Ο κ. Εξαδάκτυλός μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega τόνισε πως υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ της χαλάρωσης των μέτρων και των ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
«Πραγματικά, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί είναι μεγάλος και υπάρχει μία αντίφαση στη χαλάρωση των μέτρων και των θετικών ανθρώπων στον κορoνοϊό. Διαπιστώνουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική και χάνουν τη ζωή τους εδώ και έξι εβδομάδες βρίσκονται σε γκρουπ ηλικιακά μεγάλων ηλικιών, που έχουν συνοσηρότητες και είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το δείχνουν και οι αριθμοί».
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότερες προβλέψεις και για πρώτη φορά ο αριθμός όσων νοσηλεύονται την εντατική έπεσαν κάτω από 600.
Ωστόσο, εξήγησε πως το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων βασίστηκε στην προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι στην εστίαση και στη διασκέδαση στερούνταν τα μεροκάματά τους χωρίς να είναι ο βασικός λόγος που βοηθά στην αύξηση της νοσηρότητας.
Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς
Ο Θανάσης Κοντογεώργης, γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στον εμβολιασμό, ο οποίος έφτασε το 80% του ενήλικου πληθυσμού, και την τρίτη δόση.
«Διαπιστώνουμε ότι οι νοσηλείες όσων έλαβαν την τρίτη δόση είναι μικρές και βραχύβιες», είπε και συμπλήρωσε πως αυτό επέτρεψε τη χαλάρωση των μέτρων.
«Άλλη βαρύτητα έχουν τα 20.000 κρούσματα της Όμικρον και άλλα τα 5.000 κρούσματα της Δέλτα», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και τόνισε πως αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι το τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά για να αποφευχθούν οι θάνατοι από τον ιό.
«Το ένα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η κοινωνία να περιοριστεί σε μηδενική δραστηριότητα από τον Σεπτέμβριο, που ήταν αδικαιολόγητο. Αυτό που ήταν εφικτό θα ήταν να είχαν εμβολιαστεί οι μεγάλες ηλικίες σε ποσοστό 99% έως τα τέλη Σεπτέμβρη», κατέληξε.