Εχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις στα σχολεία της Ρόδου, στο πλαίσιο της εργολαβίας η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ως γνωστό, η Περιφέρεια επιχορήγησε το Δήμο της Ρόδου με το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες ανακαίνισης στα σχολεία. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προβλεπόμενου διαγωνισμού και την ανάδειξη του αναδόχου ο οποίος προσέφερε έκπτωση της τάξης του 60% ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στα σχολεία, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί.
Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή προωθεί την κατασκευή 13 νέων σχολικών μονάδων στη Ρόδο μέσω του ΣΔΙΤ. Ήδη έχει κατατεθεί σχετική πρόταση-μελέτη στο υπουργείο και αναμένεται η απόφαση. Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής σημειώνουν ότι είναι μοναδική ευκαιρία να κατασκευαστούν νέες, σύγχρονες σχολικές μονάδες στη Ρόδο και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης μαθητών σε ορισμένα σχολεία, όπως π.χ. στο Ροδίνι ή στην Κρεμαστή.
Ο κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών
Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου πρόκειται να έρθει προς ψήφιση ο νέος κανονισμός λειτουργίας των παιδικών/βρεφονηπιακών σταθμών. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας λαμβάνει υπόψη το Προεδρικό Διάταγμα (99 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 141 Τεύχος Α στις 28 Σεπτεμβρίου 2017) με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων! (σημ.: σχετικά έχει γράψει η “δ”).
Μία βασική αλλαγή που αναμένεται να επιφέρει ο νέος κανονισμός λειτουργίας είναι η μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που θα καταθέτουν, ενώ οι αιτήσεις θα εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο.
Το ΠΔ καθορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και δίνει περιθώριο έως πέντε έτη στους Δήμους για να προσαρμόσουν τις συγκεκριμένες δομές στις νέες απαιτήσεις. Ειδικότερα, έως τις 31 Ιουλίου 2018, οι ήδη λειτουργούντες σταθμοί θα πρέπει να στεγάζονται σε κτίριο με νόμιμη άδεια, και να διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, σύστημα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης και οι τοίχοι να είναι βαμμένοι ή επενδυμένοι με υλικά που να έχουν χαρούμενους χρωματισμούς, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι κατά το δυνατό ηχοαπορροφητικά.
Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου θα ξεκινήσουν άμεσα τους ελέγχους στους παιδικούς σταθμούς προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που θέτει το ΠΔ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και να αποτυπωθεί ποιες παρεμβάσεις πρέπει και μπορούν να γίνουν. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρόδου, ο ΔΟΠ και η ΑΜΚΕ του Δήμου λειτουργούν συνολικά 20 παιδικούς σταθμούς (δύο εκ των οποίων είναι κέντρα δημιουργικής απασχόλησης) όπου φιλοξενούνται περίπου 1000 παιδιά. Πάντως, επικρατεί ανησυχία κατά πόσο ανταποκρίνονται οι υφιστάμενοι παιδικοί σταθμοί στις απαιτήσεις που θέτει το ΠΔ και κατά πόσο θα μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να προσαρμοστούν οι παιδικοί σταθμοί στα στάνταρ που θέτει το προεδρικό διάταγμα, δεν αποκλείεται να μπουν λουκέτα, με όποια προβλήματα και αν συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους επιχειρηματίες.