Τοπικές Ειδήσεις

Το χωροταξικό και γενικά ο τουρισμός απασχόλησαν το περιφερειακό συμβούλιο

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε χτες, τελικώς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με μια σειρά από θέματα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν δήμαρχοι από νησιά (Τήνος, Σαντορίνη, Σύρος και Μήλος) αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (Γιάννης Ρούσσος).
Τοποθετούμενος για το 1ο θέμα, σχετικά με την Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος και μεταβίβαση σε αυτήν αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στη χώρα μας υπάρχει μια μεγάλη αταξία και συχνά
Είναι σημαντικό το γεγονός πως αυτή την περίοδο επιχειρείται να κλείσουν αυτά τα θέματα όπως τα πολεδομικά ζητήματα, όπως και τη εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό (που θα μας απασχολήσει στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου). Πιστεύω πως αυτό το οποίο σήμερα γίνεται, είναι κάτι το οποίο απέφευγαν όλες οι κυβερνήσεις καθώς είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο και πολύ δύσκολο εγχείρημα. Σε αυτό στεκόμαστε με μεγάλη σοβαρότητα. Αυτά θα είναι και τα κυρίαρχα θέματα στα περιφερειακά συμβούλια αφού είναι καθοριστικά για μια σειρά από ζητήματα.
Είναι ανάγκη να μπει επιτέλους μια τάξη, να ξέρουμε τι χτίζεται και πού. Εξαιτίας του μεγάλου πολιτικού κόστους, οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα το απέφευγαν. Ο δικός μας ρόλος σαν Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι εισηγητικός. Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα με τα αιολικά πάρκα. Ο νόμος πλέον, επιτρέπει σε αυτές τις περιφερειακές επιτροπές να συμμετέχει και κάποιος που δεν είναι αντιπεριφερειάρχης».
Το γεγονός πως η Επιτροπή είναι πενταμελής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γιάννη Αγγέλου, που πρότεινε να γίνει εννεαμελής. Οι δύο προτάσεις (του περιφερειάρχη και του κ. Αγγέλου) μπήκαν σε ψηφοφορία.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, δήλωσε πως η παράταξή του ψηφίζει ΛΕΥΚΟ, η κα Χρύσα Καραγιάννη δήλωσε πως στηρίζει την πρόταση του κ. Χατζημάρκου ενώ η παράταξη του κ. Αγγέλου, έλαβε τρεις ψήφους.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ
Πολύς λόγος έγινε στο 2ο θέμα ‘Θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ζητημάτων της εκτός σχεδίου δόμησης’ με Εισηγήτρια την κα Έλλη Χωριανοπούλου, Έπαρχο ΠΕ Μήλου, όπου ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως ήρθε στο τραπέζι του διαλόγου, ύστερα από παρεμβάσεις της ΠΝΑι: «Η δική μας αρχική τοποθέτηση δεν έχει να κάνει με όποια ρύθμιση φέρει η κυβέρνηση επειδή έχει ένα πολύ γενικό χαρακτήρα» -ανέφερε.
Τοποθετούμενος ο κ. Ν.Παπανικόλας τόνισε πως εκ προοιμίου, δεν είναι αντίθετη η παράταξή του, λέγοντας πως είναι κάτι αναγκαίο αφού θα σημειωθούν πολλές ανατροπές εάν δεν γίνουν αλλαγές: «Αυτό που πρέπει να δούμε (κι αφού ο ρόλος μας είναι εισηγητικός) είναι κατά πόσο θα μπορέσουμε να καταθέσουμε μια οριζόντια πρόταση για όλα τα νησιά. Ωστόσο, σε κάποια νησιά ίσως δεν μπορεί να εφαρμοστούν όλα αυτά λόγω υπερ-δόμησης» όπως είπε.
«Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε κάποια δεδομένα, τα οποία δεν ακούστηκαν» -ανέφερε στην τοποθέτησή της η κα Χρ.Καραγιάννη και πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιοι οικισμοί όπου οι χαρακτηρισμοί είναι ανεδαφικοί. Είπε ακόμη ότι υπάρχει επιστολή από περιβαλλοντικά σωματεία που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά από θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, επικαλούμενη συνέπειες με διάσταση όπως τα γεγονότα στην Μάντρα Αττικής. «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, πριν να γνωμοδοτήσουμε. Επίσης, εκκρεμεί το χωροταξικό για τα νησιά μας. Γι αυτό, θεωρούμε ότι είμαστε ανέτοιμοι για να γνωμοδοτήσουμε τώρα. Ωστόσο, δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Δεν έχουμε ακόμη κάτι στα χέρια μας» -τόνισε.
Ο κ. Αγγέλου, τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της εισηγήσεως ενώ ο κ. Χατζημάρκος, επισήμανε πως αυτό που θέτει το Π.Σ. δεν έρχεται να κάνει κάποια κριτική (επί των όσων διέρρευσαν) αλλά επειδή απαιτείται σεβασμός απέναντι στους πολίτες. «Όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της νομοθετικής πρότασης που αναμένεται, να ισχύσει σε βάθος χρόνου –τουλάχιστον 5ετίας» -ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των δημάρχων από τις Κυκλάδες που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις ενδεχόμενες αλλαγές: «Δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται άλλο, η κοινωνία. Είναι αναγκαίο να νομοθετήσει η κυβέρνηση κι αν ισχύσουν τα νέα σχέδια, οι δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» -ανέφερε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Αλέξανδρος Αθανασίου.
«Πρέπει να προστατεύσουμε και το περιβάλλον και τον τουρισμό μας» -ανέφερε ο δήμαρχος Μήλου κ. Μανώλης Μικελής.
Με παρέμβασή της, η Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Χ.Γιασιράνη τόνισε πως «η περιφερειακή αρχή είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των νησιωτών – συμπολιτών μας με όλες τις αρχές και τους κανόνες» ενώ ακολούθησαν και οι τοποθετήσεις των Επάρχων και συμβούλων από τις Κυκλάδες.
‘Απαιτείται ένα αρραγές μέτωπο μεταξύ του πρώτου και δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης’ όπως τονίσθηκε εκατέρωθεν.
Επιστεγάζοντας την συζήτηση ο κ.Γ.Χατζημάρκος, είπε πως δεν θέλει να δώσει μια πολιτική – κομματική διάσταση επί του θέματος και τόνισε τα εξής: «Είναι μια παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος και μάλιστα οριζόντια. Προσέξτε στην χρήση του όρου ‘υπερ-τουρισμός’ και στην χρήση του όρου ‘φέρουσα ικανότητα’. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα, δεν έχει καταλήξει ή συμφωνήσει σε έναν μονοσήμαντο ορισμό του over tourism. Συνεπώς, δεν υπάρχει μοντέλο υπολογισμού διεθνώς. Σε κάθε πανεπιστήμιο, σε κάθε χώρα, υπάρχει άλλη άποψη.
Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική είναι η φέρουσα ικανότητα σε έναν τόπο. Ούτε γι αυτόν τον όρο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει σε έναν τρόπο υπολογισμού ή προσέγγισης. Είμαστε οι πρώτοι που θα εισάγουμε τον όρο και τον τρόπο υπολογισμού. Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί μέχρι τώρα, καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κλείσει αυτή την συζήτηση –λόγω πολιτικού κόστους. Τώρα πρέπει να κλείσει διότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Κινηθήκαμε στο πνεύμα του ΤΕΕ και αναμένουμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου…» κι έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα την ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι θέσεις επί του θέματος και από την πλευρά της κυβέρνησης.
Το θέμα παρά το γεγονός πως η απόφαση έχει εισηγητικό χαρακτήρα, πέρασε κατά πλειοψηφία με τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν ΛΕΥΚΟ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου