από τους Δήμους και ως εκ τούτου όσοι οφείλουν δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν και όσοι κατέβαλαν μπορούν να διεκδικήσουν τα καταβληθέντα της τελευταίας τριετίας.
Σημειώνεται πως στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015 έχει προβλεφθεί έσοδο ύψους 7.400.000 ευρώ, που θα προερχόταν από εισπράξεις του Δημοτικού Φόρου. Αν στο ποσό αυτό συμπεριληφθούν και τα 2 εκατ. ευρώ περίπου των οφειλών καθίσταται σαφές ότι η «βλάβη» στα οικονομικά του Δήμου Ρόδου θα περιοριζόταν στα 9,4 εκατ. ευρώ περίπου αν η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. γινόταν δια νόμου.
Η «βλάβη» με την διεκδίκηση καταβληθέντων φόρων την τελευταία τριετία δεν αποκλείεται να υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.

Περιττό να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει άμεσα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Με δεδομένο έτσι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν περαιτέρω τα έξοδα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η αύξηση των εσόδων.
Θα πρέπει να αναμένεται συγκεκριμένα αύξηση όλων των τελών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Το τι μέλει γενέσθαι περιέγραψε – προανήγγειλε εξάλλου με τις προτάσεις του ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο Δήμος Ρόδου:
«Σημειωτέον μάλιστα ότι πλέον  σε περίπτωση απώλειας εσόδων   και αδυναμίας εκτέλεσης προϋπολογισμού ΟΤΑ,  ο σημερινός νομοθέτης επιβάλλει αναγκαστικά τη  θέσπιση άλλων αναπληρούντων πόρων από επιβολή τοπικής φορολογίας και αύξηση τοπικών τελών  (άρθρο πρώτο, παρ. ΣΤ, υποπαρ. ΣΤ3 , εδαφ.5,6 του Ν. 4093/2012 «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016»).
Με ότι ευλόγως οι συνέπειες αυτές  επιφέρουν αφενός μεν στα  διεθνώς σκληρά ανταγωνιστικά οικονομικά περιθώρια σε βάρος της διάθεσης  του δωδεκανησιακού τουριστικού προϊόντος και συνακόλουθα  σε βάρος της τοπικής αλλά και εθνικής  οικονομίας  και αφετέρου  και σε βάρος  νέων -στο όνομα της καθολικής ισότητας- φορολογικών υποκειμένων , προφανώς δηλαδή και των   μη φοροδοτικά ικανών και μη επωφελούμενων από τον τουρισμό  (συνταξιούχοι, άνεργοι, εποχιακοί,  υποαπασχολούμενοι, χαμηλόμισθοι κ.λ.π.), περαιτέρω δε και κυρίως με  ό,τι θα επιφέρουν στο γενικότερο ζήτημα της κατεδάφισης του επί δεκαετίες εδραζομένου εποικοδομήματος  συγκράτησης του ελληνικού πληθυσμού στην  ακριτική Δωδεκάνησο, ζήτημα δηλαδή που δεν άπτεται μόνο του δημοσίου αλλά και του εθνικού συμφέροντος και που από την εσχατιά της χώρας έχουμε καθήκον και δεν είναι δυνατόν να μη θέσουμε, χωρίς να θεωρείται ότι δραματοποιούμε τα πράγματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Δήμος Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου